Po darbo valandų – nors tvanas

Daugiabutį nuo vandentiekio atjungę namų valdų darbuotojai be jokių sąžinės priekaištų siūlo gyventojams praustis mineraliniu vandeniu.

Antradienio pavakare S.Daukanto gatvėje esančiame name trūko šalto vandens vamzdis. Atvažiavę avarinės tarnybos specialistai ne tik kad nieko netaisė, bet ir pasirūpino, jog vandens tiekimas namui būtų visai nutrauktas.

Avarijos padarinius imta likviduoti tik kitą rytą. Daugiabutį administruojančios bendrovės „Mūsų namų valdos” direktorius Mikas Kurlavičius išsisukinėjo, jog delsta buvo dėl to, kad vamzdį galėjo pakeisti tik suvirintojas, kuris gyvena Kretingos rajone.

Be vandens beveik parą likusiems klaipėdiečiams bendrovės atstovai abejingai pasiūlė praustis vandeniu iš parduotuvės arba jo parsinešti iš gretimo namo kaimynų.

Teks kaupti atsargas

„Mūsų namų valdų” dispečerė pranešimo, jog S.Daukanto gatvėje 35 esančio daugiabučio vamzdyne įvyko avarija, sulaukė antradienį šiek tiek po 17 valandos.

„Ji nuėjo pasižiūrėti ir iškvietė avarinę tarnybą. Gerai, kad dispečerė šalia gyvena, nes mes po darbo valandų jau nebedirbame”, – sakė „Mūsų namų valdų” vadovas M.Kurlavičius.

Po kelių akimirkų dispečerė iškvietė „Rubicon city service” avarinę tarnybą. Ši sustabdė vandens tiekimą visam namui, nors avarija įvyko tik viename bute.

Namus administruojančiai bendrovei buvo nė motais, jog be vandens beveik parą liko keliasdešimt šeimų. Jos privalėjo pirkti vandenį arba jo parsinešti iš gretimo namo.

Kai kurie žmonės ironizavo, jog reikia pradėti kaupti vandens atsargas, nes tai ir vėl gali pasikartoti.

Gyventojų žodžiais, ši situacija dar kartą įrodė, jog regis civilizuotoje valstybėje vyksta nenormalūs procesai – iš mokesčių mokėtojų pinigų gyvuojanti bendrovė nelaimės atveju liko visiškai abejinga.

Dėl šio incidento nenukentėjo tik pirmajame šio daugiabučio namo aukšte įsikūręs Klaipėdos apskrities ligoninės Hemodializės skyrius. Jo vyriausioji slaugytoja Rita Jurkuvienė teigė, kad prieš mėnesį šiam skyriui buvo įvestas naujas vandens įvadas. Naujų investicijų negailėta, kad pasikartojančios avarijos bei kiti gedimai netrikdytų gydymo įstaigos darbo.

Skirtingos versijos

M.Kurlavičiaus aiškinimą, kodėl avarijos priežastis imta likviduoti tik rytą, galima vertinti ir kaip naivų. Direktoriaus žodžiais, suvirinti trūkusį vamzdį galėjo tik bendrovės suvirintojas. Jis gyvena Kretingos rajone, tad po darbo valandų skuba namo ir atgal į Klaipėdą jau nebevažiuotų. Kiti įmonės žmonės esą neturi kvalifikacijos ir negali atlikti suvirinimo darbų.

Vakar iki pietų avarijos priežastys buvo beveik likviduotos. Vanduo nebuvo tiekiamas tik į tris butus. Anot M.Kurlavičiaus, šie darbai atlikti per dvi valandas.

„Mūsų namų valdų” direktorius M.Kurlavičius bei šios bendrovės savininku neseniai tapęs miesto tarybos narys Vidas Karolis pateikė skirtingas versijas, kas turėjo likviduoti avariją. Anot V.Karolio, avarijos priežastis turėjo pašalinti „Rubicon” avarinė tarnyba. Miesto tarybos narys patikino, jog „Mūsų namų valdos” su šia tarnyba yra pasirašiusios sutartį ir pastaroji privalo likviduoti ne tik šilumos mazgo, bet ir šalto vandens tiekimo bei kanalizacijos avarijas.

„Su „Rubikonu” jau ne pirmą kartą turime problemų. Tikriausiai teks su jais nutraukti sutartį”, – kalbėjo V.Karolis.

„Rubicon city service” avarinės tarnybos specialistai nustatė, jog name buvo trūkęs ne tik šalto, bet ir karšto vandens vamzdis. Jie iškart ėmėsi šalinti gedimo priežastis. Netrukus karšto vandens vamzdis buvo pakeistas. Tačiau prižiūrėti bei eksploatuoti šalto vandens vamzdžius šiai bendrovei nepriklauso.

Anot „Rubicon” įmonių grupės viešųjų ryšių skyriaus vadovo Nerijaus Mikalajūno, „Rubicon” avarinė tarnyba prižiūri ir eksploatuoja tik tai, kas susiję su šilumos mazgu.

Gali nutraukti sutartį

Avarijos akivaizdoje atsidūrę gyventojai nusivylė bendrovės „Mūsų namų valdos” teikiamomis paslaugomis. Kai kurie iš jų net prakalbo apie galimybę kreiptis į teismą.

Advokato Henriko Mackevičiaus teigimu, šiuo atveju žmonės išties gali bylinėtis ir įrodyti, jog paslaugų teikėjas netinkamai atlieka savo pareigas.

„Jei tai pavyktų įrodyti, sutartį su paslaugų teikėjų būtų galima nutraukti. Žmonės tuomet galėtų rinktis kitą bendrovę, kuri teiktų šias paslaugas”, – paaiškino H.Mackevičius.

Jo žodžiais, įvykusi avarija gali būti nelikviduojama tik dėl itin svarbių priežasčių.

Ne ta opera

„Nenormalu, kad po darbo valandų ar savaitgaliais daugiabučiame įvykusi avarija rūpi tik patiems gyventojams. Žinoma, ne visada avariją gali iškart likviduoti, tačiau laukti ryto ir nieko nedaryti taip pat negalima”, – sakė savivaldybės butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Arūnas Smaguris.

Ši bei daugelis kitų avarijų įvyksta trūkus surūdijusiems vamzdžiams. S.Daukanto gatvėje esančiame daugiabučiame vamzdžiai nekeisti jau ne vieną dešimtmetį, tad jie gali prakiurti vos pajudinus.

Gyventojai „Mūsų namų valdoms” bei kitoms daugiabučius administruojančioms bendrovėms moka eksploatavimo bei administravimo mokesčius. Pastarasis skirtas išlaikyti bendrovės administraciją. Už eksploatavimo mokestį surinktus pinigus administruojančios bendrovės privalo rūpintis namo remontu.

Tačiau šie pinigai, anot M.Kurlavičiaus, neskirti pakeisti vamzdžius naujais. Jo žodžiais, tai ne ta opera.

Kas kita įrašyta savivaldybės patvirtintame Bendrojo naudojimo objektų nuolatinės priežiūros (eksploatavimo) darbų sąraše. Jame nurodyta, jog namų administratorius privalo vykdyti „planinį surūdijusių vamzdynų atskirų vietų užtaisymą arba keitimą įdedant naują vamzdžio atkarpą”.

Kitaip tariant, administruojanti bendrovė privalo nustatyti labiausiai rizikingas vamzdyno vietas ir jas pakeisti.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.