„Žvaigždėtose naktyse” rekordinis dalyvių skaičius

Šį savaitgalį Molėtų astronomijos observatorijoje jau trečią kartą įvyko astronomijos mėgėjų organizuojamas renginys „Žvaigždėtos naktys”, sutraukęs rekordiškai didelį susidomėjusių kiekį. Renginyje apsilankė apie 400 dalyvių. Renginyje dalyvavo ne tik mėgėjai, beveik nuolat teleskopais stebintys dangų. Buvo atvykusios moksleivių grupės iš Klaipėdos, Panevėžio, Užpalių, Ignalinos rajono mokyklų ir gimnazijų, pavieniai romantikos mėgėjai ar tiesiog norintys praplėsti savo akiratį.

Renginio metu dalyviams buvo pristatyta unikali astronomijos observatorija ant ratų, su kuria atvažiavo astronomijos mėgėjai iš Latvijos astronomijos vystymo fondo. Ji ne tik vienintelė Europoje, bet galimai ir didžiausia pasaulyje. Visą vakarą vyko paskaitos, kurių metu buvo galima daugiau sužinoti apie Saulės sistemą – kodėl atsiranda Saulės dėmės, kad Venera sukasi priešinga kryptimi, o į Jupiterį tilptų net 1000 Žemės planetų. Tuo pat metu buvo rodomi fizikos eksperimentai, paaiškinantys kodėl žvaigždės danguje mirga ir kodėl Saulė leisdamasi parausta. Laimutis Jašinskas susidomėjusiems pristatė vieną didesnių Lietuvoje savo rankomis padarytų teleskopų.

Sutemus prasidėjo nakties dangaus stebėjimai. Mėgėjų atsivežtais teleskopais visi norintys galėjo pasidairyti po dangų, pamatyti tolimus pasaulius, kurių vaizdai mus pasiekia po šimtų ar net milijonų metų kelionės visatos erdve.
Stebėjimus netikėtai nutraukė užslinkę debesys ir tik patys kantriausieji apie 2 valandą ryto sulaukė kol vėl pragiedrės. Tuomet buvo stebima Marso planeta ir joje matomas susidūrimo su kosminiu kūno paliktas randas, Mėnulio krateriai, Oriono ūkas bei kiti objektai. Ištvermingiausi stebėjimus baigė prieš šeštą ryto, švintant.

Astronomų klubas „Albireo” jau pradeda planuoti ateinančio pavasario renginį, o iki to laiko kviečia visus prisijungti prie trečiadieninių astronomių stebėjimų Vilniaus Katedros aikštėje, kur artimiausius du mėnesius bus galima stebėti Marso planetą, o artimiausią pirmadienį, spalio

3 d. – dalinį Saulės užtemimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.