Anaboliniai steroidai žaloja jaunus

Sauja tablečių ir kelios savaitės treniruočių – receptas, kaip iš ištįsusio paauglio per trumpą laiką tapti raumeningu vaikinu ir susižaloti sveikatą.

Paslapčiomis nuo tėvų kai kurie paaugliai kasdien vartoja nelegalias tabletes. Nenutuokdami apie gresiančią žalą, svorio ir raumenų norintys priaugti vaikinai ryja brangiai juodojoje rinkoje įsigytus anabolinius steroidus. Stebėdami besikeičiančius vaikų kūnus, ne visi tėvai suvokia, kad tai yra ne tik alinančių treniruočių, bet ir medikamentų vartojimo rezultatas.

Du žinomi sportuojantys vaikinai – profesionalus sportininkas Ramūnas Vyšniauskas ir grupės „B’Avarija” narys Vilius Tarasovas – dienraščiui „Klaipėda” tvirtino, kad anabolinių steroidų vartojimas jiems – tabu.

Dopingą draudžia

Vaistinės medžiagos, kurios laikinai sustiprina fizinę ir psichinę organizmo veiklą ir yra įvairių organizmo funkcijų stimuliatoriai, vadinamos dopingu. Jų vartojimą draudžia Lietuvos ir tarptautiniai įstatymai.

Kriminalinėse kronikose nuolat mirga pranešimai apie sulaikytas anabolinių steroidų siuntas, todėl manyti, kad įstatymų yra paisoma, būtų naivu.

Nors anabolinių steroidų ir kitų dopingo preparatų galima įsigyti tik nelegaliai, jie netiesiogiai yra reklamuojami internete bei sportininkams skirtuose žurnaluose.

Reklamuoja viešai

Dešimt litų kainuojančiame žurnale „Jėgos sportas” kiekviename numeryje po kelis puslapius skiriama straipsniams, panašiems į anabolinių steroidų reklamą. Šie tekstai spausdinami be autorių pavardžių. Rašiniuose pateikiami ne tik medikamentų pavadinimai, bet ir rekomenduojamos jų dozės, argumentai, kurios preparatų savybės itin geros, o kurios – kenkia.

„Steroidai egzistuoja, sportininkai juos vartoja, o mūsų šventa pareiga – suteikti tau kuo daugiau informacijos apie šiuos preparatus”, – rašoma viename žurnalo straipsnyje.

Nori būti gražūs

Daugelis paauglių svajoja būti panašūs į kovinių filmų herojus ar vaikinus iš reklamų su „geležiniais” raumenimis.

Pradėję lankyti sporto klubą kai kurie mano, kad po keliasdešimties įtemptų treniruočių taps panašūs į raumenų „kalnus”. Supratę, kad idealiai formai pasiekti prireiks kelerių metų reguliarių treniruočių, daugelis vaikinų idėją ištobulinti kūno formas meta iš galvos.

Tačiau kai kurių paauglių troškimas pasiekti norimą rezultatą toks didelis, kad jie ima vartoti įvairiausius cheminius preparatus.

Vartoja šimtmečius

Dopingas skaičiuoja kelių šimtmečių istoriją. Kadaise anglišku žodžiu „dope” (dopingu) buvo vadinami iš žolelių bei kokaino, kofeino ir strichnino pagaminti vaistai, kuriuos vartodavo dar senovės religiniuose festivaliuose. Istorikai tikina, kad, siekdami laimėti kovas, gladiatoriai stimuliatorius vartojo VI amžiuje prieš Kristų. Pirmasis dopingą vartojęs sportininkas buvo užregistruotas 1865 metais, po metų įvyko pirmoji mirtis nuo dopingo.

Praėjusį šimtmetį įsigalėjo panašų poveikį turintys anaboliniai steroidai – vyriško hormono testosterono sintetiniai analogai. Pirmąkart jie buvo pagaminti 1935 metais, o prieš dvidešimt metų Tarptautinė kultūristų federacija anabolinius steroidus uždraudė.

Atneša mirtį

Nors, vartojant draudžiamus anabolinius steroidus, didėja raumenų apimtys, jų šalutinis poveikis ypač ryškus ir kenksmingas.

Medikai tvirtina, kad, ilgesnį laiką vartojant anabolinius steroidus, kepenyse atsiranda šlakų nuosėdų, sutrinka kraujo apytaka, kepenų funkcijos, gali išsivystyti vėžys arba ištikti mirtis. Lytinėje sistemoje sumažėja spermos produktyvumas, gali atsirasti impotencija, sutrinka šlapinimasis, lytinių hormonų gamyba, gresia prostatos padidėjimas ir vėžys. Padidėja kraujo spaudimas, cholesterolio kiekis, padaugėja širdies raumens pažeidimų, galimas infarktas. Oda tampa dirgli, padidėja odos infekcijos galimybė, prakaito išsiskyrimas, nuolat patiriami skausmai raumenyse. Anaboliniai steroidai sukelia psichikos pažeidimų. Gali kilti agresija be priežasties, irzlumas, neurastenija, pereinanti į psichozinę būseną, miego sutrikimai, galvos skausmai, prislėgta nuotaika.

Išgirsta gandų

Olimpietis Ramūnas Vyšniauskas nenustebo išgirdęs klausimą apie anabolinius steroidus. Sportininkas neneigė, kad vis išgirsta gandų, ką ir kaip jis neva vartoja, kad išlaikytų formą.

