Kauno vadovai apsižodžiavo su Seimo nariais

Seimo nariai kauniečiai, vakar susitikę su miesto valdžia, tikėjosi išgirsti apie koncesijos konkursų eigą ir problemas. Tačiau gana netikėtai diskusija sukėlė konfliktą tarp kai kurių Seimo narių ir Savivaldybės administracijos direktoriaus Giedriaus Buinevičiaus. Abi pusės nevengė kandžių replikų.

Atsisakė įvardyti sumas

Savivaldybės administracijos direktorius G.Buinevičius informavo, kad miestas kol kas pasirašė vienintelę koncesijos sutartį dėl Aleksoto tilto mazgo ir krantinės statybos. Kiti konkursai nebuvo tokie sėkmingi. „Dėl komunalinių atliekų tvarkymo koncesijos konkurso ginčai persikėlė į teismą. M.K.Čiurlionio tilto transporto mazgo konkurso laimėtojai vokiečiai atsisakė pasirašyti sutartį. Tikrų motyvų nežinome. Švietimo ir ugdymo įstaigų koncesijos konkursas dar nesibaigė. Jame dalyvauja du pretendentai. Sporto rūmų statybos konkursas jau paskelbtas”, – teigė G.Buinevičius. Seimo nariams pasidomėjus, kiek šie konkursai kainuos miesto biudžetui, G.Buinevičius atsisakė įvardyti konkrečias sumas. Jis taip pat paragino Seimo narius kreiptis raštu. „Esame pasirašę vos vieną kontraktą. Apie kokias sumas tada galime kalbėti”, – teigė G.Buinevičius.

Apkaltino arogantišku elgesiu

„Administracijos direktorius galėtų pasirinkti mandagesnį toną”, – sakė Seimo narys Rytas Kupčinskas. „Būsiu korektiškas, Savivaldos įstatymo ribose”, – parlamentarui atsakė G.Buinevičius.

„Savivaldybės administracijos vadovas nėra kažkoks karalius, o Kaunas – ne karalystė. Visas Seimas skamba dėl G.Buinevičiaus arogancijos. Tai ne pirmas kartas”, – teigė Darbo partijos atstovė Vilija Vertelienė.

Įsiplieskusias aistras bandė apraminti Kauno meras Arvydas Garbaravičius, tačiau po susitikimo parlamentarai neslėpė tikėjęsi konstruktyvesnio pokalbio. Ne visi Seimo nariai dėl nepavykusio susitikimo kaltino tik Savivaldybės atstovus. Kai kurie negailėjo kritikos ir savo kolegoms.

Koncesija – centralizuotai?

Kauno vadovai atkreipė parlamentarų dėmesį į rengiamas įstatymo pataisas, kurios užkirstų galimybę savivaldybėms skelbti koncesijos konkursus. Parengtame projekte numatyta, kad konkursus skelbtų Vyriausybei pavaldi institucija, o savivaldybėms tektų tik atsiskaityti su investuotojais.

„Ar jūs norėtumėte, kad batus jums nupirktų kaimynas? Taip ir su parengtomis įstatymo pataisomis. Vyriausybė parinktų koncesininką, o Savivaldybė tik mokėtų pinigus”, – tvirtino Seimo narys Ramūnas Garbaravičius. Tuo tarpu kiti parlamentarai nebuvo tokie kategoriški, nes Kaunas kol kas ne itin sėkmingai naudojasi Koncesijos įstatymu.

Ginčai dėl „Kauno vandenų” sklypo

Vakarykščiame susitikime ginčų sukėlė ir tik paskutiniu momentu sustabdytas bendrovės „Kauno vandenys” turto pardavimo aukcionas. „Kauno diena” rašė, kad Savivaldybės bendrovė užsimojo parduoti Kauno marių iškyšulyje esančius įvairius statinius. Prie jų jau suformuotas didesnis nei 3 hektarų sklypas.

Dar praėjusią savaitę Seimo nariai, reaguodami į „Kauno dienos” publikaciją, kreipėsi į miesto Tarybą, kad aukcionas būtų sustabdytas. Taip pat paprašyta inventorizuoti ir kitų Savivaldybės bendrovių valdomas teritorijas. Kauno politikai aukcioną laikinai sustabdė.

Tačiau vakar Kauno meras A.Garbaravičius po minėtu raštu pasirašiusius Seimo narius apkaltino politikavimu. „Viskas daroma viešai, o jūs sukuriate kažkokį šou. Nepadoru”, – tikino miesto vadovas.

Tiesa, vėliau jis pripažino, kad minėto sklypo panaudojimas kelia nemažai klausimų. Oficialiai čia būtų sudėtinga vykdyti statybas. Tačiau Lietuvoje apstu pavyzdžių, kaip apsukrūs verslininkai rasdavo landų ir rekreacinėse zonose iškildavo pilaičių kvartalai. „Be aferistinio varianto minėtos teritorijos neįmanoma panaudoti”, – sakė A.Garbaravičius.

Parlamentarams taip ir liko neaišku, kodėl tada Savivaldybė parduoda minėtus statinius. „Taip tik ir sukuriamas precedentas aferai”, – teigė keli parlamentarai.

„Nemanykite, kad mes nežinome, kaip priimami panašūs sprendimai”, – teigė Rimantas Dagys. Po vakarykščio susitikimo iš miesto vadovų jau pasigirdo siūlymai su Seimo nariais rengti uždaras diskusijas, kuriose nedalyvautų žiniasklaidos atstovai.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.