Medikai ir vairuotojai tobulina skubios pagalbos veiksmus

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties kolektyvas dalyvauja projekte, kurio vertė – 2,7 mln. litų, gautų iš Europos struktūrinių fondų

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties gydytojai, slaugytojai ir vairuotojai šiomis dienomis triūsia be poilsio dienų. Atlikę tiesioginį darbą jie mokosi dirbti dar geriau: tobulina įgūdžius ir žinias, kad GMP ekipažas dirbtų kaip viena komanda ir ligoniams suteikiama pagalba visuomet būtų efektyvi.

Lemia komandinis darbas

„Šiuose kursuose ir medikai, ir vairuotojai mokosi to paties: tobulina savo veiksmų techniką, nes nuo jų kvalifikacijos bei kompetencijos lygio neretai priklauso ligonio sveikata ir net gyvybė. Net ir vairuotojams iš pradžių kilusias abejones pakeitė optimistinės nuotaikos supratus, jog praktiniai ligonio gaivinimo įgūdžiai išskiria juos iš kitų visuomenės narių”, – sakė Kauno GMP stoties direktorius Nerijus Mikelionis.

Kursų metu GMP stoties darbuotojai mokomi pradinio gaivinimo, defibriliacijos, kardiogramos vertinimo įgūdžių. Didelis dėmesys skiriamas traumą patyrusio paciento imobilizacijai, tobulinami tokių pacientų transportavimo įgūdžiai. Mokymus veda Krizių tyrimo centro profesionalūs ir sertifikuoti instruktoriai.

„Tik žaisdama komandinį žaidimą komanda gali įveikti varžovą. Mūsų varžovas daugeliu atvejų yra labai pavojingas, tai – mirtis. Laimėti prieš ją greitosios medicinos pagalbos ekipažas gali tik tuomet, kai dirba kaip viena komanda. Todėl ir mūsų mokymo pagrindas – komandinis darbas”, – sakė Krizių tyrimo centro direktorius Dinas Vaitkaitis.

Praktinė nauda

Į grupeles pasiskirstę Kauno GMP stoties darbuotojai, vadovaujami Krizių tyrimo centro instruktorių, tariamiems nukentėjusiesiems teikė pirmąją pagalbą, atliko traumą patyrusio „paciento” imobilizaciją ir kitus nelaimės atvejais būtinus veiksmus.

Krizių tyrimo centro specialistai pažymėjo: mokymuose GMP stoties darbuotojai gilina žinias, „šlifuoja” techniką taip, kad brigados nariai be žodžių suprastų vienas kitą ir atliktų reikalingus veiksmus reikiama seka per kuo trumpesnį laiką, nes teikiant pirmąją pagalbą brangi kiekviena minutė.

Turinti didžiulę darbo praktiką slaugytoja-felčerė Elvyra Jasionienė tvirtino: „Dirbu jau trisdešimt metų: turiu ir žinių, ir praktikos, tačiau šie mokymai vis vien naudingi. Čia žinias ir pasitikrinam, ir pagilinam”. Jai pritarė ir slaugytojas Raimundas Majauskas, teigęs, kad kursuose itin pagilino komandinio darbo žinias.

Gydytoja terapeutė Audronė Jacevičienė tvirtino, kad mokymų nauda – praktinė. „Tačiau mes ne viską turime, ką mokymuose naudoja instruktoriai: neturime tokių, kaip jų, imobilizacijai reikalingų neštuvų, apykaklių”, – sakė gydytoja.

Laimėjo projektą

Lėšų mokymams Kauno greitosios medicinos pagalbos stotis gavo iš Europos struktūrinių fondų. Kauniečiai kartu su kitais partneriais – penkiolika Lietuvos greitosios medicinos pagalbos stočių pradėjo realizuoti projektą „Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų kompetencijos ir gebėjimų prisitaikyti prie pokyčių ugdymas”.

Projektą finansuoja Paramos fondas Europos socialinio fondo agentūra. Jo vertė – 2,7 mln. litų. Projekto metus bus apmokoma 1,5 tūkst. Lietuvos greitosios medicinos pagalbos sistemos darbuotojų. Pirmasis kvalifikacijos kėlimo etapas, prasidėjęs šio mėnesio pradžioje, tęsis iki spalio 5 dienos, o po kelių mėnesių GMP stoties darbuotojai bus pakviesti į antrą mokymosi etapą.

„Nuolatos mokytis yra ypač svarbu medicinos srityje, kur informacija keičiasi ir atsinaujina labai greitai, o ekonominė situacija verčia prisiderinti prie kintančių rinkos sąlygų bei visuomenės narių poreikio gauti kvalifikuotą pagalbą”, – teigė N.Mikelionis.

Kauno GMP stotyje dirba 370 darbuotojų. Kasdien 25 brigados pasirengusios skubėti pas ligonius. Kasmet stoties medikai į iškvietimus vyksta apie 90 tūkstančių kartų, o per parą – vidutiniškai 300 kartų.

Violeta Gustaitytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.