Sielvartaujantys tėvai atsimuša į tylos sieną

Nužudytos merginos artimiesiems pareigūnai neteikia jokios informacijos, negrąžina daiktų.

Sulaukė tik akivaizdaus melo

Nusikaltimas ištirtas, žudikas prisipažino, įkalčių pakanka. Tačiau panevėžiečių Reginos ir Rimanto Zalagų šeima negali sužinoti nė menkiausios smulkmenos apie jų dukters 25 metų Rūtos nužudymo aplinkybes.

Dar daugiau. Neatidūs kriminalinės policijos darbuotojai vietoje, kur buvo rastas R.Zalagaitės lavonas, paliko merginos kepurę ir pirštinę. „Ekstra žinioms” tai paskelbus, pareigūnai grįžo ir susirinko daiktus, palikdami tik kiaurą polietileninį maišelį, į kurį mėgino sugrūsti kepurę ir pirštinę. Tačiau tėvams pareigūnai tų daiktų nė nemano grąžinti, meluodami, kad jų nėra.

„Norėčiau turėti bent menką daiktelį, kurį turėjo mano duktė. Nors skaudu, bet jis man primintų Rūtą. Taip pat norėčiau surasti ir vietą pelkėje, kur aptiko mano dukters kūną, ten uždegti žvakelę. Bet pareigūnai atsitveria tylėjimu”, – ašarodama pasakojo R.Zalagienė.

Vilniaus kriminalistai motinai perdavė žodžius, kuriuos neva ištarė sulaikytas žudikas. Jis esą pasakė, kad Rūta buvo be kepurės, pirštinių. Tai – akivaizdi netiesa.

Prašė pavėžėti į Panevėžį

Vilniaus verslo kolegijos studentė R.Zalagaitė buvo nužudyta vasario pabaigoje.

Po ilgos paieškos buvo sulaikytas nužudymu įtariamas vilnietis 21 metų Ruslanas Gumenas.

Įkalčių priremtas šis įtariamasis pareigūnams parodė vietą šalia Vilniaus, kur buvo numestas merginos kūnas. Aukos lavonas gulėjo pelkėje netoli Kalino kaimo.

Praėjus kelioms dienoms po šių įvykių pelkėje „Ekstra žinioms” pavyko rasti megztas pirštinę ir kepurę – tą pačią, su kuria anksčiau buvo nusifotografavusi R.Zalagaitė.

Tyrėjams R.Gumenas pasakojo, kad vasario 28-ąją iš savo pažįstamo pasiskolino automobilį „Volkswagen Golf” ir prie sostinės Fabijoniškių rajono įsisodino R.Zalagaitę. Ji prašė pavėžėti iki Panevėžio.

R.Gumenas sakė, kad pakeliui su mergina užsimezgė draugiškas pokalbis. Išankstinio plano išžaginti ir nužudyti pakeleivę nebuvo.

Po išžaginimo R.Zalagaitė buvo pasmaugta virve, kurią žudikas rado mašinos bagažinėje. Kūną nusikaltėlis numetė pelkėje, į kurią atšilus orams įžengti buvo neįmanoma. Tačiau pareigūnai suskubo ir surado lavoną.

Sulaikę įtariamąjį, pareigūnai R.Gumeno namuose atliko kratą. Ten buvo rasta nužudytos merginos rankinė ir jos telefonas.

Žmogžudį kruopščiai slepia

R.Zalagienė prisipažino, kad išgirdus apie kiekvieną nužudymą ar išžaginimą ją apninka sielvartas arba depresija.

– Ką praėjus pusmečiui pavyko sužinoti iš nusikaltimą tiriančių pareigūnų?

– Beveik nieko. Viskas kruopščiai slepiama, atrodo, kad nusikaltimo tyrimas dar nė nepajudėjo iš vietos. Bet juk taip nėra. Nežinau, kodėl taip keistai elgiasi pareigūnai. Juk mes Rūtai – ne svetimi žmonės.

Tėvams juk galėtų leisti bent šį tą sužinoti.

– Ar per apklausas teko akis į akį susidurti su žudiku?

– Ne, man jo neparodė. Bet tikiuosi, kad per teismą susitiksime.

Galėsiu palinkėti, kad jį ištiktų toks pat likimas. Gaila, kad panaikinta mirties bausmė. Bent iki gyvos galvos tokį išgamą įkalintų.

– Ar mėginsite atgauti Rūtos daiktus, kurie kol kas laikomi įkalčiais?

– Tikiuosi, kad po teismo man juos atiduos. Suprantu, kad kol kas jų turėti negalima. Bet kam policininkai taip slepia kepurę ir pirštinę?

– Ar dažnai sapnuojate dukterį?

– Nedažnai. Norėčiau dažniau. Gal dar ne laikas. Bet prisimenu Rūtą kiekvieną dieną.

R.Zalagienė pasakojo, kaip mėgino ieškoti vietos pelkėje, kur buvo rastas dukters lavonas. Kalino kaimo gyventojai parodė, kur stovėjo kriminalistų automobiliai, tačiau paieškos buvo bevaisės.

Kaltinimų mesti neišdrįso

„Griežtos taisyklės nėra. Tačiau kiekvienas save gerbiantis pareigūnas nusikaltimo vietoje privalo surinkti viską, kas gali būti naudinga tyrimui. Po to su ekspertais tie daiktai filtruojami, aiškinamasi, kurių prireiks, kurių – ne”, – teigė Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Anot jo, kriminalinės policijos darbuotojus, palikusius R.Zalagaitės daiktus, galima būtų kaltinti aplaidumu, nepatyrimu, tačiau reikia įsigilinti į įvykio aplinkybes.

„Galbūt pareigūnai tų daiktų nepastebėjo. Juk būna, kad grįžti namo, apsižiūri, kad kažką palikai kitoje vietoje. Galbūt policininkus buvo apėmęs džiaugsmas, kad nusikaltimo tyrimas pajudėjo iš vietos, ir jie nebebuvo tokie dėmesingi”, – svarstė R.Jancevičius.

Jis pripažino, kad šio nusikaltimo įrodymų pakanka, be to, žmogžudystė buvo įvykdyta ne pelkėje, o anksčiau, automobilyje.

Ar Zalagos gali tikėtis atgauti dukters daiktus? Atsakymo variantai yra du. Teismas gali leisti tai padaryti, tačiau gali ir priimti sprendimą viską sunaikinti. R.Zalagaitės žudiko teismas įvyks netrukus.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.