Miesto politikų arsenale – namai, akcijos ir mažyčiai deimantai

Tarp uostamiesčio politikų toli gražu nerasite tokių, kurie lengva ranka perka kolekcinius Faberžė kiaušinius, futbolo klubus, elitinius namus ar rūmus egzotiškiausiuose planetos kampeliuose.

Tačiau tai nereiškia, jog Klaipėdos valdžioje nėra turtingų žmonių – diriguojančiųjų miesto gyvenimui gretose yra ne vienas politikas, kurio turtas vertinamas milijonais litų.

Tačiau ir tie Tarybos nariai, kurių piniginėse pakankamai erdvu, teigia esą visiškai laimingi.

Ir politikai skolinasi

Paskelbus praėjusių metų šalies vadovų, politikų, valstybės tarnautojų ir pareigūnų turto deklaracijas, „Vakarų ekspresas” pasidomėjo, kaip gyvena Klaipėdos miesto tarybos nariai.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, visoje Lietuvoje savivaldos tarybų narių mandatus turi kone 70 milijonierių. Turtingiausias jų – vilnietis verslininkas Vidmantas Martikonis, su žmona turto ir santaupų deklaravęs už daugiau nei 31 milijoną litų.

Turto ir pajamų deklaracijos rodo, kad uostamiesčio savivaldybės Taryboje – net penki vadinamieji milijonieriai, tačiau jie lyg susitarę tvirtina, jog turtuoliais savęs nelaiko. Mat šiais laikais milijonas esąs ne tokia įspūdinga pinigų suma, kaip anksčiau.

Kitų Tarybos narių turtinė padėtis, išskyrus kelias išimtis, yra panaši ir jo vertė svyruoja vidutiniškai nuo pusantro šimto tūkstančio iki trijų šimtų tūkstančių litų. Be to, dalis politikų turi įsiskolinimų. Pavyzdžiui, Tarybos sekretorius Artūras Šulcas, su žmona Daiva deklaravęs turto ir pajamų už beveik 240 tūkstančių, turi 78 tūkstančius litų dydžio paskolą. Vaidučio Laurėno šeimos turtas – 285 tūkst. litų, o gautų ir negrąžintų paskolų suma – per 130 tūkst. litų.

„Vakarų ekspresas” pabandė išsiaiškinti, kokiais gi turtais, deklaracijose išreikštais skaičiais su trim ar šešiais nuliais, gali pasigirti uostamiesčio Tarybos nariai.

Net namas „dirba”

Turtingiausias Klaipėdos Tarybos narys Kazys Paulikas praėjusiais metais deklaravo turto ir santaupų už beveik 4,9 mln. litų. Tik nedidelę dalį šios sumos (apie 52 tūkst. litų) sudaro grynieji pinigai.

„Nesės” įmonių grupei vadovaujantis verslininkas sako, jog beveik visą deklaruotąjį turtą sudaro turimos keturių ar penkių „Nesės” įmonių akcijos.

„Koks mano kitas turimas turtas? Dar 1994 metais įsigytas nedidelis, 180-ies kvadratinių metrų ploto gyvenamasis namas Liepojos plente. Dar turiu du šunis,- juokavo Kazys Paulikas. – Neturiu nei vertingų meno kūrinių, nei brangių juvelyrinių dirbinių.”

Paklaustas, per kiek laiko sukaupė tiek milijonų, K. Paulikas pabrėžė nevadinantis savęs turtuoliu ar milijonieriumi. Jis sakė jau penkiolika metų esantis versle ir nesiruošiantis iš jo trauktis. Be to, turtingiausias Tarybos narys pridūrė, kad pinigų turinčių verslininkų atėjimas į politiką – tik pranašumas ir apsauginė priemonė nuo galimo valstybės lėšų grobstymo.

Nepaisant milijonų, K. Paulikas turi pusketvirto šimto tūkstančių litų dydžio paskolą – verslininkas neslėpė privertęs „dirbti” ir savo gyvenamąjį namą: „Užstačiau jį bankui, o gautus pinigus investavau į verslą”.

