Vienkiemių gyventojai pasitiki tik kirvukais

Smurtui kaime įgaunant vis didesnį pagreitį, policija planuoja skatinti saugią kaimynystę. Tačiau kalbinti senoliai teigė pasitikį tik kirvukais. Plėšikams nužudžius žinomo rašytojo Juozo Marcinkevičiaus tėvą, 85 metų Vladą Marcinkevičių, ir lakūno Jurgio Kairio tėvą, 79 metų Vladą Kairį, situacija susirūpino ir valstybės vadovai.

Šiurpinanti statistika

Lietuvos kaimuose kasmet nužudoma vis daugiau žmonių, smurtaujančių jaunuolių aukomis vis dažniau tampa vieniši, net ir vargingai gyvenantys senukai.

Statistika rodo, kad šiemet kaime nužudymų įvykdyta pusantro karto daugiau nei pernai. Lietuvoje buvo nužudyti 266 žmonės. Kasdien šalyje buvo nužudoma po 1-2 žmones. 147 gyventojai buvo nužudyti miestuose, o 119 – kaimuose.

Palyginti su 2004 metų to paties laikotarpio duomenimis, nužudymų miestuose padaugėjo 5 procentais, o kaimuose – net 43,4 procentais.

Suklūsta išgirdę automobilį

Šalia geležinkelio bėgių pervažos gyvenantys Juozas ir Aldona Ruseckai teigė su baime suklūstantys kiekvienąkart, kai išgirsta sustojantį automobilį. Prieš metus jie pergyveno dramą, kurios detales galėtų papasakoti taip, lyg viskas būtų buvę vakar.

„Pokario laikais buvo labai sunku gyventi, dabar irgi nelengva, reikia visų saugotis”, – atsiduso A.Ruseckienė, pasisveikinusi su žurnalistais.

Plėšikai į šių Kauno rajono gyventojų sodybą, pastatytą dar 1810 metais, pasibeldė pernai žiemą, vasario 5 dieną, pusę aštuonių vakare. „Išgirdau, kaip sulojo šuo, tuoj kažkas ėmė belsti į duris. Žmogus prašė pagalbos, sakė, kad ant geležinkelio bėgių įvyko avarija”, – pasakojo J.Ruseckas, ranka pamodamas į pervažą.

Atidarius duris, svečiai, kurių buvo 5-6, ėmė „prašyti” kitokios pagalbos. „Jie buvo su kaukėmis. Mane iš karto partrenkė ant žemės, ėmė daužyti galvą į žemę ir rėkė: „Atiduok pensiją!” – prisiminė 72 metų vyras.

Pasak jo, netrukus plėšikai išsitraukė peilius, į prieangį iš namo gilumos atitempė žmoną. Lipnia juosta surišti sutuoktiniai buvo spardomi ir gąsdinami. „Atidavėm tūkstantį litų, kuriuos buvome susitaupę. Aš nesakiau, kad turim pinigų, bet žmona išsigando ir pasakė. Išsinešė ir lėkščių, kitų daiktų, numovė žmonai nuo rankos vestuvinį žiedą”, – vardijo J.Ruseckas.

Įsigijo telefoną ir dar vieną šunį

Pabėgus nusikaltėliams, senukai nusigavo iki artimiausių kaimynų, iš jų paskambino policijai. Bet ši kaltųjų nerado. Sodybos šeimininkas spėjo, kad plėšikai iš kažkur toli neatėjo, greičiausiai jie gyvena aplinkiniuose kaimuose.

„Baisu miegot eit. Įsitaisiau telefoną, dar vieną šunį, be to, namuose laikau kirvuką. Jei kas lįs į namus, duosiu be jokio perspėjimo”, – neslėpė vyras. Paklaustas, gal rengiasi įsigyti šaunamąjį ginklą, J.Ruseckas tik pečiais patraukė. „Ką aš vienas prieš penkis su šautuvu padarysiu?” – nauda abejojo vyras.

Paklausti, ar santaupas vis tiek laiko namuose, Ruseckai tik nusišypsojo. „Dabar nebėra iš ko taupyti. Viską iškart leidžiam. Turim šešis anūkus, juos reikia paremti”, – aiškino Kauno rajono gyventojai.

Sustabdė paryčiais

Marijampolės rajone gyvenantys Birutė ir Jonas Mačiai taip pat turi patirties su plėšikais. „Jau seniai tas buvo”, – numojo ranka B.Mačienė, leidusi suprasti, jog nėra labai kalbi moteris. Pakvietusi prisėsti lauko virtuvėlėje, prie kurios durų padžiauti sūriai, ji vis dėlto ėmė dėstyti istoriją, kuri, kaip paaiškėjo, baigėsi labai netikėtai.

„Vyras anksti ryte vežimu važiavo iš fermos. Netoli namų jį susistabdė du jauni vyrukai, išlipę iš automobilio su taksi ženklu. Vienas kitą ragino iš karto šauti. Vyras pagalvojo: jo tėvą nušovė, ir jo laukia tokia pati dalia, bet neparodė išsigandęs”, – pasakojo B.Mačienė.

Niekdariai ginklo nepanaudojo, nes tikriausiai jo ir neturėjo, nes vėliau Mačiams grasino tik policininkų naudojama lazda. „Mano vyrą namo parsivarė. Įėję į kambarį lyg ir atsiprašė: „Ponia, tikriausiai jus prikėlėme” ir liepė duoti pinigų”, – prisiminė moteris.

Grįžo atsiprašyti su degtine

Plėšikai pasitenkino ant šaldytuvo gulėjusia penkiasdešimtine. „Paklausti, kodėl jie taip daro, paaiškino, jog reikia pinigų. Vėliau pamačiau, kad jų automobilyje sėdėjo merga”, – sakė sodybos šeimininkė.

