Valstybė – milijonierių rankose

Jei gyvenimo gerovė būtų matuojama pagal politikų turtą, Lietuva jau būtų pasivijusi turtingiausias Europos Sąjungos senbuves.

Politikų turto ir pajamų deklaracijose užfiksuota, jog po kiekvienų rinkimų vis daugiau milijonierių įsitvirtina Seime.

1996 metais į parlamentą atėjo du per milijoną litų sukaupę veikėjai. 2000-aisiais tokių buvo jau trylika. Tuo tarpu po pernai įvykusių rinkimų Seimo nario mandatą įgijo net 28 milijonieriai.

Šalies vadovo Valdo Adamkaus ir premjero Algirdo Brazausko šeimų turtas taip pat vertinamas daugiau nei milijonu litų.

Dabartinėje Vyriausybėje dirba du milijonieriai ministrai, dar trims kabineto nariams iki pirmojo milijono nebedaug trūksta.

Turtingiausias Seime – A.Bosas

Seimo nario mandato atsisakius Darbo partijos vedliui Viktorui Uspaskichui, turtingiausio parlamentaro titulas atiteko jo bendražygiui Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui Antanui Bosui.

Deklaracijoje nurodyta, kad jo ir dabar jau buvusios jo žmonos Loretos Bosienės bendras turtas ir pajamos praėjusiais metais siekė 22,44 mln. litų.

Tos pačios Darbo partijos atstovas, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas praėjusiais metais teigia uždirbęs 7,66 mln. litų.

Bendras šio parlamentaro ir jo žmonos Audronės turtas bei lėšos viršija 12,7 milijono litų.

Socialdemokratų partijos atstovo Broniaus Bradausko bei jo žmonos Danguolės bendras turtas ir pajamos siekė 8,649 mln. litų. Šios partijos narės Romos Žakaitienės ir jos vyro Viktoro – 8,651 mln. litų.

Seimo vicepirmininko Alfredo Pekeliūno šeimos turtas artėja prie 6 milijonų, o liberaldemokrato Vytauto Galvono ir jo žmonos Laimos yra vertinamas 3,52 mln. litų.

Pajamos nuolat didėja

Palyginti su šios kadencijos Seimu, 1996 metais į parlamentą atėję du didžiausi turtuoliai atsidurtų milijonierių sąrašo pabaigoje.

Tuometis Valstiečių partijos lyderis Ramūnas Karbauskis bei centristė Rūta Rutkelytė galėjo puikuotis maždaug 1,5 mln. litų vertinamu turtu.

Tiesa, ilgai turtingiausio politiko titulą išlaikiusio R.Karbauskio turtas ir pajamos pradėjo sparčiai didėti – jau 1998 metais buvo vertinami daugiau nei 5 mln. litų.

Iš politikos jau pasitraukusios R.Rutkelytės dėka tarp turtingiausių parlamentarų pateko ir jos vyras Kęstutis Glaveckas.

R.Rutkelytė pernai turėjo turto ir gavo pajamų už beveik 4 mln. litų, o K.Glavecko lėšos bei turtas siekė milijoną litų.

Per 1996-2000 metų Seimo kadenciją milijonierių gretos padidėjo kelis kartus. 1998-aisiais į turtuolių klubą įstojo ir centristės Danutės Aleksiūnienės šeima, deklaravusi 1,2 mln. litų.

Parlamentaro susisiekimo ministro Algio Žvaliausko šeimai iki milijono pristigo vos 8 tūkst. litų.

Išeivijos lietuvio konservatorių atstovo Vytauto Dudėno visas šeimos turtas 1998 metais irgi buvo įvertintas daugiau nei milijonu litų. Bet pusė jo priklausė jo žmonai Eglei Dudėnienei.

Kitas išeivijos lietuvis politikos senolis Kazys Bobelis per metus Seime padidino savo turtą beveik du kartus – iki 1,1 mln. litų.

Šįmet šis Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos narys kartu su žmona Dalia deklaravo 3,84 mln. litų vertės turtą.

Verslininkus sugundė politika

2000-aisiais tarp kandidatavusių į Seimo narius buvo jau net 27 milijonieriai.

Tuomet sužibo nauja turtuolių klubo žvaigždė – 60,3 mln. litų turto deklaravęs V.Uspaskichas.

Į Seimą pateko tik 13 milijonierių. Bet jau 2002 metais Seime buvo užfiksuotas nemažas gerovės prieaugis – dar trys parlamentarai tapo milijonieriais.

Antrą vietą po V.Uspaskicho išlaikė daugiau kaip 5 mln. litų turto valdęs R.Karbauskis.

Trečią ir ketvirtą vietas užėmė socialdemokratas Alfonsas Macaitis (4,49 mln.) ir socialliberalų frakcijos atstovas Alvydas Sadeckas (3,3 mln.), 2002 metais deklaravęs keletu milijonų daugiau nei 2000-aisiais.

Šalies vadovai – vidutiniokai

Tarp dabartinių valstybės vadovų kukliausiai atrodo Seimo pirmininko Artūro Paulausko šeima. Jo ir žmonos Jolantos bendras turtas bei lėšos siekia 811 tūkst. litų.

Prezidento V.Adamkaus turtas įvertintas 26 tūkst. litų.

Per metus valstybės vadovas uždirbo beveik 125 tūkst. litų. Tuo tarpu Alma Adamkienė neturi turto, bet pernai jos santaupos siekė 1,147 mln. litų.

Tuo tarpu premjero A.Brazausko ir jo sutuoktinės Kristinos Brazauskienės turtas ir santaupos sudaro daugiau kaip 4,5 mln. litų.

