Kauniečiams grasinama dar vienu mokesčiu

Kauno valdžia jau informuota apie bendrovės „Kauno vandenys” valdybos užmojus nuo kitų metų vartotojams įvesti nuolatinį mokestį. Iki šiol kauniečiai mokėjo tik už suvartotą vandenį. Tačiau jau nuo sausio gali tekti plačiau atverti pinigines ir kas mėnesį atseit už skaitiklių priežiūrą pakloti apie 3 litus. Šie ketinimai sukėlė gana audringą reakciją. Pernai „Kauno vandenų” pelnas siekė 4,5 milijono litų.

Laukia Savivaldybės direktoriaus rašto

Kol kas sprendimo projektas svarstomas tik Savivaldybės kuluaruose, tačiau kai kurie politikai užsiminė, kad, šiems faktams iškilus viešumon, galima tikėtis audringos kauniečių reakcijos.

Pasak bendrovės „Kauno vandenys” gen. direktoriaus Viliaus Buroko, dar pernai Valstybinė kainų ir energetikos komisija pakeitė skaičiavimo metodiką bei numatė galimybę iš vartotojų rinkti nuolatinį mokestį už vandens skaitiklių priežiūrą.

„Kauno vandenų” valdyba jau palaimino sprendimo projektą. „Į Valstybinę kainų ir energetikos komisiją kreipsimės, kai gausime oficialų Savivaldybės administracijos direktoriaus raštą”, – teigė V.Burokas.

Politikų neapvyks izoliuoti

Apie žadamas permainas bendrovės „Kauno vandenys” valdybos pirmininkas Arūnas Keserauskas vakar informavo miesto vadovus.

„Buvome susitikę ir apie tai kalbėjomės. Minėtą pasiūlymą vertinu labai atsargiai. Tai nuoseklus mano požiūris – balsavau ir prieš transporto bilietų pabrangimą. Šis klausimas bus svarstomas miesto Tarybos komitetuose”, – žadėjo Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Prieš keletą metų, kai buvo padidintas tarifas už šaltą vandenį, bendrovės strategai išvengė svarstymo miesto Taryboje ir tiesiogiai kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos komisiją.

„Panaši istorija nepasikartos. Savivaldybės administracijos direktoriaus rašto tikrai nepakaks”, – tikino A.Garbaravičius. Jis nesiryžo prognozuoti, ar kauniečiams pavyks išvengti papildomo mokesčio. „Šansai, kad tokio mokesčio nebus, – didesni”, – sakė meras.

Žada protestuoti

Jaunalietuvių lyderis Stanislovas Buškevičius vakar oficialiai pareiškė, kad įvedus minėtą mokestį bus surengta ne viena protesto akcija. Jo nuomone, papildomas mokestis sukeltų nereikalingą socialinę įtampą.

„Bendrovės „Kauno vandenys” strategų apetitas nepagrįstas. Tai pelningai dirbanti įmonė, todėl galima ieškoti vidinių rezervų. Nesuprantama, kodėl mokesčių naštą ketinama perkrauti ant kauniečių pečių. Galėtų direktoriaus patarėjai ir konsultantai susimažinti savo atlyginimus”, – neslėpė nepasitenkinimo S.Buškevičius.

Kauno socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Labanauskas taip pat neigiamai įvertino ketinimus didinti mokesčių naštą. „Savivaldybės bendrovė, ypač paaiškėjus skandalingiems faktams apie konsultantų ir patarėjų atlyginimus, turėtų ieškoti vidinių resursų”, – teigė jis.

„Kauno diena” prieš keletą dienų rašė, kad net 4 iš 7 „Kauno vandenų” valdybos nariai dirba šioje bendrovėje. Jiems mokami įspūdingi atlyginimai. Valdybos pirmininkas A.Keserauskas dirba gen. direktoriaus patarėju. Jo atlyginimas – 5741 litas. Kito valdybos nario ir patarėjo Juozo Kamenecko atlyginimas – 3189 litai. Nenuskriaustas ir valdybos sekretorius Karolis Bruderis. Jis kiekvieną mėnesį uždirba 4465 litus. Bendrovės valdyboje yra ir gen. direktorius.

Pateikė savus argumentus

„Kauno vandenų” vadovas V.Burokas atmeta oponentų priekaištus teigdamas, kad toks mokestis numatytas teisės aktuose. „Dar prieš aštuonerius metus patvirtinta, kad vandens tiekėjai privalo prižiūrėti ir buitinius skaitiklius. Tačiau Valstybinė kainų ir energetikos komisija neleido didinti mokesčių. Dabar pakeista metodika ir toks mokestis įteisintas”, – sakė V.Burokas. Panašus mokestis jau patvirtintas Šiauliuose ir Radviliškyje.

Pasak specialistų, kauniečiai yra įsirengę daugiau nei 350 tūkstančių skaitiklių. Apie 70 procentų jų reikėtų pakeisti. Paklaustas, ko galėtų tikėtis 3 litų mokestį sumokėję vartotojai, V.Burokas tikino, kad skaitikliai ne tik bus prižiūrimi ir remontuojami, bet ir kas ketverius metus keičiami.

„Apie būsimus pasikeitimus informuosime vartotojus. Bandysime išaiškinti, kam toks mokestis reikalingas”, – tikino „Kauno vandenų” gen. direktorius. Tačiau galima suabejoti, ar kauniečiai geranoriškai priims papildomą mokestį.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.