„Negaištu laiko aiškintis dėl tokių niekų. Faktai paprasti. Mane bet kurią akimirką gali iškviesti dopingo kontrolės komisija. Specialistams bet kurioje šalyje turėčiau prisistatyti per 24 valandas. Tyrimai atliekami tokiais sudėtingais būdais, kad ką nors nuslėpti nebūtų jokių šansų”, – „Klaipėdai” teigė R.Vyšniauskas.

Jei specialistai profesionalaus sportininko kraujyje randa draudžiamų preparatų pėdsakų, pirmą kartą iš varžybų jis diskvalifikuojamas 4 metams, o antrą kartą – visam gyvenimui.

„Aš keliolika metų siekiu rezultato, dirbu, jau šį tą pasiekiau, geriausi rezultatai, tikiu, dar ateityje, todėl net minties nekyla visko sugadinti”, – sakė sportininkas.

Į varžybas neišvarytų

Sunkiaatletis tikino nekvaršinąs sau galvos dėl tų, kurie vartoja anabolinius steroidus.

„Esu girdėjęs kraupių istorijų. Vienas po tokių eksperimentų negali vaikų turėt, kito širdis streikuoja, dar kito kepenys velniop išėjo, bet juk jie žinojo, kuo rizikuoja. Pikta būtų tik tuomet, jei stimuliatorius naudotų mano varžovai svarbiose varžybose. Tada gal ir įsiusčiau. Dabar varžybos vyksta sąžiningai. Sportininkai žino, kuo rizikuotų”, – tvirtino klaipėdietis.

Pats olimpietis tikino, kad geriau jau mirtų, negu eitų į varžybas pavartojęs dopingo preparatų.

„Neišeičiau į varžybas. Eikit, iš gėdos numirčiau. Gal aš per daug sąžiningas esu, per daug tikiu sporto garbe, bet manęs ir su šautuvu į salę neišvarytų prisirijusio medikamentų. Kam man ta garbė, tas medalis, jei žinosiu, kad ne pats jį užsidirbau, o apgaulės būdu. Na, jau ne”, – karščiavosi R.Vyšniauskas.

Kritiškas R.Vyšniauskas buvo ir anabolinių steroidų vartotojų išvaizdos atžvilgiu.

„Prisipumpuoja prieš pliažo sezoną, dėl akių. Kas iš to? Protingas žmogus mato, kur tikras raumuo pūpso, o kur toks tešlinis, tarsi iš vandens padarytas, nenatūralus”, – sakė jis.

Nevartoja net papildų

Lietuviškos popscenos žvaigždės nepersistengia puoselėdamos savo kūnus, tačiau „bavaras” V.Tarasovas sportuoja sąžiningai. Du kartus per savaitę su draugais jis žaidžia futbolą, o triskart eina į treniruočių salę „Forma”.

„Nenaudoju jokių maisto papildų, proteininių kokteilių, ką jau čia apie anabolikus kalbėti. Žinau apie ką eina šneka, bet man treneris nesiūlo net nepavojingo baltymų kokteilio. Nenoriu. Geriau renkuosi sveikesnį maistą ir sąžiningai atidirbu salėje”, – tikino dainininkas.

Net kai po „B’Avarijos” koncertų „bavaras” namo grįžta paryčiais, tris kartus per savaitę jis sąžiningai keliasi anksti ir eina į sporto salę. Pabudęs išgeria didelę stiklinę paties išspaustų šviežių apelsinų, citrinų ir greipfrutų sulčių. Pakeliui į netoli namų esantį fitneso klubą jis dar suvalgo šokoladą.

„Kiaulienos valgau mažai, mėgstu jautieną. Bulvėmis taip pat nepiktnaudžiauju, bet kai noriu, viską valgau. Stengiuosi reguliariai pietauti, bet jei iš ritmo išmuša koncertiniai reikalai, nesinervinu”, – pasakojo dienraščiui „bavaras”.

Pasikeitė per 4 metus

V.Tarasovo kūno formos pasikeitė daugmaž per ketverius metus. Po intensyvių treniruočių maratono jis kone atsitiktinai įsitikino, kad sunkus darbas davė rezultatų.

Nenori būti „sasyska”

„Bavaras” tikino, kad sportuoja ne dėl aplinkinių nuomonės apie jo sudėjimą, o dėl malonumo, kurį jam teikia treniruotės.

„Man sportas – joks vargas. Po treniruotės labai gerai jaučiuosi – žvalus, puikios formos. Aišku, malonūs aplinkinių komplimentai. Gerai, kad žmonės pastebi rezultatą, bet tikrai ne dėl to sportuoju. Treniruojuosi tik dėl savęs. Jei siekčiau tobulos išvaizdos, sporto salėje arčiau, vartočiau vitaminus, proteinus ir dar kažin ką, o dabar… Sportuoju, kad jausčiausi tvirtai, kaip vyras, kad nebūčiau kaip „sasyska” koks”, – šypsojosi dainininkas.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Anaboliniai steroidai žaloja jaunus"

  1. sportuojantis

    Nelabai sutinku su teksto autoriais. Pagal si komentara as suprantu,kad net informacija neturi but teikiama apie anabolinius steroidus,bet jai juos vartoji,taip kaip reikia,tada yra sumazinima ta rizika,nei vartuojant ja nezinant,na o iskur juos gaut cia jau kita tema.

  2. algis

    anabolikai zjb,bet tik proto ribose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.