Milijonieriai valdžios viršūnėse

Šalies ir Kauno aukščiausieji pareigūnai, būdami valdžioje, didina savo turtus.

Iš dabar paskelbtų 2004-ųjų pajamų ir turto deklaracijų suvestinių matyti, kad Kauno miesto mero ir vicemerų turtas per metus padidėjo dešimtimis tūkstančių litų. Tačiau tik meras Arvydas Garbaravičius gali pasigirti esąs milijonierius.

Tuo tarpu dabartiniame Seime milijoninius turtus valdo beveik trys dešimtys parlamentarų. Tiesa, nė vienas jų negali prilygti iš Seimo pasitraukusiam Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui. Jis išlieka turtingiausiu Lietuvos politiku.

Milijonierių parlamentarų sąraše yra kauniečiai konservatorius Ramūnas Garbaravičius ir liberalcentristė Violeta Boreikienė.

Meras turto turi daugiausiai

Kauno meras A.Garbaravičius ir jo žmona Rita deklaravo, kad 2004 metų pabaigoje bendras šeimos turtas buvo įvertintas 486 tūkst. litų. Į šią sumą įeina viso nekilnojamojo turto, vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė. Be to, kartu su sutuoktine Kauno meras turėjo net 4 mln. 249 tūkst. litų piniginių lėšų. Per metus jų sumažėjo 223 tūkst. litų, tačiau deklaruotino turto vertė išaugo 328 tūkst. litų.

A.Garbaravičius ir jo žmona turi sodybą Kauno rajone ir butą Palangoje, taip pat keliolikos įmonių, daugiausiai energetikos, akcijų.

Kiti Kauno valdžios pareigūnai milijoniniais turtais pasigirti negali. Pirmojo vicemero Adolfo Antano Balučio ir jo žmonos Teresės bendras turtas vertas 75 tūkst. litų, bendros piniginės lėšos – 84,5 tūkst. litų. Šio pareigūno šeimos turtas per metus padidėjo 15 tūkst. litų.

Vicemero Eriko Tamašausko ir jo sutuoktinės Gražinos šeimos turtas vertas 102 tūkst. litų. Per praėjusius metus jis nepasikeitė. Tačiau nuo 232 tūkst. litų iki 254 tūkst. litų padidėjo Tamašauskų deklaruotų piniginių lėšų. G.Tamašauskienė yra pasiskolinusi 30 tūkst. litų. Per 2004-uosius ši skola sumažėjo 7 tūkst. litų.

Vicemeras Kazimieras Kuzminskas su žmona Gražina valdo 441 tūkst. litų vertą turtą. Tiesa, beveik visas jis užrašytas G.Kuzminskienės vardu. Per metus turtas padidėjo 42 tūkst. litų. Be to, Kuzminskų šeima turi 70 tūkst. litų piniginių lėšų. Jų per metus padaugėjo 16 tūkst. litų.

Kauno apskrities viršininkas Zigmantas Benjaminas Kazakevičius su savo sutuoktine Valerija turi turto už 236 tūkst. litų ir 144 tūkst. litų piniginių lėšų.

Kauno valdžios vyrai turtais negali lygintis su sostinės meru Artūru Zuoku. Kartu su žmona Agne Vilniaus vadovas valdo 4,926 mln. litų vertą turtą ir turi 822,5 tūkst. litų piniginių lėšų. Tiesa, A.Zuokas yra pasiskolinęs 168 tūkst. litų.

Milijonierių smarkiai pagausėjo

Kauno valdžioje tėra vienas milijonierius. Tuo tarpu turto ir pajamų deklaracijos rodo, kad prieš metus darbą pradėjusiame Seime milijonierių yra net 28. Tai pustrečio karto daugiau negu prieš tai dirbusiame parlamente, kur milijonierių tebuvo 12.

Šiame Seime didesnė dalis milijoninius turtus valdančiųjų priklauso Darbo partijai.

Šių metų birželį Seimo nario mandato atsisakius Darbo partijos pirmininkui V.Uspaskichui, turtingiausiu parlamentaru gali save tituluoti kitas „darbietis”, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Antanas Bosas. Jo paties ir žmonos Loretos Bosienės bendras turtas ir pajamos pernai siekė 22,44 mln. litų. Be to, A.Bosas yra suteikęs beveik 6 mln. litų paskolą, tiesa, pats negrąžinęs 913 tūkst. litų kredito.

Kitas Darbo partijos atstovas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas praėjusiais metais teigia uždirbęs 7,66 mln. bei paskolinęs per 2 mln. litų. Bendras parlamentaro ir jo žmonos Audronės Jagminienės turtas ir lėšos viršija 12,7 mln. litų.

Socialdemokrato Broniaus Bradausko ir jo žmonos Danguolės bendras turtas ir pajamos siekė 8,649 mln. litų, kitos socialdemokratės Romos Žakaitienės ir jos vyro Viktoro – 8,651 mln., Seimo vicepirmininko „valstiečio” Alfredo Pekeliūno šeimos – 5,8 mln., liberaldemokrato Vytauto Galvono ir jos žmonos Laimos – 3,52 mln. litų. Be to, V.Galvonas yra paskolinęs net 3 mln. litų.

