Didžiausiu buriuotojų priešu tapo štilis

Buriuotojai prisimena įvairių oro sąlygų, kuriomis yra tekę buriuoti per tradicinę tarptautinę „Rudens vėjo” regatą – buvo ir šalčių, ir sniego, ir vasariškos šilumos. Tačiau iki šiol dar nebuvo atvejo, kad dėl vėjo stokos spalio mėnesį grėstų regatos žlugimas. Būtent visišku štiliumi ir pasitiko penkių valstybių buriuotojus 15-oji „Rudens vėjo” regata.

Regata buvo tarsi loterija

„Rudens vėjo” regatoje dalyvavo per 100 buriuotojų iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Lietuvos.

Per keturias varžybų dienas tik dvi iš jų pavyko sulaukti vos 1-2 metrus per sekundę siekusio vėjo dvelkimo. Iki sekmadienio buvo surengtas tik vienas plaukimas, nors programoje buvo numatyta dešimt. Todėl organizatoriai buvo priversti skubiai keisti nuostatus, nes kitu atveju varžybos būtų laikomos neįvykusiomis.

Paskutiniąją regatos dieną šiaip ne taip pavyko surengti dar du plaukimus, tik trečiasis buvo sutrumpintas, nes Kauno mariose vėjas vėl visai nurimo. Kadangi įvyko mažiau nei penki plaukimai, nebuvo atmetamas, kaip įprasta buriavimo važybose, blogiausias plaukimas, todėl regatoje nemažą vaidmenį turėjo atsitiktinumas.

„Regata tapo loterija, buriuotojų meistriškumas šįkart nebuvo svarbiausias veiksnys”, – sakė praeityje žinomas buriuotojas, dabar treneris Linas Grabnickas.

Pasaulio čempionui nepasisekė

„Laser” klasės nugalėtoju tapo vienas perspektyviausių šalies buriuotojų 18-metis Vaidas Balčiūnas. Antras liko Linas Ščepinas, trečias – Rokas Milevičius.

Po pirmojo plaukimo į lyderius, kaip ir tikėtasi, buvo išsiveržęs 1997 metų pasaulio čempionas Raimondas Šiugždinis. Jau atsisveikinęs su didžiuoju sportu ir tik jūrinėmis jachtomis buriuojantis R.Šiugždinis beveik kasmet išbando jėgas „Rudens vėjo” regatoje. Praėjusiais metais metais aplenkęs visus Lietuvos rinktinės narius ir tapęs nugalėtoju, šiemet R.Šiugždinis taip pat buvo arti sėkmės. Jis užtikrintai laimėjo pirmąjį plaukimą, kai pūtė truputį stipresnis vėjas. Vis dėlto sudėtingos oro sąlygos sekmadienį turėjo įtakos ir šiam patyrusiam sportininkui. Po antrojo plaukimo, kai finišavo trečias, jis turėjo daug galimybių apginti regatos nugalėtojo titulą, tačiau trečiojo plaukimo starte jis padarė klaidą, akimirka anksčiau kirtęs starto liniją, dėl ko jam buvo skirti baudos taškai. Buriuotojas galėjo išvengti baudos taškų, jeigu būtų grįžęs ir startavęs iš naujo.

„Iš pradžių nebuvau tikras, kad tai aš prieš laiką startavau, nes tokioje padėtyje galėjo atsidurti ir dar vienas varžovas. Kai pamačiau, kad jis negrįžta, supratau, kad taisykles pažeidžiau aš. Tačiau grįžti ir startuoti iš naujo jau buvo per vėlu, nes buvau nemažai nuplaukęs. Jeigu tokia situacija būtų pasitaikiusi esant normalioms 10 plaukimų varžyboms, ji nebūtų turėjusi lemiamos reikšmės, – aiškino situaciją R.Šiugždinis. – Varžybos, esant tokioms oro sąlygoms, buvo labai sunkios. Pagauti menkiausią vėjo dvelksmą buvo laimės dalykas”.

„Rudens vėjo” regatoje nedalyvavo Lietuvos rinktinės lyderis Laurynas Rimšas, kuris tuo metu buvo išvykęs į pasaulio čempionatą Brazilijoje.

Laimėjo jaunesnė buriuotoja

„Laser Radial” jachtų klasėje klaidingas startas neleido laimėti ir stipriausiajai šiuo metu buriuotojai 22 metų kaunietei Gintarei Volungevičiūtei. Ji liko antra, priekin praleidusi beveik šešeriais metais jaunesnę savo komandos draugę Aušrą Milevičiūtę.

„Ir pernai jos abi išsirikiavo tokia tvarka, – sakė buriuotojų treneris Linas Eidukevičius. – Šiomis varžybomis baigėme sezoną Lietuvoje, dabar vyksime treniruotis į šiltus kraštus ir rengsimės pasaulio čempionatui, kuris gruodį vyks Brazilijoje”.

„Aušra yra lengvesnė už Gintarę, todėl buriuojant tokiomis sąlygomis ji turėjo pranašumą. Tačiau ši pergalė nėra didelė staigmena, nes A.Milevičiūtė sparčiai tobulėja”, – tvirtino ir L.Grabnickas.

Abi kaunietės aplenkė patyrusią Baltarusijos buriuotoją, Atėnų olimpiados dalyvę Tatjaną Drazdovskają, šių metų Europos čempionate užėmusią penktąją vietą.

Burlentininkas nepaliko vilčių varžovams

„Laser Radial” vyrų varžybas laimėjo svečiai. Pirmąsias dvi vietas užėmė Latvijos buriuotojai Artis Berzinis ir Madaras Alvikis, trečias liko baltarusis Maksimas Kozichas. Geriausiai iš lietuvių startavo kaunietis Rokas Kabašinskas, užėmęs penktąją vietą.

Burlentininkų varžybas užtikrintai laimėjo 2003 metų Europos jaunių čempionas Juozas Bernotas. Jis finišo liniją kirto visus tris kartus pirmas. Gera technika pasižymintis 16-metis kaunietis „Raseboard” burlenčių klasėje aplenkė dar du Kauno sportininkus Darių Darašką ir Saulių Stankevičių, kurie itin atkakliai varžėsi dėl antrosios vietos.

Daugiausia buriuotojų – 59 – varžėsi „Optimist” jachtų klasėje, kurioje lenktyniauja jauniausi sportininkai. Tačiau šįkart niekas neprilygo Lenkijos atstovams, kurie užėmė pirmąsias 7 vietas. Geriausiai iš lietuvių startavęs 12 metų Martis Pajarskas liko aštuntas.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.