„Rita” virto į penktosios kategorijos uraganą ir taikosi į Teksasą

Slinkdamas Teksaso pakrantės link uraganas „Rita” pasiekė labai pavojingą penktąją kategoriją.

Tai trečias didžiausias užregistruotas Atlanto vandenyno uraganas, pranešė JAV nacionalinis uraganų centras.

Prognozuojama, kad pakrantę „Rita” pasieks vėlų penktadienio vakarą ar ankstyvą rytą šeštadienį, būdama trečiosios ar aukštesnės kategorijos uraganu, teigė uraganų centro ekspertas Robis Bergas (Robbie Berg).

JAV prezidentas Džordžas V. Bušas (George W. Bush) Teksase ir Luizianoje paskelbė ypatingąją padėtį.

„Federalinė, valstijos ir vietos vyriausybės koordinuoja pasiruošimo veiksmus”, – pareiškė Dž. V. Bušas, kuris susilaukė didelės kritikos dėl prasto federalinės valdžios atsako į uraganą „Kristina”, nusinešusio per 1 tūkst. žmonių gyvybes.

„Mes tikimės ir meldžiamės, kad uraganas „Rita” netaptų niokojančia audra, tačiau turime būti pasirengę blogiausiam”, – sakė Dž. V. Bušas.

Uraganų centras pranešė, kad „Rita” tapo aukščiausios – penktosios – kategorijos uraganu, kuriam slenkant virš šilto Meksikos įlankos vandens didžiausias vėjo greitis siekia daugiau kaip 256 km/h.

Antradienį „Rita” užklupo Floridos Kiso salą, tačiau žalos buvo padaryta nedaug.

Uragano kelyje yra Teksaso pakrantė į pietvakarius nuo Galvestono, kur 1900 metais užregistruotas didžiausias JAV uraganas nusinešė 8 tūkst. žmonių gyvybes.

58 tūkst. gyventojų turintis Galvestonas antradienį pradėjo žmonių evakuaciją. Už 80 km nuo pakrantės esančio Hiūstono meras Bilas Vaitas (Bill White) įsakė evakuoti gyventojus iš vietovių, kurios gali nukentėti nuo audros ar didelių potvynių. Pareigūnai prognozavo, kad iš Hiūstono pasitrauks maždaug 1,2 mln. žmonių.

2005-09-22 07:25

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.