4 milijonai – 4 namai

Tarybos narys Kazys Vaišvila praėjusiais metais šeimos turto ir santaupų deklaravo už puspenkto milijono litų. Įdomu tai, kad bendrovėje „Bilukas” direktoriaus plėtrai pareigas einantis klaipėdietis turi net 3,7 mln. litų piniginių lėšų, tuo metu kitas deklaruotinas turtas įvertintas 700 tūkst. litų.

Maloniu pranašumu milijonieriaus titulą vadinantis, bet turtuoliu savęs nelaikantis K. Vaišvila mūsų dienraščiui pasakojo, jog milžiniškos eilinio piliečio akimis santaupos – tai pajamos iš verslo ir dividendų, susikaupusios per trylika metų.

„Ką gi šiais laikais gali nusipirkti už keturis milijonus? Keturis namus. Ir tai – gan kuklius, ne kokius nors „šikarnus”, – sakė nuosavą gyvenamąjį namą Plytinėje ir įvairių Lietuvos įmonių akcijų turintis K. Vaišvila.

Taupumas ir akcijos

Nors per dvi dienas niekaip nepavyko pasikalbėti su beveik pustrečio milijono litų vertės turto šeimininku Artūru Maželiu, kiti milijono ribas pagal turimas santaupas ir turtą peržengę Tarybos nariai padėjo geriau suvokti turtingesnių žmonių gyvenimo pliusus ir minusus.

Drąsiai milijonieriumi galintis vadintis Saulius Budinas (1,4 mln. litų) teigia, kad didžiausią jo turto dalį sudaro akcijos: „Esu vienintelis savo įmonės akcininkas”.

S. Budino, einančio ir bendrovės „Pajūrio sabina”, kuriai priklauso ir boulingo centras „Smūgis”, direktoriaus pareigas, sako, jog turi pinigų tik todėl, kad jau trylika metu dirba privačiame versle. Be 180 kv. metrų ploto gyvenamojo namo Labrėnciškėse, verslininkui ir politikui priklauso komercinės patalpos, kurios nuomojamos.

Benediktas Petrauskas (1,184 mln. litų) „Vakarų ekspresui” sakė turįs keturių kambarių butą miesto centre, 200 kv. m ploto gyvenamąjį namą, sodą, garažą. Taip pat – vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių. Tiesa, Tarybos narys bei Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalo generalinis direktorius pridūrė, kad turimi paveikslai – uostamiesčio menininkų darbai – gal ir nėra labai vertingi, bet jam labai brangūs.

Apsidžiaugęs, jog tarp miesto politikų vis dėlto nėra pats turtingiausias, B. Petrauskas teigė, kad jo piniginė storėja ne savaime, o dirbant gerai mokamą darbą ir taupant.

100 tūkstančių – ne pinigai

Turtuoliu nesijaučia ir garsus dainininkas, miesto Tarybos narys Edmundas Kučinskas, kartu su žmona Galina turintis 844 tūkstančių litų vertės turto ir deklaruotų lėšų.

„Vertybinių popierių, meno kūrinių ar brangių juvelyrinių dirbinių neturiu. Gyvenu keturių kambarių bute Šimkaus gatvėje, šalia turiu dar vieno kambario butą. Ką dar? Sodybą Kretingos rajone, penkis automobilius. Vienu jų važinėjasi žmona, kitu – dukra, o mano – likusios trys mašinos: visureigis „Toyota”, senas, 1992 metų laidos į koncertus važiuoti skirtas autobusas ir darbinis BMW”,- dėstė E. Kučinskas.

O iš kur 107 tūks. litų deklaruotų grynųjų? E. Kučinskas teigė, kad šiuos pinigus užsidirbo koncertuodamas, dirbdamas televizijoje bei iš albumų leidybos.

„Deja, turėjau pinigų, o dabar tai jau nebe. Šimtas tūkstančių iš tikrųjų – nedideli pinigai. Paskaičiuokit, jeigu vienos dainos paruošimas leidybai kainuoja du tūkstančius, o į albumą sudedu po šešiolika-septyniolika kūrinių”, – guodėsi E. Kučinskas.

Vicemerės deimantai maži

Vicemerė Audra Daujotienė, kurios deklaruotas turtas – apie 200 tūkst. litų, paklausta, kaip vertina savo šeimos finansinę padėtį tarp 31 Tarybos nario, spėjo, jog atstovauja mažiau pasiturinčiųjų pusei.