Liberalcentristų frakcijos narys Kęstutis Glaveckas – irgi milijonierius. Kartu su žmona Rūta Rutkelyte pernai turėjo turto ir piniginių lėšų už beveik 5 mln. litų.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos frakcijos narys Kazys Bobelis su žmona Dalia Bobelis deklaravo turto už 3,84 mln. litų. Šiek tiek mažiau turi liberaldemokratas Algimantas Matulevičius su žmona. Be to, šis Seimo narys pasiskolinęs 4,47 mln. litų, dar 2 mln. litų yra paskolinęs. Darbo partijos narys Vladimiras Orechovas deklaravo turįs per 3 mln. litų.

Likusių Seimo milijonierių deklaruoti turtai neviršija pustrečio milijono litų. Tai „darbiečiai” Romualda Kšanienė, Vilma Martinkaitienė, Stasys Mikelis, Jonas Pinskus, Saulius Girdauskas, konservatorius Ramūnas Garbaravičius, liberalcentristai Arminas Lydeka, Violeta Boreikienė, Raimundas Palaitis, socialdemokratas Juozas Palionis, „valstiečiai” Jonas Ramonas, Viktoras Rinkevičius, Vytas Navickas, socialliberalai Vaclovas Stankevičius, Alvydas Sadeckas, Artūras Skardžius, liberaldemokratas Remigijus Ačas.

Žmonos turtingesnės

Prezidentas Valdas Adamkus ir Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas milijonieriai yra tik priskaičiavus ir žmonų turtą.

Bendras A.Brazausko bei jo žmonai Kristinai priklausantis turtas ir santaupos sudarė daugiau kaip 4,5 mln. litų. Tačiau premjeras nėra toks turtingas kaip viešbutį „Crowne Plaza” valdanti jo sutuoktinė. Vyriausybės vadovo sąskaitoje – 858 tūkst. litų turto ir piniginių lėšų, K.Brazauskienė disponuoja 3,649 mln. litų vertės turtu. Be to, pernai premjero sutuoktinė paėmė 3,358 mln. litų paskolą, kurią panaudojo viešbučio akcijoms išpirkti. Palyginti praėjusių trejų metų Brazauskų deklaracijas, pagal jas premjero šeima akivaizdžiai gerino savo finansinę padėtį. 2003 metais jų turto vertė ir piniginės lėšos sudarė per 2,101 mln., 2002 metais – 1,787 mln. litų.

Už savo vyrą gerokai turtingesnė yra ir Prezidento žmona Alma Adamkienė. Nors ji neturi jokio turto, pernai turėjo per 1,147 mln. litų piniginių lėšų. Asmeninis V.Adamkaus turtas įvertintas vos 26 tūkst. Lt. Be to, šalies vadovas turėjo beveik 125 tūkst. litų piniginių lėšų.

Kukliausiai tarp valstybės vadovų atrodo Seimo Pirmininko Artūro Paulausko šeima. Jo ir žmonos Jolantos Paulauskienės bendras turtas bei piniginės lėšos tesiekia 811 tūkst. litų.

Nė vienam politikui net priartėti nepavyksta prie Darbo partijos pirmininko V.Uspaskicho ir jo žmonos Jolantos Blažytės turtų. 2003 metais jiedu turėjo 152,815 mln. litų turto ir piniginių lėšų. 2004 metų pabaigos duomenimis, judviejų turtai sumažėjo tik 100 tūkst. litų, nors kalbėta, kad buvusi Seimo rinkimų kampanija „darbiečių” lyderiui turėjo kainuoti ne vieną milijoną. Oficialiai J.Blažytė yra gerokai turtingesnė už savo vyrą. Jos turtas siekia 109 mln. litų, V.Uspaskicho – per 43 mln. litų.

Skirtingi ministrų finansiniai portfeliai

Pagal paskelbtas pernykštes turto ir pajamų deklaracijas Vyriausybėje, be premjero, yra dar vienas milijonierius. Tai Darbo partijai priklausantis ūkio ministras Kęstutis Daukšys. Jis deklaravo turįs beveik pusės milijono litų vertės turto ir pernai gavęs 1,1 mln. litų pajamų.

Susisiekimo ministras Petras Čėsna irgi turėtų būti milijonierius. Tačiau jo deklaracijos nėra, nes jos pildyti neprivalėjo, mat ministru P.Čėsna tapo tik šiemet birželį. 2003 metais jis buvo turtingiausias Vyriausybės narys. Tuomet ministro turtas ir piniginės lėšos siekė per 2 mln. litų, žmonos – daugiau kaip 777 tūkstančius.

Nedaug iki milijonierių titulo trūksta finansų ir aplinkos ministrams Zigmantui Balčyčiui bei Arūnui Kundrotui. Jų šeimų turtas ir piniginės lėšos sudaro maždaug po 800 tūkst. litų. Z.Balčytis dar turi paėmęs 213 tūkst. litų paskolą. Vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius turto ir pajamų turi už 772 tūkst. litų.

Kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas deklaravo turto ir piniginių lėšų už 600 tūkst. litų, teisingumo ministras Gintautas Bužinskas su žmona – už pusę milijono, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė – už 470 tūkst. litų, švietimo ir mokslo ministro Remigijaus Motuzo šeima – už 387,8 tūkst., sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos šeima – už 474 tūkst. litų. Ministrų sąraše kukliausiai atrodo krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas. Jis su žmona Liudmila deklaravo turį vos 162 tūkst. litų vertės turto ir piniginių lėšų.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.