Nuteistieji nepasirūpino savo gynyba

Vakar teismui teko atidėti tiek E.Daktaro ir jo bendražygių, tiek ir prokuratūros skundų nagrinėjimą, nes paaiškėjo, kad du nuteistieji neturi savo gynėjų. Netikras E.Daktaro dėdė Rimantas Daktaras ir Tautvydas Butkus nepratęsė sutarties su advokatu Jonu Kvaraciejumi, kuris abu juos gynė pirmos instancijos teisme.

Advokatą gali skirti valstybė

R.Daktaras ir T.Butkus pageidavo, kad jų skundai Apeliaciniame teisme būtų nagrinėjami jiems patiems nedalyvaujant, tačiau įstatymas numato, kad nuteistųjų gynėjų dalyvavimas tokiu atveju yra privalomas. Vakar teismas nurodė abiem nuteistiesiems artimiausiu metu susirasti gynėjus. Jeigu jie to nepadarys, tuomet jiems bus paskirtas valstybės apmokamas gynėjas.

Atsižvelgdamas į tai, kad naujam advokatui reikės laiko susipažinti su bylos medžiaga, kad jis galėtų tinkamai ginti savo klientų teises, teismas nusprendė kitą posėdį surengti tik po pusantro mėnesio – lapkričio 15 dieną.

Kauno apygardos teismas šių metų vasarį už narkotikų kontrabandą ir netikrų pinigų platinimą nusikaltėlių pasaulio autoritetu iki šiol vadinamo Henriko Daktaro sūnui Enrikui Daktarui skyrė 6 metų, Mindaugui Česoniui – 7 metų, Nerijui Šarovui – 10 metų ir 3 mėnesių, R.Daktarui – 1 metų, o T.Butkui – 1 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmes.

Prokuroras teismui buvo pasiūlęs maždaug dvigubai didesnes bausmes. Nepatenkinti nuosprendžiu apeliacinius skundus parašė ir nuteistieji, ir prokuratūra. Tiesa, Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas apskundė tik E.Daktarui, M.Česoniui ir N.Šarovui paskelbtą nuosprendį.

Vis dar miesto Tarybos narys

Prokuroras savo skunde yra nurodęs, kad, jo nuomone, Kauno apygardos teismas netinkamai pritaikė Baudžiamąjį kodeksą, paskyrė neteisingas – per švelnias – bausmes, o teismo nuosprendyje išdėstytos išvados neatitinka bylos aplinkybių.

Kauno apygardos teismas kaltinamųjų veiksmus perkvalifikavo į kitus, švelnesnius nusikaltimus, todėl ir skyrė švelnesniems nusikaltimams taikomas bausmes.

Pareigūnai vakar į Apeliacinį teismą atvesdino tik 23 metų E.Daktarą, 25 metų M.Česonį ir 24 metų N.Šarovą. Visi jie jau atlieka teismo skirtas laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose.

E.Daktaro motina Ramutė Daktarienė ir žmona Indrė Daktarienė vakar nepraleido progos pasimatyti su sūnumi bei vyru ir, kaip įprasta, atvyko į posėdį.

Nors E.Daktaras nuo šių metų pavasario atlieka teismo skirtą bausmę Vilniaus miesto 1-uosiuose pataisos namuose, kuriuose laikomi nusikaltę pareigūnai, jis formaliai tebėra Kauno miesto tarybos narys. Pagal įstatymus, nuteistieji negali būti renkami savivaldos institucijų nariais, tačiau šią įstatymo nuostatą E.Daktarui bus galima pritaikyti tik po to, kai nuosprendis įsiteisės, tai yra tuomet, jei Apeliacinis teismas atmes jo skundą.

Bandė visą kaltę prisiimti sau

E.Daktaras ir kiti su juo nuteisti jaunuoliai buvo sulaikyti užpernai balandžio mėnesį. Operacija buvo atlikta Lietuvos teisėsaugininkams bendradarbiaujant su JAV specialiųjų tarnybų agentais. Šios šalies teisėsaugos pareigūnai savo teritorijoje sulaikė nuteistųjų bendrininkus, išeivius iš Lietuvos.

Bylos duomenimis, nuteistieji į Ameriką greituoju paštu siuntė sintetinių narkotikų tabletes ir apie 10 tūkstančių padirbtų dolerių. Narkotikai ir pinigai buvo slepiami maisto produktuose ir kituose daiktuose. Pavyzdžiui, batų paduose, pyraguose, nuotraukų albumuose.

Teisme vienintelis didžiausios bausmės susilaukęs N.Šarovas neneigė savo kaltės. Tiesą sakant, jis prisiėmė visą kaltę sau, bandydamas palengvinti bendrininkų dalią.

N.Šarovas Kauno apygardos teisme tvirtino netikrus dolerius gavęs iš jau mirusio draugo, o psichotropines tabletes pirkęs iš pažįstamų asmenų. Jis teigė veikęs vienas, o ne organizuotoje grupėje. Visi kiti teisiamieji tvirtino esą apkaltinti neteisingai.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.