Apie mažas algas pirmieji prakalbo muziejininkai

Dešimt miesto Kraštotyros muziejaus darbuotojų praėjusią savaitę surašė prašymą Savivaldybės merui Vitui Matuzui, administracijos direktoriui Visvaldui Matkevičiui, Tarybos Finansų ir ekonomikos bei Kultūros komitetams. Jie prašo svarstant 2006 metų Panevėžio biudžetą muziejaus istorikams bei muziejininkystės specialistams numatyti skirti papildomai lėšų, kad darbo užmokestis padidėtų 50 procentų.

Muziejininkai užmiršti

Aukštąjį išsilavinimą bei mokslinius vardus turintys 16 Panevėžio kraštotyros muziejaus muziejininkų už darbą per mėnesį į rankas gauna 590 litų. Atlyginimai muziejininkams nedidinami devynerius metus.

Pirmieji muziejininkų prašymą svarstė Kultūros komiteto politikai. Jiems muziejaus darbuotojų vardu kalbėjusi muziejininkė Alfreda Petrulienė aiškino, kad kai paskutinį kartą jiems buvo perskaičiuoti atlyginimai, jie apytikriai atitiko šalies vidurkį. „Jie buvo tokie kaip švietimo darbuotojų. Dabar mūsų atlyginimai nuo šalies vidurkio atsilieka 500 litų, nuo pedagogų atlyginimų – perpus. Be to, uždirbame mažiausiai iš visų Panevėžio apskrities muziejų muziejininkų”, – teigė Alfreda Petrulienė.

A.Petrulienės nuomone, muziejininkais nesirūpinama valstybės mastu. „Mokytojams atlyginimai didėja priklausomai nuo jų pedagoginio darbo stažo, turimo vardo, o mūsų atlyginimams niekas neturi reikšmės. Visi esame sulyginti ir uždirbame vienodai mažai”, – pabrėžė muziejininkė.

Jaučiasi pažeminti

Aiškinamajame rašte, kuri skaitė politikai, rašoma, kad muziejininkai jaučiasi pažeminti ir neįvertinti, priskirti žemos kategorijos darbuotojams. „Mūsų darbas reikalauja didelių intelekto ir laiko sąnaudų, atitinkamo profesinio pasirengimo. Mes kuriame intelektualų produktą Panevėžio miesto, Panevėžio krašto, visos respublikos dabarties žmonėms ir ateities kartoms”, – teigiama jų surašytame prašyme.

Kraštotyros muziejaus istorikų bei muziejininkystės specialistų nuomone, dėl nepakankamo muziejaus biudžeto ir gaunamo atlyginimo negalima iki galo atlikti šių darbo funkcijų: kelti kvalifikacijos, dalyvauti kultūriniuose renginiuose, istorinėse-etnografinėse ekspedicijose, archeologiniuose kasinėjimuose, eksperimentinėse-edukacinėse programose, vykstančiose respublikos ir kitų šalių muziejuose, regionuose.

Imsis kraštutinių priemonių

Prašymas baigiamas žodžiais: „Tikimės, kad mūsų kreipimasis bus išgirstas. Nesulaukę teigiamo atsakymo, imsimės kraštutinių priemonių”. Norint, kad būtų padidinti muziejaus darbuotojų atlyginimai, reikėtų 32 tūkstančių litų.

Sulauks ir kitų prašymų

Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Laimutis Sėdžius, išklausęs muziejininkų prašymą, teigė, kad algas jiems reikia didinti. O komiteto pirmininkas Kastytis Vainauskas perspėjo, jog pritarti tokiam prašymui šiame posėdyje negalima: „Reikia laukti, kada bus pradėtas svarstyti 2006 metų biudžetas. Tada paaiškės, ar bus galima įvykdyti muziejininkų prašymą. Noriu perspėti, kad greitu laiku tokius prašymus dėl darbo užmokesčio didinimo pateiks ne viena Panevėžio kultūros įstaiga. Skundų dėl mažų algų sulauksime ne iš vieno kultūros darbuotojo”.

Su muziejininkų prašymu susipažino ir ketvirtadienį posėdžiavę Finansų ir ekonomikos komiteto nariai. Abiejų komitetų, Kultūros ir šio, politikų nuomone, apie kultūros įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio didinimą svarstyti teks pradėjus kalbėti apie 2006 metų biudžetą.
Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.