Krepšininkų kasdienybę paįvairina pokštai ir juokas

Su Europos čempionato šeimininkais serbais kautis neteks, tačiau lengvo pasivaikščiojimo kovojant su prancūzais Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė nelaukia.

Šįvakar Lietuvos ir Prancūzijos nacionalinės komandos varžysis Europos čempionato ketvirtfinalyje. Šio mačo nugalėtojai ne tik tęs kovą dėl medalių, bet ir pelnys kelialapį į kitų metų pasaulio čempionatą.

Pamušta akimi atrodo gražesnis

Kaip įprasta, žiniasklaidos atstovai į Lietuvos ekipos treniruotę įleidžiami likus 10 minučių iki jos pabaigos. Vakar ryto pratybos „Pionir” arenoje užtruko truputį ilgiau, todėl buvo galimybė ilgiau stebėti šalies krepšininkus.

Krito į akis, jog mėtant į krepšį visi žaidėjai demonstravo pavydėtiną taiklumą. Vėliau, pasiskirstę į du penketus, žaidėjai rungėsi mesdami baudas. Nugalėję Vidas Ginevičius, broliai Lavrinovičiai, Simonas Serapinas ir Mindaugas Žukauskas suklaupė ant parketo ir kažkodėl lingavo galvomis. Pasirodo, jie „rodė dramblį”. Taip elgiamasi, kai laimimos komandinės varžytuvės.

V.Ginevičius vakar bėgiojo užtinusia dešine akimi. Antradienio vakarą treniruotės metu jam kliuvo nuo Roberto Javtoko, kuris sukdamasis stiprokai alkūne trinktelėjo gynėjui į antakį. Nors antakis netrūko, tačiau jis sutino, susidarė kraujosrūva.

„Dabar Vidas gražesnis. Parašykite, kad jis mieste gėrė ir susimušė”, – šiuos Kšištofo Lavrinovičiaus žodžius palydėjo garsus juokas.

Iškart po susidūrimo krepšininkai juokaudami visa tai komentavo dar kitaip – kaip „Žalgirio” ir „Lietuvos ryto” žaidėjų konfliktą. O žodžio kišenėje niekada neieškantis R.Javtokas juokdamasis pareiškė, kad Vidui kliuvo už dvejus metus „sausai” pralaimėtą LKL finalą.

Treneriai žaidėjų pokštus stebėjo su šypsena – puiki komandos atmosfera, šilti tarpusavio santykiai ir leidžia žaidėjams aikštėje kautis vienam už kitą.

Daug dėmesio T.Parkeriui

Žinią apie tai, jog ketvirtfinalyje teks žaisti ne su serbais, o su prancūzais, krepšininkai ir treneriai sutiko ramiai, be didelės euforijos – dovanėlių šiame Europos čempionate niekas nedalys.

„Labiau tikėjomės serbų pergalės, psichologiškai rengėmės akistatai su daugiatūkstantine jų sirgalių armija. Bet nenustebino ir prancūzų sėkmė. Sakyčiau, gavome stipresnius varžovus, bet neturėsime tiek priešų tribūnose. Gal netgi pavyks mums sulaukti didesnės žiūrovų paramos”, – kalbėjo komandos kapitonas Mindaugas Žukauskas.

Žaidėjai gyvai reagavo į žinią, jog į Belgradą vakar turėjo atskristi trys lėktuvai su Lietuvos aistruoliais.

Giedrius Gustas teigė, jog vienas kuris nors gynėjas nepajėgs sustabdyti prancūzų lyderio, NBA puikiai rungtyniaujančio Tonio Parkerio: „Man iki šiol nėra tekę prieš jį žaisti. Bet, tikiu, jog gerai išanalizavę jo žaidimą sugebėsime Parkerį sustabdyti. Svarbiausia bus komandinė gynyba, nes po vieną žaisdami nieko nepadarysime”.

Darjušas Lavrinovičius teigė, jog prancūzų komandoje gerokai pavojingesni už aukštaūgius yra antrosios linijos žaidėjai: „Manau, su priekine linija susitvarkysime. „Mažus” reikės labiau žiūrėti, ypač Tonį Parkerį”.

„O kas jis toks?” – nutaisęs rimtą veidą paklausė Darjušo brolis Kšištofas. M.Žukauskas čia pat replikavo: „Tas, kur „Maccabi” žaidžia”.

