Lietuvos medienos rinkoje – permainos

Miškininkyste bei medienos tiekimu besiverčiantys verslininkai, dažniausiai galvojantys apie ribotus išteklius, šiuo metu jaučia ne žaliavos stygių, o perteklių.

Krito medienos kainos

Vienos didžiausių Lietuvoje medienos tiekimo kompanijos „Stora Enso Miškas” Miškininkystės skyriaus vadovas Irmantas Vismolekas sako, kad Europoje praūžusios audros miškuose išvartė apie 0,5 mln. kubinių metrų medienos, tinkamos gamybai. Būtent dėl to kirtimai šiuo metu yra ne tokie intensyvūs kaip anksčiau. Dėl šių priežasčių Europoje krito ir medienos kainos.

„Medienos kainos po audrų, palyginti su metų pradžia, kai kur sumažėjo perpus. Rinka labai jautri tokiems pasikeitimams – medkirčiai dabar neturi darbo, todėl dauguma jų nelauks ir ieškosis kitų darbų”, – sakė I. Vismolekas.

Jo teigimu, vėliau pritrūkus žaliavos, su darbo jėgos trūkumu susidūrę miškininkai gali nespėti tiekti reikiamų medienos kiekių.

Medkirčių darbą, pasak I. Vismoleko, gali pakeisti technika, bet ji labai brangi ir ne kiekvienas gali sau leisti ją įsigyti. Su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu susiduria vis daugiau miškininkų, nes medkirčiai, kaip ir kitų sričių specialistai, darbą Lietuvoje iškeičia į geriau mokamą užsienio šalyse.

Be to, Miškininkystės departamento duomenimis, dėl nepalankių oro sąlygų praėjusiais metais, šiemet džiūva kaip niekad daug ąžuolų.

Privatiems miškams – sertifikatai

Pasikeitimų per pastaruosius mėnesius rinkoje būta daugiau. Vienas pagrindinių – privačių Lietuvos miškų sertifikavimas.

Privačios valdos, pagal Miškų sertifikavimo tarybos (FSC) standartus, šalyje pradėtos vertinti dar liepą. Šį įvertinimą gauna tik tinkamai tvarkomi ir aplinkosaugos reikalavimus atitinkantys miškai.

Anksčiau sertifikatus turėjo tik valstybiniai miškai, o siekdami gauti tarptautinį įvertinimą pirmieji Lietuvos privatininkai susibūrė tik liepos mėnesį.

„Kviečiamės nepriklausomus ekspertus iš kitų šalių, pagal jų atliktus stebėjimus ir rekomendacijas sutvarkytas miškas turi daugiau galimybių gauti sertifikatą”, – sakė „Stora Enso Miškas” aplinkosaugos vadybininkas Tomas Malašauskas.

„Sertifikuotos medienos poreikis pasaulyje nuolat auga. Pavyzdžiui, Didžioji Britanija, Olandija ir Danija pirmenybę teikia tik sertifikatus turinčiuose miškuose kertamai medienai”, – sakė „Stora Enso Miškas” generalinis direktorius Audrius Mikalauskas.

Jo teigimu, miškininkai, kurių valdos turi sertifikatą pajus ir ekonominę naudą, mat jiems greičiau duris atvers naujos rinkos.

Pirmieji privatūs Lietuvos miškai FSC įvertinimus gavo rugpjūčio pabaigoje. Iki šiol Lietuvoje sertifikuota 1690 hektarų „Stora Enso Miškas” ir pavieniams miškininkams priklausančių miškų.

3 hektarus miško turintis Virginijus Gustas ekonominės sertifikato naudos sako dar nepajutęs, tačiau jaučiasi labiau užtikrintas dėl ateities.

„Žinau, kad kai kurių ES šalių vyriausybės verslininkams rekomenduoja medieną pirkti tik iš sertifikuotų miškų. Vėliau gal tai taps privaloma”, – samprotavo verslininkas.

V. Gustas įsitikinęs, kad jo veiklai netrukdys ir įsipareigojimai laikytis gamtosaugos reikalavimų. Anot jo, kiekvienam miške turi likti žmogaus rankos nepaliestų kampelių.

„Stora Enso Miškas” vadovų siūlymu, smulkieji miškininkai, valdantys iki 5 hektarų žemės jungiasi į grupes, kuri ir gauna sertifikatą.

„Tokiu atveju mažėja miško būklės vertinimo išlaidos ir jo tvarkymo sąnaudos”, – „Vakarų ekspresui” sakė A. Mikalauskas.

Tobulina medienos apskaitą

Siekdamos objektyviau apskaičiuoti perkamos medienos vertę ir išvengti kitų nepatogumų, Lietuvos įmonės jau pradėjo diegti naują apvaliosios medienos matavimo įrangą. Jos poreikis atsirado dar anksčiau, nes iki tol rankiniu būdu matuojant perkamą medieną, būdavo sunku nustatyti realią vertę.

Nauja, automatizuota įranga, veikianti kompiuterio pagalba, nustato ne tik rąsto ilgį bei skersmenį, bet ir tiesumą, tūrį. Matavimo paklaida – iki 1 proc. Šią įrangą jau įvertino ir įteisino Lietuvos metrologijos tarnyba. Miškininkystės departamento direktoriaus Valdo Vaičiūno teigimu, tokios matavimo sistemos šalyje laukta seniai.

„Džiugu, kad naujausios technologijos ateina ir į Lietuvą, manau, ši matavimo sistema bus naudinga abiem interesų pusėms”, – sakė jis.

„Dabar rąstų nereikės matuoti miške, kur sąlygos tam yra ne itin palankios”, – sako „Stora Enso Miškas” Tiekimo skyriaus vadovas Pavelas Borovikas, nes nuo šiol perkamą medieną įmonė matuos lentpjūvėje sumontuota matavimo įranga.

Valdas Pryšmantas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.