Premjeras nėra toks turtingas kaip viešbutį „Crowne Plaza” valdanti jo žmona. Jo sąskaitoje – 858 tūkst. litų turto ir piniginių lėšų. K.Brazauskienė disponuoja 3,649 mln. litų vertės turtu. Be to, pernai ji paėmė 3,358 mln. litų paskolą viešbučio akcijoms pirkti.

Per pastaruosius keletą metų premjero šeima pagerino finansinę padėtį. 2003 metais jų turto vertė ir piniginės lėšos sudarė 2 mln., 2002 metais – 1,8 mln. litų.

Nerašyta ministerijos tradicija

Dabartinėje Vyriausybėje – tiek pat milijonierių, kiek ir 2001 metais. Tačiau, priešingai nei tuomet, dabar tai nieko nebestebina.

Susisiekimo ministru šįmet tapo buvęs ūkio ministras ir turtingiausias 2003 metų Vyriausybės narys Petras Čėsna. Dabar jam nereikėjo deklaruoti, bet ankstesnėse deklaracijose buvo nurodomas 4 mln., vėliau 3 mln. litų vertės šeimos turtas.

Darbo partijos atstovas ūkio ministras Kęstutis Daukšys deklaravo turįs beveik 0,5 mln. litų vertės turto ir praėjusiais metais gavęs 1,1 mln. litų pajamų.

Jau tapo įprasta, kad ūkio ministro postas tenka tiktai milijoninį turtą sukaupusiems verslininkams.

1999 metais turtingiausiu politiku buvo pripažintas tuometis ūkio ministras, „Alnos” bendrovės akcininkas Valentinas Milaknis, kurio turtas tuomet viršijo 5 milijonus litų.

Dar anksčiau šiai ministerijai vadovavo milijonierius verslininkas Vincas Babilius.

Šį postą neilgai užėmė ir V.Uspaskichas.

Gali pasivyti savo kolegas

Dabartinė Vyriausybė išsiskiria galimų milijonierių skaičiumi – dar trys ministrai gali pasivyti pirmaujančius kolegas.

Vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius turi 772 tūkst. litų vertės turto ir pajamų, tačiau neaišku, koks turtas priklauso jo žmonai.

Nedaug iki milijonieriaus titulo trūksta finansų ministrui Zigmantui Balčyčiui. Jo šeimos turtas ir piniginės lėšos sudaro maždaug 800 tūkst. litų.

Palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo aplinkos ministro Arūno Kundroto turtas. 2001 metais perkopusi milijoną, dabar jo vertė sumažėjo keliais šimtais tūkstančių litų.

Kukliausias – G.Kirkilas

Ministrų sąraše kukliausiai atrodo krašto apsaugos ministras socialdemokratas Gediminas Kirkilas. Šis socialdemokratų atstovas su žmona Liudmila deklaravo turįs vos 162 tūkst. litų vertės turto ir piniginių lėšų.

Kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas deklaravo 600 tūkst. litų vertės turto ir piniginių lėšų.

Teisingumo ministras Gintautas Bužinskas su žmona deklaravo 500 mln. litų. Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės turto vertė – 470 tūkst. litų, švietimo ir mokslo ministro Remigijaus Motuzo bei šeimos – 388 tūkst. litų, sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos šeima deklaravo 474 tūkst. litų vertės turtą ir pajamas.

Yra ir visiškų vargšų

Seimo narės socialliberalės Nijolės Steiblienės ir liberalcentristo Jono Čekuolio šeimos pasiskelbė neturinčios jokio turto.

N.Steiblienė butą, kuriame gyvena, yra užrašiusi dukteriai, o už savo automobilį dar nesumokėjusi išperkamosios nuomos mokesčio – mašina priklauso lizingo bendrovei.

J.Čekuolis praėjusiais metais savo butą pardavė. Šiuo metu jis su žmona gyvena Seimo viešbutyje.

Vienas neturtingiausių parlamentarų – Darbo partijos narys Manfredas Žymantas. Jis su žmona Živile deklaravo turintys turto bei pajamų, kurių vertė yra 37,6 tūkst. litų.

Nedaug turtingesnis – ir buvęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Jis su žmona Zita turi 43,9 tūkst. litų.

Seimo vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus turtas ir piniginės lėšos praėjusiais metais buvo 44,7 tūkst. litų.

Ir skolingi, ir paskolinę

Parlamento turtuolių sąraše išliko Algimantas Matulevičius su žmona, sukaupę maždaug 4 mln. litų vertės turto.

Šis politikas su žmona yra skolingas 4,47 mln. litų, dar 2 mln. litų jie yra paskolinę.

Darbo partijos frakcijos narys Vladimiras Orechovas deklaravo turįs per 3 mln. litų.

Kitų 17 Seimo turtuolių turtas ir pajamos nesiekia trijų milijonų litų.

Mokesčių slėpimo neįžvelgė

Pernai Seimą šturmavę turtuoliai sukėlė nuostabą ir abejones dėl jų veiklos skaidrumo. Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktose deklaracijose daugelis nurodė milijonais vertinamą turtą, tačiau mėnesio pajamos neretai siekė vos keletą šimtų litų.

Konservatorių iniciatyva Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) netrukus po rinkimų pradėjo šių deklaracijų tyrimą.

„Nieko ypatinga nenustatėme. Daugiausia – techninio pobūdžio klaidelės. Nei mokesčių slėpimo, nei pinigų plovimo”, – vakar apie šį tyrimą „Lietuvos rytui” sakė VMI viršininko pavaduotojas Daivis Zabulionis.

Buvo surašyta keletas pažeidimų aktų, kurie dar neįsigaliojo.

Daugiau informacijos atskleisti, pasak D.Zabulionio, neleidžia teisės aktai.
Ramunė Sotvarienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.