Moteris neslėpė gyvenanti nedideliame (56 kv. m ploto) dviejų kambarių bute „visiškai nepristižiniame” Žvejybos uosto rajone. Be šio nekilnojamojo turto, šeimai priklauso ir vienas kambarys bendrabutyje Baltijos prospekte. Anksčiau A. Daujotienės sutuoktinis Vidmantas ten buvo įkūręs savo biurą, o dabar 20-ies kvadratinių metrų patalpose šeimininkauja sūnus.

Su vyru A. Daujotienė deklaravo turinti per 70 tūkstančių grynųjų: „Šias santaupas sukaupėme per 33 bendro gyvenimo metus. Daugiau sutaupyti nepavyko, nes du sūnus reikėjo ir į mokslus leisti, ir vestuves iškelti abiem padėjome”, – atviravo Klaipėdos mero pavaduotoja.

Ji prisipažino neįsigijusi ir jokių meno vertybių ar brangių juvelyrinių dirbinių: „Turiu žiedelių ir su deimantais, tačiau jie tokie mažučiai, kad vos matomi.”

Mažai turtų – daug laimės

Bene mažiausiai turtų tarp miesto Tarybos narių sukaupusi Vilija Venckutė juokauja, kad didžiausios jos turtas – ji pati.

Kol kas moteris teigė nejaučianti poreikio ką nors keisti ir puikiai jaučiasi gyvendama su mama. „Taip gyvendama neturiu realiai ką deklaruoti, tačiau tai nereiškia, kad neturiu namų ir stogo virš galvos. Kita vertus, tos deklaracijos ne visada realią turtinę padėtį juk ir atspindi”.

Nepaisant to, žmogiškąjį kapitalą vertybe ir turtu vadinanti V. Veckutė yra sukaupusi per 21 tūkstantį litų.

„Praėjusiais metais dirbau parlamentaro Raimundo Palaičio padėjėja, tai gaudavau atlyginimą iš Seimo kanceliarijos. Kaupiasi pamažu pinigai…” – sakė šiuo metu vadybą Klaipėdos universiteto studentams dėstanti Tarybos narė.

Ne ką didesniais turtais apsikrovęs ir Vytautas Valevičius. 25 tūkstančiais litų klaipėdietis įvertino savo vieno kambario butą Baltijos prospekte, per 31 tūkst. litų suma puošia jo sąskaitą banke.

„Kodėl tiek nedaug per visą savo gyvenimą sukaupiau? Todėl, kad niekais užsiiminėjau, – juokėsi V. Valevičius. – Pinigų neturiu ir laimė – ne juose.”

Paprašytas spėti, kiek Klaipėdos miesto Taryboje galėtų būti milijonierių, V. Valevičius atsakė lakoniškai: „Kas turi nuosavą gyvenamąjį namą, tas, vadinasi, turi ir milijoną…”

Rytoj „Vakarų eksprese” skaitykite:

* Parlamentaras Vytautas Grubliauskas džiaugiasi žmonos kraičiu

* Vaclavas Stankevičius pyksta vadinamas milijonieriumi

* Ramunė Visockytė praturtėti tikisi kitąmet

* 22 milijonus deklaravęs Antanas Bosas turtuoliu savęs nelaiko, nes pažįsta turtingesnių, tačiau jam užtenka ir tiek

* Mikelio turtai kaupiasi ir vasarą

2004-ųjų turto (šeimos) deklaracijoje turi būti nurodytaas nekilnojamasis turtas, įskaitant ir nebaigtus statyti statinius. Kilnojamasis turtas, jeigu jam yra privaloma teisinė registracija. Bankuose, kitose kredito įstaigose ir ne bankuose (grynaisiais) esantis gyventojo turtas, didesnis nei 2 000 litų. Paskolintos, pasiskolintos ir nesusigrąžintos ar negrąžintos lėšos, didesnės nei 2 000 litų. Meno kūriniai, brangakmeniai, juvelyriniai dirbiniai, taurieji metalai, kai vieneto vertė didesnė nei 2 000 litų. Vertybiniai popieriai, kurių vertė per 2 000 litų

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.