Iš Rusijos sostinės – įniršio ir melo purslai

Atsisakiusi perduoti Rusijai sudužusį naikintuvą ir jo pilotą Lietuva užrūstino didžiąją kaimynę.

Pirmosiomis dienomis po naikintuvo Su-27 katastrofos kalbėjusi palyginti nuosaikiu tonu, Maskva staiga jį sugriežtino.

Užvakar kategoriškai pareikalauta, kad NATO valstybė grąžintų tai, kas jai neva nepriklauso.

Visu pajėgumu pradėjo veikti ir Kremliaus propagandos mašina.

Apie sudužusį naikintuvą ir jo pilotą nuolatos informuojanti Rusijos žiniasklaida šią savaitę staiga pradėjo isteriškai pliekti Lietuvą ir skleisti melą.

Vilnius neketina nuolaidžiauti

Lietuvoje reziduojantys Rusijos diplomatai Užsienio reikalų ministerijai pirmadienį įteikė notą.

Šiame dokumente tvirtinama, kad naikintuvo nuolaužos ir jo pilotas majoras Valerijus Trojanovas nepriklauso Lietuvos jurisdikcijai.

„Tai reikštų, kad Rusija reikalauja teisės pažeidinėti Lietuvos sieną, mėtyti čia raketas ir po to ramiai ir netrukdomai pasitraukti”, – vakar piktinosi Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Albinas Januška.

Notą įteikusiam Rusijos diplomatui paaiškinta, kad bus laikomasi Lietuvos Konstitucijos, pagal kurią mūsų šalis naudojasi suverenitetu ir vykdo teisingumą savo teritorijoje.

Užsienio reikalų ministerija vakar pareiškė protestą dėl propagandinės kampanijos, siekiant diskredituoti Lietuvos, kaip NATO valstybės, įvaizdį.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis pranešė, kad dėl paaštrėjusių Lietuvos ir Rusijos santykių Maskva atidėjo tarpvyriausybinės komisijos posėdį.

Erzina neklusnūs lietuviai

Rusija šiomis dienomis pradėjo elgtis tarsi dramblys porceliano parduotuvėje.

Iš pradžių Gynybos ministerija pripažino, jog yra problemų dėl lėktuvo, o ministras Sergejus Ivanovas net žadėjo kompensuoti gyventojams padarytą materialinę žalą.

Matyt, buvo tikimasi, kad Lietuva susigraudins ir atsakys: „Žinoma, mes juk kaimynai ir beveik draugai! Žodžiu, išgerkime po taurelę, pasiimkite savo lakūną ir lėktuvo nuolaužas ir užmirškime šį incidentą!”

Tačiau Lietuva pasielgė kitaip: ėmė tirti avarijos priežastis. Jei tai būtų, tarkim, Didžioji Britanija, Prancūzija ar Vokietija, Rusija dar iškęstų. Tačiau Lietuva! Kaip ji drįsta?!

„Kaip ir reikėjo tikėtis, Lietuvos valdžia išprovokavo tarptautinį skandalą”, „Lietuvos krašto apsaugos ministras teigia, kad naikintuvo katastrofa – Rusijos suplanuota provokacija” – tokios antraštės vakar mirgėjo Rusijos laikraščiuose.

„Lietuviai suįžūlėjo” – šitaip pavadintas straipsnis laikraštyje „Vremia novostej”.

Anksčiau liberaliu požiūriu garsėjęs leidinys išdėstė Rusijos užsienio reikalų ministerijos poziciją apie tai, kaip Vilnius turi elgtis.

„Ir majoras, ir lėktuvas yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuosavybė, atsitiktinai patekusi į Lietuvos teritoriją, todėl turi būti grąžinti į Rusiją”, – rašo „Vremia novostej”.

„Su-27 nukrito tyčia” – taip pavadintas straipsnis pasirodė populiariame interneto naujienų portale „Gazeta.ru”, kuris taip pat nesistengia derintis prie Kremliaus nuotaikų.

„Praėjus keturioms paroms po Su-27 katastrofos Lietuvoje šios šalies kariškiai, iki šiol neišsiaiškinę įvykio priežasčių, pakeitė pareiškimų toną. Anksčiau jie kalbėjo korektiškai ir geranoriškai, o dabar faktiškai kaltina Rusijos karines oro pajėgas provokacija”, – teigiama publikacijoje.

Melą mėgina dangstyti melu

Krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo nenustebino dezinformacijos protrūkis: „Matyt, šitaip yra mėginama pridengti savo veiksmus”.

