Seni kariškių visureigiai ir automobiliai tapo geidžiama preke

Lietuvos kariuomenė reguliariai parduoda nurašytą karinę techniką, tačiau unikalūs visureigiai, šarvuočiai, sunkvežimiai ir motociklai saugojami būsimai ekspozicijai, kai Krašto apsaugos ministerija perims savo žinion Vytauto Didžiojo karo muziejų. Kaune rengiamuose aukcionuose vien tik praėjusiais metais parduota per 200 mašinų.

Danai susigrąžino dovaną

Sena kariuomenės technika nuo 2000-ųjų saugoma specialiame dalinyje A.Juozapavičiaus prospekte. „Viskas atvežama iš kitų kariuomenės dalinių”, – sakė departamento Nurašymo ir iškomplektavimo skyriaus viršininkas majoras Rolandas Ivaškevičius.

Kelių hektarų kieme – per 150 automobilių, šarvuočių, sunkvežimių. Likusi dalis technikos saugoma garažuose, kad jai nepakenktų lietūs ir sniegas. Lauke R.Ivaškevičius parodė, kur pastatytos mašinos, skirtos aukcionams, o kur palikta Vytauto Didžiojo karo muziejui. „Turbūt lietuviams įgimta viską kaupti”, – spėliojo R.Ivaškevičius, paklaustas, kuriems galams reikia laikyti tiek daug senų automobilių. Šią savybę majoras vadina privalumu, nes prisiminė neseną istoriją, nutikusią su Danijos kariškiais.

Jie Lietuvos kariuomenei padovanojo 1942 m. JAV pagamintus visureigius „M38A1 Jeep”. „Tik tada, kai visą siuntą nurašėme, danai paprašė vieną automobilių palikti, – šypsodamasis prisiminė R.Ivaškevičius. – Istorinei vertybei parsigabenti į Daniją jie nepagailėjo nei laiko, nei lėšų”.

Tarp eksponatų – ir „Zaporožietis”

Kartu su majoru „Kauno dienai” unikalų kiemą aprodė ir viršila Steponas Šatas. „Tai viena pirmųjų transporto priemonių, kurią gavo Lietuvos kariuomenė”, – žvilgsnį į „Zaporožietį” nukreipė S.Šatas. Kaip ir dera kariškam automobiliui, „Zaporožietis” nudažytas slepiamosiomis spalvomis. Reikia tik įstatyti žibintus ir „Zaporožiečiu” galima važiuoti, kur nori. Tarp kitų unikalių eksponatų yra ne tik „Dodge 300W”, „ZIL” ar „Mercedes” automobiliai, bet ir šarvuočiai „TGBIL”, pagaminti dar 1942-aisiais.

„Apie 30 transporto priemonių padovanosime Vytauto Didžiojo karo muziejui, jei Krašto apsaugos ministerija (KAM) perims jį savo žinion”, – sakė R.Ivaškevičius.

Istorinių relikvijų Lietuvos kariuomenė niekam nežada parduoti. Maždaug trečdalis jų gali bet kuriuo metu būti panaudotos. „Karinės transporto priemonės nėra patogios, bet užtat labai patikimos”, – neabejoja S.Šatas.

Apstulbino karų relikvijos

Vytauto Didžiojo karo muziejų KAM planuoja perimti nuo 2006 m. sausio 1 d. Apie tai pareiškė prieš dvi savaites Kaune apsilankęs krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

„Penkerius metus su ministerijos darbuotojais kalbėjome, kad kuo greičiau būtų įsteigtas Technikos skyrius, o tinkamiausia tam vieta – VI fortas”, – neabejoja Karo muziejaus direktorius Juozas Jurevičius.

Jis teigė apstulbęs, kai Žemuosiuose Šančiuose pamatė Lietuvos kariuomenės saugojamas istorines vertybes. „Jei pavyks įgyvendinti sumanymą, visuomenė pamatys neeilinius eksponatus”, – įsitikinęs J.Jurevičius.

Eksponatus į VI fortą nugabenti kariškiai panaudos vilkikus. Bet tai turėtų įvykti ne anksčiau kaip 2006-ųjų pabaigoje.

Kaina padidėja kelis kartus

Jau kelerius metus Nurašymo ir iškomplektavimo skyrius rengia nurašytos karinės technikos aukcionus, o pirkėjai į juos suvažiuoja iš Klaipėdos, Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų.

R.Ivaškevičius prisiminė, kad prieš kelerius metus dalinyje apsilankė ir Grūto parko įkūrėjas Viliumas Malinauskas. „Jis norėjo nemokamai gauti kelis eksponatus, bet Lietuvos kariuomenė atsisakė juos padovanoti”, – pasakojo R.Ivaškevičius.

Į aukcionus paprastai susirenka iki 20-30 pirkėjų. Kai kurie jų aukcionuose apsilanko nuolat. Maždaug trečdalis pirkėjų – medžiotojai ir žvejai, ieškantys visureigių. Kita dalis – kolekcininkai ir metalo supirkėjai.

Likus 3 dienoms iki aukciono, jo dalyviai pirkinius gali apžiūrėti dalinyje. Artimiausia prekyba numatoma spalio 3-ąją. Aukcione bus parduodama 19 lengvųjų automobilių, visureigių, sunkvežimių. Pradinės mašinų kainos siekia nuo 320 Lt iki 7250 Lt.

Demonstruoja būsimų pirkinių skaidres

„Iš pradžių dirbome šešiese, sėdėdami nedidelėje patalpoje, kurioje buvo tik vienas kompiuteris, – pirmuosius aukcionus prisiminė R.Ivaškevičius. – Dabar turime jaukią salę, o eksponatus pirkėjams demonstruojame per projektorių, nes pastebėjome, kad ilgainiui žmonės pamiršta, kaip atrodo automobilis, ir pradeda painiotis”.

Senų automobilių kainos įvairios, o varžytis paprastai pradedama maždaug nuo 2 tūkst. Lt. Dažnai automobiliai nuperkami už pradinę kainą, bet, vieną mašiną įsigyti pretenduojant dviem ir daugiau pirkėjų, kaina neretai padidėja net kelis kartus.

Majorą nustebino kai kurių pirkėjų tikslas įsigyti senieną. „Kartą visureigį žmogus nusipirko tik tam, kad galinėje jo dalyje galėtų pasodinti gėles”, – šypsojosi R.Ivaškevičius.

Šiemet iš aukcionų kariškiai uždirbo 197 tūkst. Lt. Atskaičius aukcionų sąnaudas, pusė surinktų lėšų buvo pervesta į biudžetą, o kita pusė atiteko Krašto apsaugos ministerijai.

Didžiąją dalį technikos Lietuvos kariuomenė gavo kaip labdarą iš Danijos, Prancūzijos, JAV ir kitų valstybių.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.