Po kelių valandų, eidama su reikalais, ji netyčia pastebėjo plėšikų automobilį. B.Mačienės teigimu, policija vyrukus suėmė, tačiau netrukus paleido. Jie vėl atėjo pas Mačius. „Atsinešė du butelius „šnapso”, grąžino pavogtus pinigus, atsiprašinėjo”, – pasakojo moteris.

Po šio atsitikimo Mačiai nesiėmė jokių apsaugos priemonių. „Ką čia apsiginsi?” – įsitikinusi B.Mačienė. Jos sodyboje nedorėliai daugiau nebesilankė, tačiau kaimynės, kuri netrukus mirė, neaplenkė. „Išplėšė duris, peilį kišo. Išnešė telefoną, tikriausiai ir pinigų, nes karvę buvo neseniai pardavusi. Ji sakė, jog plėšikų bijoti ėmė tik rytojaus dieną, kai šie jau buvo seniausiai išėję”, – kalbėjo B.Mačienė.

Nesileido į kalbas

Juozą ir Oną Juknelius radome lauko darbų įkarštyje. Vyras arė prie namų esantį nedidelį žemės plotelį. „Kunigas, kalėdodamas, taip pat domėjosi, ar nebijom vieni gyventi”, – kalbėjo 65 metų O.Juknelienė ir pridūrė, jog kol kas į jų namus nekviestų piktavalių svečių užklydę nebuvo. „Tačiau kirvį nakčiai pasiimam vidun. Jei kas veržtųsi, duotume per galvą. Bet gal kas nors pasikeis ir bus saugiau gyventi?” – tikisi moteris.

Telefono Jukneliai teigė neturintys, nors nelaimės atveju jis labai praverstų. „Mobiliuoju nemoku naudotis, jei kas, einam pas kaimynus, jie turi”, – sakė O.Juknelienė.

Judėjimas greta jos sodybos esančiu keliu – nedidelis, tačiau moteris išgyvena dėl buvusios kaimynės, kuri persikėlusi gyventi prie plento. „Mes – trise, dukra kartu gyvena, ir tai baisu, o ji vienut vienutėlė. Vis nuvažiuojam aplankyti, padedam supjauti malkas”, – pasakojo Marijampolės rajono gyventojai.

Tačiau ne visų aplankytų vienkiemių šeimininkai dalijosi savo baimėmis. „Nenoriu kalbėti”, – atrėžė vienas senolis ir į ranką pasiėmęs lazdelę skubiai pasuko namo durų link. Jas uždarė net nežvilgtelėjęs į žurnalistus. Nepažįstamų žmonių vienkiemiuose geriau vengti.

Ragins burtis

Per aštuonis šių metų mėnesius nužudyta 147 miesto ir 119 kaimo gyventojų. Pastarųjų – pusantro karto daugiau nei pernai. Šiemet per tą patį laikotarpį iš viso užregistruoti 3526 plėšimai ir tai yra 100 daugiau nei pernai.

Premjeras Algirdas Brazauskas kaltina Policijos departamentą, kad šis nesugeba užtikrinti vienkiemiuose gyvenančių žmonių saugumo. Policijos departamentas su tuo nesutinka.

Ministras Pirmininkas nurodė, kad Vytauto Grigaravičiaus vadovaujama institucija tinkamai nepanaudojo trijų milijonų litų, specialiai skirtų kaimo žmonių apsaugai. Pasak A.Brazausko, iš jų panaudoti tik 300 tūkst. litų. Policijos departamento Finansų tarnybos vadovas Romualdas Voišnis sakė, kad visos šiems tikslams skirtos lėšos buvo panaudotos.

Lietuvos žemės ūkio darbuotojų profesinių sąjungų federacija dar 2003 metais kreipėsi į Seimo Pirmininką ir Ministrą Pirmininką, ragindamos skirti daugiau dėmesio kaimo gyventojų saugumui. Tačiau, pasak Žemės ūkio darbuotojų profsąjungos, teigiamų poslinkių nepastebėta. Užvakar profsąjungos kreipėsi į Prezidentą Valdą Adamkų.

Esant tokiai situacijai, Lietuvos policija senukų saugumui užtikrinti nusprendė į pagalbą pasitelkti pašto ir socialinius darbuotojus. Tikimasi, kad su pagyvenusiais žmonėmis bendraujantys šių profesijų atstovai praneš pareigūnams apie įtartinus asmenis ir automobilius kaime. Pareigūnai taip pat patys žada daugiau bendrauti su atokesnių sodybų gyventojais, juos skatins burtis į saugios kaimynystės grupes.

Pareigūnai taip pat ketina tikrinti apleistas sodybas, vienkiemius ir aiškinsis, ar juose negyvena rizikos grupei priklausantys asmenys. Organizuojant minėtas priemones policijos įstaigos turės aktyviau pasitelkti Šaulių sąjungos narius, policijos rėmėjus ir kitus visuomenės narius.

Per žiniasklaidą policijos įstaigos teiks informaciją gyventojams apie savo ir kaimynų turto apsaugos nuo nusikalstamų grėsmių būdus, nurodys telefonų numerius, kuriais gyventojai galės informuoti pareigūnus apie įtartinus asmenis bei autotransporto priemones.

Seimo Pirmininko Artūro Paulausko įsitikinimu, tokių žmogžudysčių nesumažės, kol visuomenė nepradės vieningai smerkti nusikaltėlių ir nebus užtikrintas griežtos bausmės neišvengiamumas.

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.