Klaipėdos menininkai nevažiuos į Japoniją

Uostamiesčio menininkai nepasinaudojo galimybe daugiau nei metus kurti ir gyventi Japonijoje. Tekančios saulės šalies atstovai pas save pasikvietė du alytiškius.

Pirmadienį Klaipėdoje viešėjusi tarptautinio projekto „Menų kaimelis” vadovė Sumiko Ando susitiko su septyniais menininkais. Japonė jiems papasakojo apie Nišiaizu miestelį bei apie projektą, kuriuo siekiama pagyvinti tenykštį kultūrinį gyvenimą bei pritraukti kuo daugiau turistų. Iš Lietuvos atvykę menininkai būtų apgyvendinami, gautų stipendijas, jiems būtų apmokamos kelionės išlaidos.

Nišiaizu bendruomenei buvo rekomenduojami devyni Klaipėdos menininkai – Romas Klimavičius, Vytautas Balsys, Arūnas Sakalauskas, Juozas Vosylius, Isroildžonas Barotis, Angelina Banytė, Algis Kliševičius, Gintautas Jonkus ir Arūnas Mėčius. Po susitikimo su viešnia iš Japonijos dauguma jų atsisakė vykti į Japonija. Jie tvirtino manę, kad kelionė truks tik porą mėnesių, kai kuriuos atbaidė būtinybė mokėti anglų kalbą.

Vėliau paaiškėjo, kad klaipėdiečiai iš Japonijos gavo neišsamų laišką – trūko poros lapų, kuriuose buvo aiškiai išdėstytos nuostatos bei nurodyta, kad kviečiami ne vyresni kaip 35 metų menininkai. „Pagal šį amžiaus cenzą netiko nė vienas menininkas, todėl skubiai ėmėme ieškoti jaunesnių. Radome net japonų kalbą mokančių. Deja, pavėlavome”, – dienraščiui pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vyresnioji specialistė Goda Giedraitytė.

Aplankiusi Alytų, S.Ando kurti ir gyventi Japonijoje pasikvietė menininkų porą – dailininką Valentiną Butavičių ir medžio drožėją Kęstutį Benediką. Alytaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Gitanos Molevičienės teigimu, jie dar vasaros pradžioje buvo gavę išsamią informaciją, todėl nekilo jokių problemų. „Dėkui Klaipėdai, kad mums vietą padovanojo”, – sakė ji.

Aurelija Kripaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.