Laidų vagių pėdsakai veda Latvijos link

Bendrovės Rytų skirstomųjų tinklų ir aplinkosaugininkų bendradarbiavimas saugant nuo vagių elektros oro linijų laidus jau davė vaisių.

Praėjusią savaitę Rokiškio rajono aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Vidmantas Bražiūnas ir inspektorius Valdas Pavilonis padėjo pareigūnams aptikti nelegalią metalo supirktuvę, kurioje buvo paslėpta net 1,5 tonos vogtų aliumininių laidų.

„Agentūra yra gavusi bendrovės Rytų skirstomųjų tinklų vadovų prašymą, kad mes, dažnai vykdami į tolimesnes rajono vietoves, atkreiptumėme dėmesį į įtartinus asmenis, kurie galėtų vogti elektros laidus”, – „Panevėžio rytui” pasakojo V.Pavilonis.

Vieną pavakarę aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai grįžo iš Konstantinavos.

Ties Kavoliškiu jie pastebėjo važiuojantį traktorių, kurio priekaboje buvo sukrautas metalo laužas.

Agentūros darbuotojai pasekė įtartiną traktorių. Jis įsuko į netoliese esančią 34 metų L.K. sodybą. Sodybos šeimininkas yra gerai žinomas aplinkosaugininkams – jis du kartus baustas už netinkamai tvarkomas metalo atliekas.

L.K. kieme aplinkosaugininkai aptiko daugybę mašinų kėbulų, skardų, kitokių metalo atliekų. Sodybos šeimininko žmona pareigūnams ir atvykėliui su traktoriumi dievagojosi, kad jos vyro L.K. jau porą mėnesių nėra namie, kad jis šiuo metu užsienyje, o kieme besimėtantis metalo laužas užsilikęs nuo senų laikų, nes niekas jo neva nebesuperka.

Įtarę, kad šioje sodyboje veikia nelegali metalo supirktuvė, aplinkosaugininkai apie tai pranešė policijos pareigūnams. Šie antradienį atliko kratą L.K. sodyboje ir virš klėties lubų aptiko apie 1,5 tonos aliumininių elektros laidų.

Iš viso L.K. sodyboje policijos pareigūnai rado per 2 tonas, kaip manoma, neleistinai įsigyto metalo.

„Rokiškio rajone pastaruoju metu labai suaktyvėjo elektros laidų vagys. Šios rūšies vagysčių daugėja, nes nusikaltėliai turi kur realizuoti pavogtus aliumininius elektros laidus”, – „Panevėžio rytui” sakė Rokiškio policijos komisariato viršininkas Stasys Meliūnas.

Pareigūnai mano, kad L.K., kurio sodyboje buvo rasti elektros laidai, gali būti vienas iš vogto metalo supirkėjų.

„Panevėžio rytas” turi duomenų, kad Rokiškio policijos komisariato pareigūnai susekė dar rimtesnį „tašką” – asmenis, kurie iš metalo supirkinėtojų paima vogtą metalo laužą, aliumininius elektros laidus ir juos perlydo. Šių veikėjų pėdsakų aptikta Latvijos pasienyje.

Rokiškio policijos komisariato viršininkas S.Meliūnas šios informacijos nekomentavo. „Iš tiesų mes norime susekti ir išsiaiškinti visą vogto metalo tolesnį kelią – nuo vagių iki perlydytojų bei aliumininių elektros laidų pardavėjo užsienyje”, – sakė S.Meliūnas.

Bendrovės Rytų skirstomųjų tinklų Rokiškio elektros tinklų rajono darbuotojai patenkinti, kad policijos pareigūnams pavyko užtikti nors šiokį tokį siūlo galą, kuris nurodo, kur patenka pavogti aliumininiai elektros tiekimo laidai.

Elektros laidų bei transformatorinės alyvos vagystės pastaruoju metu nebeleidžia ramiai dirbti elektros tiekėjams. Pasak Rokiškio elektros tinklų rajono viršininko pavaduotojo Alvydo Šulsko, pernai elektros tiekėjai dėl vagysčių patyrė 175 tūkstančius litų nuostolių.

Šiais metais vagys jau išleido 7 tonas transformatorinės alyvos, sugadino 14 transformatorinių. Dėl šios priežasties Rokiškio elektros tinklų rajonas patyrė 131 tūkstančio litų žalą. Be to, šiemet vagys jau nukabino 108 kilometrus aliumininių elektros oro linijų laidų. Nuostoliai dėl pavogtų laidų siekia 227 tūkstančius litų.

Rita Zdanevičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.