Tokia linksma gaida žaidėjai ir baigė treniruotę.

Prancūzų sėkmė ramybės neatnešė

„Nepasakyčiau, kad prancūzų pergalė labai nustebino. Greičiau sujaudino ir išjudino. Jeigu jie sugebėjo įveikti serbus jų arenoje, vadinasi, jie yra pakankamai stiprūs.

Dabar jau galime galvoti, jog serbai mums būtų labiau pažįstama komanda, o su prancūzais, kiek atsimenu, paskutinį kartą žaidėme Europos čempionate Švedijoje. Tačiau dabartinė Prancūzijos rinktinė yra mobilesnė ir protingesnė. Nemaloniai nuteikė, jog Tonis Parkeris sužaidė savo geriausias rungtynes”, – kalbėjo Lietuvos rinktinės strategas Antanas Sireika.

Pasak jo, prancūzai primetė savo žaidimą – gerai gynėsi aikšte, kuri sutrikdė serbus.

Ar komanda, laukusi akistatos su serbais, neatsipalaiduos?

„Apie nusiraminimą negali būti nė kalbos. Mums dabar tik iškilo dar daugiau klausimų, dėl kurių užmigti negalėjau. Gal labiau atlėgo tik dėl to, kad visos „Beograd arena” tribūnos nebus prieš mus nusiteikusios, – sakė A.Sireika. – O Robertas Javtokas juokavo, kad turėsime iš naujo „persitreniruoti”, nes rengėmės kovai su serbais. Tačiau antradienį daugiau taisėme savo žaidimo broką, o ne rengėmės kovai su konkrečiais varžovais”.

Varžovai įveikiami

Serbijos ir Juodkalnijos bei Prancūzijos rinktinių mačą Novi Sade stebėjo tik A.Sireikos asistentas Kęstutis Kemzūra, nes komanda tuo metu treniravosi. Vakar krepšininkai stebėjo šių rungtynių vaizdo įrašą.

– Treneri, kaip galima apibūdinti prancūzų žaidimą? – „Kauno diena” pasiteiravo K.Kemzūros.

– Tai – fiziškai gerai parengta, greita komanda. Jų aukštaūgiai nėra labai judrūs, bet ekipa gali remtis žemesniais krepšininkais, kurie yra šoklūs, universalūs. Prancūzai turi ekstra klasės įžaidėją Tonį Parkerį – tai patyręs, labai greitas gynėjas. Tačiau šiame Europos čempionate prancūzai kol kas nedemonstravo aukščiausiojo lygio krepšinio.

– Tačiau gali būti, jog kiekvienose rungtynėse prancūzai žais vis geriau, nes čempionato pradžioje jie atrodė visai nepasirengę?

– Neatrodė jie labai gerai pasirengę ir mače su serbais. Tiesiog serbai silpnai žaidė. Bet prancūzai išlaikė įtampą, neleido varžovams atitrūkti, o krepšinis – toks dalykas, jog menkiausia detalė gali turėti lemiamos įtakos. Neatmetu, jog momentas, kai Dejanas Bodiroga pasisuko koją ir kuriam laikui paliko aikštę, atsiliepė rungtynių eigai.

Be abejo, prancūzams pasitarnavo aikštės gynyba, bet negalėčiau pasakyti, jog jie žaidė 100 proc. teisingai. O serbams koją kišo klaidos ir atakuojant iš po krepšio nepelnyti taškai, pražangos atitveriant varžovą ir kovojant dėl kamuolio.

– Ar galima sakyti, jog Lietuvos rinktinės sėkmė šįvakar tiesiogiai priklausys nuo to, kaip seksis stabdyti Tonį Parkerį?

– Be abejonės, tai yra labai pavojingas varžovų ginklas ir bus labai svarbu jį sustabdyti. Kita filosofija gali būti tokia – vienas žaidėjas rungtynių nelaimės, jeigu niekas jam nepadės. Nežinau, kuri taisyklė galios, tačiau aišku, jog mums patiems bus labai svarbu užpulti.

Jeigu įmesime 80 ir daugiau taškų, nugalėsime. Nesakau, kad neturime šansų laimėti ir pelnę mažiau taškų. Aišku, daug lems ir gynyba, bet pažiūrėkime, kiek prancūzai įmeta taškų. Jeigu mes pelnysime maždaug 65 taškus, kiek įmeta prancūzai, mūsų galimybės išsilygins.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.