Futbolo aikštelių plėtra apgaubta paslaptimis

Lietuvos futbolo federacija (LFF) kartu su Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) įgyvendina mažų universalių dirbtinės dangos (MUDD) aikštelių programą Lietuvoje.

Kaune taip pat planuojama įrengti kelias aikšteles, tačiau dėl įvairių trukdžių procesas įstrigo.

Įspūdinga programa

MUDD programos pagrindinis tikslas – įrengti maksimaliai įmanomą aikštelių skaičių visoje Lietuvos teritorijoje, kad kuo daugiau žmonių, ir ypač vaikų, būtų suteikta galimybė žaisti futbolą. LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras sakė, kad šalyje ketinama įrengti 40-50 aikštelių.

Lietuvoje yra dešimt apskričių ir kiekvienoje planuojama įrengti bent po keturias aikšteles. Kur įrengti aikšteles, sprendžia pačios apskritys.

Programa truks iki 2008 metų. UEFA kiekvienai aikštelei gali skirti iki 60 tūkstančių litų. Sprendimus dėl paraiškų tekinimo priima taip pat UEFA.

„Jeigu būtų norinčiųjų ir sulauktume pagalbos iš valdžios, jų galėtų būti ir daugiau. Tačiau neretai biurokratiniai dalykai sutrukdo planus”, – sakė jis. Dabar Lietuvoje jau įrengta dvylika tokių aikštelių.

Staiga prasidėjo statyba

Anot J.Kvedaro, federacija turėjo planų Neries krantinės parke įrengti net šešias aikšteles, suformuoti sporto miestelį. „Viskas ėjosi neblogai, tačiau paaiškėjo, kad yra žemės savininkė ir ten jau pradėta statyba, todėl mūsų planai stringa. Manau, kad Savivaldybės reikalas tas problemas pašalinti”, – sakė jis.

Kauno miesto savivaldybė LFF išsiuntė raštą, kuriame paaiškinama situacija. Norint perimti Neries krantinės parko žemę neatlygintinai Kauno savivaldybės nuosavybėn, reikalingas Vyriausybės nutarimas.

Tam reikia atlikti sklypo kadastrinius matavimus. Jie nebuvo užsakyti, nes tam nerasta lėšų. Miesto plėtros departamento direktorius Povilas Kuprys informavo, kad lėšų jau rasta. UAB „Žemėtvarkos darbai” gali parengti žemės sklypo ribų planą, tačiau darbus kažkas turi apmokėti.

Netikėtai iškilo naujos aplinkybės. Neries krantinės parko teritorijoje atsirado bendraturtis įregistruotų statinių, priklausančių Onai Nijolei Kairienei. Teigiama, kad jie yra teritorijoje, kurioje numatoma įrengti aikšteles. Su pačia O.N.Kairiene nepasisekė susisiekti.

Tik sutvarkius detalųjį planą bus galima parengti žemės sklypo ribų planą su koordinatėmis ir įregistruoti valstybės vardu. Po to būtų rengiamas Savivaldybės Tarybos sprendimo projektas dėl prašymo perleisti neatlygintinai sklypą Savivaldybei. Tam turėtų pritarti Vyriausybė.

Bendras darbas atnešė karčią patirtį

Savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Albertas Palaima taip pat sakė, kad aikštėms įrengti iškilo problemų, kai staiga atsirado teritorijos kampo savininkas. „Per mėnesį atsirado pamatai, statyba įteisinta, viskas padaryta labai skubiai”, – sakė jis.

Pasirodo, Sporto skyriaus ir LFF santykiai nėra labai geri. Kai kurie Savivaldybės darbuotojai LFF elgesį vadina ne tik nemandagiu, bet ir įžūliu.