Vertindamas pasikeitusį Rusijos diplomatų toną ministras neatmetė galimybės, kad greičiausiai tokį jų elgesį paskatino objektyvios priežastys: „Jas neabejotinai sužinosime, kai bus baigtos ištirti katastrofos aplinkybės”.

Tyrimas baigsis, kai bus iššifruotos rusų naikintuvo juodosios dėžės. Jose esančius įrašus lietuviams perskaityti padės NATO specialistai, kurie į Vilnių turėtų atvykti artimiausiu metu. Manoma, kad į daugelį klausimų bus atsakyta po dviejų savaičių.

Nuolaužas gaus tik po tyrimo

G.Kirkilas taip pat atmetė teiginius, esą pilotas V.Trojanovas nepavaldus Lietuvos jurisdikcijai ir turi neliečiamybę, todėl Lietuva jį privalo iškart perduoti Rusijai.

„Neliečiamybę turi tiktai diplomatai. O grąžinti lėktuvo nuolaužas Rusijai, kol nebaigtas tyrimas, mes nematome prasmės”, – teigė G.Kirkilas.

Maskva gali pasiūlyti mainus?

„Lietuvos ryto” šaltinių Maskvoje teigimu, šios šalies teisėsaugos struktūrų atstovai savaitgalį aptarė V.Trojanovo susigrąžinimo planus.

Viena galimybių – sulaikyti Rusijoje gyvenantį Lietuvos pilietį, apkaltinti jį kokiais nors pažeidimais, po to pasiūlyti Vilniui perduoti jį mainais už Su-27 pilotą.

Tokius savo pareigūnų susigrąžinimo metodus Rusija yra išbandžiusi ne kartą.

Prieš keletą metų Kataro sostinėje Dohoje susprogdintas buvęs Čečėnijos prezidentas Zelimchanas Jandarbijevas.

Šios Persijos įlankos šalies pareigūnai sulaikė du Rusijos specialiųjų tarnybų agentus ir vieną diplomatą. Už teroristinį išpuolį Kataro teismas juos nuteisė kalėti 25 metus.

Tada Rusija paskelbė suėmusi du Kataro nacionalinės imtynininkų rinktinės narius. Rusai bandė juos iškeisti į savo Katare nuteistus agentus, bet šis planas žlugo.

Pripažintų įvykdę provokaciją

„Jeigu rusai iš tikrųjų mėgintų iškeisti savo lakūną, tuomet jie patys pripažintų, kad jis šnipas, o iškeltos versijos apie provokaciją prieš Lietuvą – tiesa”, – šią versiją komentavo krašto apsaugos ministras G.Kirkilas.

Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius „Lietuvos rytui” sakė, kad kol kas neturi informacijos apie rusų ketinimus V.Trojanovą iškeisti į kokį nors sulaikytą Lietuvos pilietį.

Radinys pavojaus nekelia

Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos vietoje vakar buvo atkastas raketos fragmentas ir du kilogramai radioaktyvaus metalo.

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad metalas nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

Metalas buvo surinktas ir bus išvežtas į radiacinės saugos atliekų tvarkymo centrą.

Avarijos vietoje darbą tęsia radiacinės saugos specialistai ir karo inžinieriai.

Įvykio priežastis tiriančios tarpžinybinės komisijos vadovas brigados generolas Vitalijus Vaikšnoras paragino gyventojus anksčiau rastas naikintuvo nuolaužas nešti į avarijos vietą ir atiduoti specialistams.

Rusijos įgaliotasis atstovas generolas majoras Sergejus Bainetovas naikintuvo avarijos priežastis tiriančią Lietuvos tarpžinybinę komisiją raštu buvo informavęs, kad naikintuve sveikatai pavojingų medžiagų nėra.

Kreipėsi į NATO ekspertus

Naikintuvo katastrofą Lietuvoje tirianti tarpžinybinė komisija vakar paprašė NATO valstybių techninės pagalbos tiriant šio lėktuvo paskutinio skrydžio duomenis įrašiusių prietaisų rodmenis.

„Lietuvoje nėra tokios įrangos, kuria galėtume nuskaityti ir dešifruoti juodosios dėžės rodmenis, nes mes neeksploatuojame tokių orlaivių, tačiau turime kvalifikuotų specialistų”, – sakė tyrimo komisijos vadovas, Gynybos štabo viršininkas brigados generolas Vitalijus Vaikšnoras.

Birutė Vyšniauskaitė,

Aleksandras Procenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Iš Rusijos sostinės – įniršio ir melo purslai"

  1. ne-teisybe

    nepatinka man tai….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.