Vaikų užkandžiai: nedrauskite jų, o planuokite!

Užkandžiavimas yra dažniausias vaikų įprotis laisvalaikio metu. Jie beveik pastoviai ką nors kramsnoja ir po pusryčių, ir po pietų, ir po vakarienės. Ir žinoma, dažniausiai tokie užkandžiai yra labai kaloringi bei turintys mažai maistingų medžiagų. Tokių užkandžiavimų viena dažniausių pasekmių būna nutukimas ir dantų gedimas.

Tačiau saikingas tokių užkandžių vartojimas iš tiesų nesukelia jokio nepageidaujamo poveikio. Svarbiausia, kad jūs visuomet atkreiptumėte dėmesį į jų sudėtį.

Vaikams iš tiesų greiti užkandžiai yra reikalingi. Jų skrandžiai yra maži, todėl jie negali valgyti daug, bet tik kelis kartus per dieną, kad gautų pakankamą kiekį jiems reikalingų maistinių medžiagų. Todėl jie ir valgo mažom porcijom, bet pakankamai dažnai.

Kai kuris maistas mažiems vaikams gali sukelti dusulį. Venkite vaikus iki 3 metų maitinti žaliomis daržovėmis, kukurūzų spragėsiais, riešutais ar džiovintais vaisiais.

Be to, daugelis ko gero manote, kad sultys yra tikrai nekenksmingas gėrimas. Tačiau kaip yra iš tikrųjų?

Vaikams sultys dažniausiai patinka labiau nei kiti gėrimai ar netgi patys vaisiai. Daugelis tėvų nemato visiškai jokios problemos leisti vaikams gerti tiek sulčių, kiek jie nori, kadangi mano, jog sultys yra gėrimas, turintis pakankamą maistingų medžiagų šaltinį.

O tiesa yra tokia, kad nors sultyse ir yra nedidelis kiekis sveikatai reikalingų maistingų medžiagų, bet gėrimas turi pakankamai daug kalorijų, kurios gali prisidėti prie vaiko antsvorio didėjimo. Be to, nesaikingas šio gėrimo vartojimas gali sukelti ir dantų gedimą. Kai kurie sulčių gėrimai, ir netgi šimtaprocentinės sultys, turi daugiau kalorijų nei cukringi karbonizuoti gėrimai.

Kaip ir valgant ypač saldžius užkandžius, taip ir geriant saldžius gėrimus bei sultis yra sukeliamas dantų gedimas. Burnoje esančios bakterijos cukrų paverčia tam tikra rūgštimi, kuri graužia dantų emalį. Ši rūgštis daro poveikį dantims mažiausiai 20 minučių po valgio. Todėl, jeigu lesite vaikui ištisą dieną gurkšnoti sultis, jo dantukai rūgšties bus veikiami praktiškai ištisą dieną.

Labiausiai vaiko valgymo įpročiai pasikeičia, ko gero, tuomet, kai jis pradeda eiti į mokyklą. Jūs negalite visiškai kontroliuoti to, ką jis perka ir valgo mokykloje. Be to, ir grįžęs namo, vaikas pirmiausia griebia iš šaldytuvo tai, ką gali greitai užkrimsti. Stenkitės, kad vaikas galėtų pirmiausia pastebėti ir pamatyti vaisius ir daržoves. Laikykite juos nuplautus ir supjaustytus, kad grįžęs iš mokyklėlės, mažylis galėtų juos valgyti be papildomo paruošimo. Tai bus skanu ir sveika.

Be to, būkite budrūs ir nepulkite pirkti vaikams tokių produktų, ant kurių pakuočių yra parašyta „neriebus”, „mažai kaloringas”, „be cukraus” ir panašiai, nes kartais tai, kas atrodo sveika, iš tiesų taip nėra. Dažnai ant įvairių užkandžių pakuočių būna užrašas „be cholesterolio”, tačiau tai nereiškia, kad tie produktai nėra riebūs ir prisotinti cukraus.

Dar viena užkandžiavimo problema dažnai iškyla tuomet, kai vaikas sėdi prie televizoriaus. Viena iš priežasčių yra per televiziją transliuojama reklama. Vaikas gali pradėti reikalauti tokio šokolado, jogurto ar sausainių, kuriuos ką tik matė reklamoje.

Kita priežastis – nieko neveikimas. Nuolatinis kramsnojimas ir žiaumojimas ilgainiui gali tapti įpročiu bet kokio amžiaus vaikams. Todėl stenkitės kontroliuoti ne tik beprasmį vaiko užkandžiavimą, sėdint priešais televizorių, bet ribokite ir patį laiką, kuri vaikas praleidžia prie jo. Juk užsiimdamas kokia nors aktyvia veikla, mažasis tikrai negalvos apie maistą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.