Saugokimės paukščių gripo

2003 m. Pietryčių Azijoje prasidėjusios paukščių gripo epidemija tęsiasi.

Nuo šios ligos nugaišo ar buvo paskersta milijonai paukščių, tačiau infekcija neaplenkė ir žmonių. 2003 – 2005 m. laikotarpyje – 112 žmonių buvo nustatyta paukščių gripo infekcija, iš jų 57 – mirė.

Paukščių gripo protrūkiai buvo nustatyti Kambodžoje, Kinijoje, Indonezijoje, Tailande, Vietname, Kazachstane, Rusijos Federacijoje (Altajaus, Novosibirsko, Omsko, Čeliabinsko, Tiumenės ir Kurgano regionuose).

Paukščių gripas yra liga, kuri natūraliai egzistuoja tarp paukščių, tačiau A/H5N1 gripo viruso infekcija ir žmonėms sukelia sunkią kvėpavimo takų ligą ir net mirtį.

Kol kas nėra duomenų, kad paukščių gripo infekcija būtų perduodama nuo žmogaus žmogui, dėl to labai svarbu saugotis užsikrėtimo nuo infekuotų paukščių.

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba rekomenduoja keliaujantiems į šalis, kuriose nustatytas paukščių gripas:

Prieš kelionę – išsiaiškinti, ar toje šalyje, į kurią ketinate vykti, nėra nustatytų paukščių gripo atvejų, ar ten masiškai negaišta paukščiai; pasirūpinti, kad kelionės metu būtų užtikrinta medicinos pagalba (kelionės vaistinėlė, sveikatos draudimas ir kt.); pasiskiepyti sezonine vakcina nuo gripo (nes šiuo metu vakcina nuo paukščių gripo A/H5N1 yra klinikinių tyrimų stadijoje, todėl ja žmonės neskiepijami); prieš išvykstant išsiaiškinti, kaip ir kur gauti medicininę pagalbą pasirinktoje šalyje.

Kelionės metu – vengti kontakto su gyvais (net ir sveikai atrodančiais), sergančiais ir nugaišusiais paukščiais (vištomis, žąsimis, antimis, balandžiais, ypač laukiniais paukščiais); jeigu įmanoma, vengti lankytis komercinėse ar namų ūkio paukščių fermose ir turguose, kur auginami, laikomi, parduodami gyvi paukščiai, paukštiena; neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti paukščių išskyromis, išmatomis; nevalgyti patiekalų, kuriuose gali būti termiškai neapdorotos paukštienos; kruopščiai ir dažnai plauti rankas su muilu (net jeigu jos atrodo švariai), jeigu nėra tokios galimybės, visuomet turėti su savimi drėgnas servetėles, impregnuotas alkoholio turinčiu skysčiu.

Rankų plovimas pašalina infekciją ir tokiu būdu išvengiama užkrato perdavimo. Susirgus kelionės metu, jeigu įmanoma, vengti kontakto su kitais žmonėmis (taip sumažinama užkrato plitimo rizika) ir kreiptis medicinos pagalbos.

Jei kelionėje gaminate maistą – ypač svarbu plauti rankas prieš ir po paukštienos apdorojimo; pakankamai termiškai apdoroti (kepti ar virti) paukštieną; kruopščiai nuplauti su indų plovikliu peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius po žalios paukštienos dorojimo; termiškai neapdorotą paukštieną laikyti atskirai nuo apdorotos.

Po kelionės 10 dienų stebėti savo sveikatą; jeigu susirgote 10 dienų laikotarpiu (karščiavimas, kosulys, dusulys), skubiai kreiptis medicinos pagalbos. Kreipdamiesi pagalbos nurodyti: kokius pastebėjote simptomus (pakilo temperatūra, skauda galvą, raumenis, atsirado kosulys), į kokią šalį buvote išvykęs, ar turėjote kontaktą su paukščiais ar sergančiu paukščių gripu asmeniu.

Visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė L.Ivanenko

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.