Vilniaus miesto valdžia ir Kultūros ministerija netesėjo pažado gelbėti „Lietuvos” kino teatrą

Nekomercinio kino gerbėjų pamėgtas „Lietuvos” kino teatras liovėsi egzistavęs dėl netesėtų Vilniaus miesto savivaldybės ir Kultūros ministerijos pažadų, skelbia dienraštis „Respublika”.

Sostinės valdžia ir Kultūros ministerija nesutiko finansuoti privatizuoto „Lietuvos” kino teatro patalpų nuomos, nors šių metų vasarą Vilniaus meras Artūras Zuokas ir kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas žadėjo skirti dotacijas, iš kurių būtų sumokėta nuoma bei užtikrintas nekomercinio kino rodymas.

Anot dienraščio, vasaros viduryje įvykęs A. Zuoko, V. Prudnikovo, „Lietuvos” kino teatro direktorės Vidos Ramaškienės ir kino teatro šeimininko „Vilniaus Akropolio” valdybos pirmininko Mindaugo Marcinkevičiaus susitikimas „Lietuvai” nežadėjo nieko blogo. Tačiau praėjusią savaitę vykusiame susitikime Kultūros ministerija ir Savivaldybė atsisakė „Vilniaus Akropoliui” mokėti 1,2 mln. litų metinį patalpų nuomos mokestį. Dėl šios priežasties nuo rugsėjo 25 dienos „Lietuvos” veikla nutrūks ir kino teatro šeimininkai jį galės naudoti kitoms reikmėms. Mat būtent šią dieną sueina lygiai treji metai ir baigiasi terminas, kai kino teatro šeimininkai negalėjo keisti jo paskirties.

Jei būtų gautas minėtų institucijų pritarimas finansuoti tolesnį nekomercinio kino rodymą, iš „Vilniaus Akropolio” patalpas būtų nuomojusi bendrovė „Europos kinas”.

Tiek „Vilniaus Akropolio” valdybos pirmininkas M. Marcinkevičius, tiek „Lietuvos” direktorė V. Ramaškienė stebisi, kad visą derybų laiką paramą dėl kino teatro išlikimo demonstravusi Kultūros ministerija ir Savivaldybė vėliau pradėjo vengti atsakomybės.

„Vieni į kitus žiūrėjo, sprendė, kas gali skirti finansavimą, tačiau nei vieni, nei kiti pažadų netesėjo”, – apgailestavo M. Marcinkevičius ir pabrėžė, kad tik dėl šių institucijų negalėjimo susitarti sostinės gyventojai praras galimybę žiūrėti nekomercinius filmus.

Vilniaus meras A. Zuokas anksčiau sakė lauksiąs Kultūros ministerijos, kuri buvo pagrindinė iniciatorė išsaugoti nekomercinį kiną, atsakymo, nuo kurio turėjo priklausyti Savivaldybės pozicija.

Kultūros ministerija savo ruožtu žiūrėjo į Vilniaus savivaldybę sakydama, kad kino teatras yra jos objektas, tad finansinė parama turi būti skiriama iš Savivaldybės biudžeto.

„Labai keistai susiklostė ši situacija. Viename susitikime žadėjo padėti, o kai atėjo laikas priimti galutinius sprendimus, viską metė”, – piktinosi „Lietuvos” direktorė V. Ramaškienė. „Matyti, kad valdžios institucijoms kultūra visiškai nerūpi”, – pridūrė ji.

V. Ramaškienė „Respublikai” sakė, kad jau ruošiasi perduoti dokumentus, inventorių „Lietuvos” kino teatro šeimininkams, perspėjo darbuotojus, kad jie po kelių dienų praras darbą. Kino teatre dirbo 21 žmogus.

2005-09-22 07:27

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.