„LFF nori investuoti į aikštes, tačiau su sąlyga, kad žemė priklausys jiems. Tačiau turime karčios patirties. Savivaldybė prisidėjo darbais ir lėšomis prie futbolo maniežo statybos. Mes turėjome 13 proc. jo akcijų, LFF – 87 proc. Paskui federacija iš mūsų pareikalavo sumokėti už maniežo naudojimąsi. Būdami bendraturčiai turėjome mokėti LFF už nuomą, o maniežas tapo LFF nuosavybe. Nenorime, kad ir dabar panašiai atsitiktų. Be to, ten gali iškilti nesutarimų su futbolo mokykla”, – sakė A.Palaima.

Mokykla nėra tikra dėl ateities

Kauno futbolo sporto mokyklos direktorius Laimis Bičkauskas sakė, kad girdėjo apie planus mokyklos teritorijoje įrengti aikšteles. „Mums tai kelia įvairių klausimų. Jeigu vietoj mūsų turimų trijų aikštelių būtų įrengtos kitos, neaišku, kas lauktų mokyklos. Be to, šią teritoriją apžiūrėjo ne tik UEFA atstovai, bet ir FBK „Kaunas” vadovai. Jie kalbėjo, kad norėtų čia įkurti futbolo klubo bazę. Todėl nežinau, kas čia iš tikrųjų bus”, – sakė jis.

Futbolo mokyklos aikštės nėra geros kokybės, nes sutvarkyti veją pinigų nėra. Tačiau aikštės prižiūrimos, laistomos.

FBK „Kaunas” direktorius Romualdas Kontrimas nenorėjo išsamiau kalbėti šia tema. „Viskas bus vaikams, o kam kitam?” – retoriškai klausė jis.

Specialios Savivaldybės sudarytos darbo grupės narys Vasilijus Popovas sakė, kad pagal pirminį sumanymą ketinama steigti naują viešąją įstaigą, kurios steigėjais būtų Savivaldybė, „FBK „Kaunas” ir LFF. „Ten būtų futbolo sporto mokykla, ji niekur nedingtų. Kol kas dar nesutarta dėl naujos įstaigos steigėjų įnašų į bendrą projektą”, – sakė jis.

Aikštelės turėtų tarnauti visiems

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė sakė, kad jau anksčiau parko detaliajame plane dalis teritorijos buvo numatyta aikštelėms. „Tačiau tam neturėjome lėšų. Todėl visiškai pritariame aikštelių įrengimui. Tačiau mes niekada nesutiksime, kad dalis teritorijos būtų atskirta iš parko. Tai jau būtų įsiveržimas į žaliąją teritoriją. Taip jau iš esmės ir atsitiko. Sužinojau, kad vienoje vietoje per rekordiškai trumpą laiką iškilo pamatai ir jie buvo įteisinti”, – stebėjosi ji.

M.Stanikūnienė neatmeta galimybės, kad, įrengus futbolo aikštes, jas gali būti mėginama apsitverti. „Mes sutiksime tik su tuo, kad aikštės būtų prieinamos visiems norintiems jose žaisti”, – sakė ji.

Valdininkai nustebinti

„Kauno dienos” žiniomis, pamatus įregistruoti „Registrų centrą” įgaliojo teismas. Tai patvirtino ir Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius. „Esu pasipiktinęs. Dar negaliu pasakyti, kaip tai atsitiko, tačiau nurodžiau surinkti visą medžiagą, kodėl taip įvyko. Negaliu pasakyti, kaip teismas galėjo įregistruoti šiuos pamatus”, – sakė jis.

Miesto plėtros departamento direktorius P.Kuprys pažymėjo, kad už statybų priežiūrą atsako Kauno apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius. „Tačiau jis neretai savo funkcijų neatlieka”, – sakė jis.

Minėto skyriaus vadovas Jonas Antanas Drižnius sakė nieko nežinąs apie savavališkas statybas Neries krantinės parke.

„Be to, tokio parko nėra. Kai paprašau miesto Savivaldybės pateikti parkų teritorijas, nė karto nesu gavęs. Parkų teisiškai nėra, ir tuo galima manipuliuoti”, – sakė jis. J.A.Drižnius teigė pats asmeniškai nuvažiuosiąs į vietą parke, kur prasidėjo statyba.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.