Gydytojas Jurgis Krasnickas siūlo Alytuje statyti krematoriumą

Vakar Alytaus apskrities gydytojas, Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Jurgis Krasnickas žiniasklaidos atstovus pakvietė į spaudos konferenciją, kurios pagrindinė tema – „Ar reikalingas mūsų miestui krematoriumas ir kokia tinkamiausia šioms statyboms vieta?”

„Atviras žiniasklaidai kaip Fidelis Kastro – tautai”

„Man, kaip miesto savivaldybės tarybos nariui, kilo idėja Alytuje kurti krematoriumą. Šią mano mintį turi išanalizuoti miesto savivaldybės administracija ir man atsakyti, ar tai gera, ar bloga idėja. Pirmiausia ją pateikiau žiniasklaidai. Man atrodo, tai geriausias būdas, ji su idėja supažindins visuomenę. O aš žiniasklaidai atviras kaip Fidelis Kastro (Kubos prezidentas) – tautai”, – kalbėjo J.Krasnickas.
Kaip apskrities gydytojas, jis šios idėjos sakė nesiūlęs Sveikatos apsaugos ministerijai. Pagaliau ar gali siūlyti, – Lietuvoje dar nėra galiojančio kremavimą – mirusių žmonių deginimą – įteisinančio įstatymo? Šio įstatymo projektas Seimui pateiktas svarstyti dar 2003-iaisiais, tačiau iki šios dienos nepriimtas. „Alytaus naujienų” duomenimis, jo priėmimas stringa dėl vienintelės priežasties – sunku parinkti vietas krematoriumui ar keliems krematoriumams, jų statybą suderinti su visuomene.
J.Krasnickas pareiškė, kad šiam statiniui geriausia vieta būtų Pramonės rajone. Slaugos ir globos lovas iš čia veikiančio Medicininės reabilitacijos ir sporto centro, apskrities gydytojo ir miesto savivaldybės tarybos nario įsitikinimu, būtų galima perkelti į Vaikų ar Suaugusiųjų polikliniką. Beje, jau įvyko Alytaus rajono savivaldybės skelbtas viešasis aukcionas pirmąją parduoti, tik kol kas nepasirašyta pirkimo ir pardavimo sutartis.
Kodėl J.Krasnickui kilo mintis Alytuje kurti krematoriumą? Jis atsakė pažįstantis kelis žmones, pageidaujančius kremavimo paslaugos.

„Ar Alytuje negalėtų būti ir viešnamio?”

„Kokie reikalavimai keliami krematoriumui, kiek alytiškių ir visos Lietuvos gyventojų naudojasi, pavyzdžiui, Rygoje veikiančiu krematoriumu, kiek kainuoja jo paslaugos, kodėl būtent Alytuje jį reiktų steigti”, – teiravosi spaudos konferencijos dalyviai.
J.Krasnickas į visus klausimus, išskyrus pastarąjį, atsakė neigiamai. „Kodėl Alytus su krematoriumu negalėtų būti pionierius Lietuvoje? Ar Alytuje negalėtų būti ir viešnamio?” – svarstė spaudos konferencijos rengėjas.
Beje, kasmet į Rygą kremuoti išvežama apie 300 mirusiųjų. Šis skaičius buvo pateiktas Vyriausybės posėdyje prieš dvejus metus, kai Seimui nutarta teikti svarstyti Kremavimo įstatymo projektą.
Pastaruoju metu vienintelis alytiškis buvo nuvežtas kremuoti į Rygą, jo artimiesiems šią paslaugą suteikė viena Vilniaus firma. Vienos mūsų mieste veikiančios laidojimo paslaugų įmonės atstovai tvirtino, jeigu gautų užsakymą vežti lavoną kremuoti į Rygą, jį tikriausiai nesunkiai įvykdytų.
Sostinėje veikianti bendrovė „Aterna” šią paslaugą maloniai suteiktų J.Krasnicko pažįstamiems, kurie yra pareiškę norą būti kremuoti. Dokumentų sutvarkymas kainuoja 350 litų, kremavimas (šiuo atveju lavono nuvežimas iš Vilniaus, kremavimas, pelenų kapsulė) – 2 tūkst. 500 litų. Žinoma, karstą reiktų pirkti iš „Aternos”, o čia jie pigiausi – 400 litų. Dar tektų nuspręsti, ar mirusiajam būtų imami drabužiai iš minėtos bendrovės.
Mirusįjį iš Alytaus nugabenti kremuoti į Rygą atsieitų brangiau, bet, pavyzdžiui, iš Pasvalio, nuo kurio Ryga tik už 115 kilometrų, – pigiau nei iš Vilniaus. Jei Alytuje ir būtų įsteigtas krematoriumas, pasvaliečiai šia paslauga naudotųsi Rygoje, nes jiems iki Latvijos sostinės kur kas arčiau nei iki Dzūkijos.

Turi analizuoti savivaldybės administracija

J.Krasnickas kelis kartus pabrėžė, kad jo idėją dėl krematoriumo steigimo turi analizuoti miesto savivaldybės administracija. Visuomenės sveikatos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Jurgita Suraučienė „Alytaus naujienoms” sakė, kad Kauno miesto savivaldybė kartu su atitinkamomis verslo struktūromis yra padariusi didelį įdirbį dėl krematoriumo steigimo šiame mieste. Jos manymu, priėmus Kremavimo įstatymą, kauniečiai jau galės imtis kremavimo, o kitoms savivaldybėms ar subjektams apie krematoriumų steigimą neverta galvoti, nes vargu ar Lietuvoje jų bus daugiau. „Alytuje, kaip ir visoje šalyje, neišspręstas medicininių atliekų deginimo klausimas, ką kalbėti apie krematoriumo statybą?” – retoriškai klausė J.Suraučienė.
Alma Mosteikaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.