Dainavo nuo aušros iki sutemų

Šeštadienį Kauno apskrities sostine vienai dienai tapo Kaišiadorys, kuriuose surengta aštuntoji tradicinė Apskrities diena. Net 36 delegacijų atstovai iš 8 rajonų suvienijo meno kolektyvus, ūkininkus, tautodailininkus, liaudies meistrus ir amatininkus.

Ryte nuo Kaišiadorių muzikos mokyklos Gedimino gatve Katedros link pražygiavo visų dalyvių eisena. Sustoję pakelėse smalsuoliai mojavo eisenoje išvydę pažįstamus veidus. Aštuonių savivaldybių merai ar juos pavadavę valdininkai iškilmingai uždegė Kauno apskrities „Draugystės aukurą”, o fotografuodamiesi prie jo vos nepadegė vienos vėliavų.

„Užeikit pas mus”, – po atidarymo nekantravo Genutė Prunskienė su draugėmis. Moterys iš agurkų, slyvų ir kitų daržovių bei vaisių sukūrė įspūdingą savo seniūnijos kompoziciją.

„Čia Piliakalnis, o čia Mergakalnis, ar esate ten buvę?” – paklausė Genutė. Kompozicijų konkurse „Bobų vasara” nepriklausoma komisija dalyvių išmonę vertino pagal etnografiškumą, svetingumą, originalumą ir kitus kriterijus. Ant daugelio daržovėmis, kvapniais skilandžiais ir juoda duona papuoštų stalų kai kurie nesidrovėjo pastatyti ir po buteliuką naminukės.

„Bent jau mūsų šeimoje tikrai niekas neprasigers, juk tai priklauso nuo žmogaus požiūrio į alkoholį”, – sakė viešosios įstaigos „Ekoagros” vadovė kaišiadorietė Aleksandra Kupčinskienė. Ji su vyru Jonu rajone turi net 70 raguočių, o šventės, pasak jų, praskaidrina monotonišką kaimiečių gyvenimą. „Šiandien parodysime, ką patys turime, o ir iš kitų pasimokyti naudinga”, – neabejojo Aleksandra. Be to, degtinė, pasak Aleksandros, sumažina galvijams vidurių pūtimą, todėl net gyvuliams kartais būtina sugirdyti nedidelę dozę alkoholio.

Prie kito stalo Liuda Lisauskienė demonstravo „Pensininkų maistą”. Lėkštėje buvo sudėti sumuštiniai: raikytas batonas užteptas margarinu, o vietoje dešros pabarstyta pakepintų linų sėklų. „Nieko geresnio pensininkas negali sau sugalvoti – ir pigu, ir maistinga”, – pasididžiuodama savo darbu kalbėjo ponia Liuda.

Šalimais Kaišiadorių parko pėsčiųjų alėja paverstoje Gedimino gatvėje prekeiviai pardavinėjo įvairius dekoratyvinius sodinukus, tautodailės dirbinius, medų. Eilėje prie gyvų karpių susidarė net eilė. „Kiek kainuoja?” – paklausė dvi senolės. „Šeši su puse už kilogramą”, – atsakė stambų karpį paėmęs vyras. Skarotos moteriškės buvo jau beperkančios žuvį, bet susigėdo kaip mergaitės, kai pamatė į jas objektyvą nutaikiusį fotografą. „Baikit, baikit”, – drovėjosi moterys, paprašytos papozuoti. Savivaldybių įrengtuose kaimiškuose kiemeliuose skambėjo tautinė muzika ir dainos. Kauno rajono meras Leonardas Gineika aiškino, kad šiuo metu rajonuose žmonės gyvena kur kas geriau nei prieš kelerius metus. „Juo toliau, juo bus geriau”, – neabejojo L.Gineika.

Vienintelė Lietuvoje Apskrities diena rengiama nuo 1997 m. Ketverius metus šventė vyko Kaune, bet nuo 2001-ųjų ji buvo surengta Raseiniuose, Kėdainiuose ir Jonavoje.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.