Baubai: kaip su jais susidoroti?

Labai daug tėvų į vaikų baimę nekreipia jokio dėmesio. Nepaisant to, tamsoje slypintys monstrai ar bauginantys balsai, sklindantys iš palėpių, vaikams atrodo pakankamai realūs. Dažniausiai vaikai bijo tamsos, garsaus triukšmo, vonioje esančio vandens nuotako ar pikto kaimyno šuns.

2 – 6 metų vaikučiai būna patyrę baimę, pasimetę nuo tėvų ar susižaloję. Tokie vaikai dažniausiai turi patys susikūrę priežasčių ir pasekmių idėjas, tikina specialistai. Mažylis kažką žino apie dydį ir formą, tačiau nepakankamai, kad suvoktų, jog vonios nuotakas galėtų jį įtraukti. Vyresni vaikai dažniausiai bijo tokių pavojų, kurie yra rodomi per televizorių ar girdimi per radiją. Jiems sunku suvokti, kas yra tikra ir kas ne.

Dažniausiai pasitaikančios baimės

·Išsiskyrimo baimė. Tokia baimė mažylius lydi dažniausiai iki 2 metų amžiaus.Vėliau vaikai pradeda pamiršti, kad jūs juos palikote ir greitai nusiramina. Visuomet pasakykite vaikui, kad jums reikės išeiti, nes slapukavimu galite prarasti vaiko pasitikėjimą. Ikimokyklinukams kyla baimė eiti į naująją mokyklą, nakvojant ne savuose namuose ar pakeitus gyvenamąją vietą.

·Maudymosi baimė. Daugelis mažylių bijo būti įsiurbti į vonios nuotaką išbėgant vandeniui. Čia jokios logiškos kalbos nepadės. Todėl stenkitės išleisti vandenį tuomet, kai jūsų vaiko nėra vonioje. Jeigu matote, kad jūsų mažylis bijo vandens, pratinkite jį pradžioje leisdami žaisti su mažoje vonelėje esančiais žaislais, vėliau kriauklėje ir galiausiai ant vonios krašto.

·Šunų baimė. Šunys yra garsiai lojantys, greitai judantys ir vaikui nenuspėjami padarai, todėl ir daugelis vaikų jų bijo. Gerbkite vaikų baimę šiems stipriems padarams.

·Stipraus triukšmo baimė. Nors jūsų vaikui ir labai patinka garsiai mušti žaislinį būgną, stiprus dulkių siurblio ar plaukų džiovintuvo triukšmas jam gali būti labai gąsdinantis. Todėl patariama prieš įjungiant tokius prietaisus, pirmiausia parodyti juos vaikams ir leisti paliesti ar palaikyti.

·Tamsos baimė. Tėvai dažnai mąsto, ar jie teisingai elgiasi leisdami vaikui miegoti su uždegta šviesa. Žinokite, jog vaikai su šviesa gali miegoti, visiškai nekenkdami savo sveikatai. Mažesni vaikai bijo pabaisų ir gyvačių, kurios jų manymu, tyko miegamojo šešėliuose. Vyresni vaikai gali bijoti vagių ar įsilaužėlių. Palikta šviesa kambaryje leidžia mažiesiems jaustis drąsiau.

Kaip tėvai gali padėti?

Jūsų vaiko baimė priklauso nuo jo nerimo lygio, praeities patyrimų ir vaizduotės. Jeigu kokia nors vaiko baimė nuolatos tęsiasi, stenkitės vengti tokių įvykių ar situacijų, kurios gali būti baimės priežastimi.

·Venkite pamokslų. Visiškai nieko nepakeisite, jeigu pamokslausite, pašiepsite, ignoruosite ar bandysite logiškai viską aiškinti. Pagalvokite patys apie savo vaikystę: kiek kartų esate girdėję tokią frazę kaip: „Nėra tokio dalyko kaip pabaisa”, „Nėra jokių liūtų ar meškų tūkstančius kilometrų nuo čia” arba „Paglostyk šitą šuniuką, jis tikrai tau nieko nepadarys”. Argi tokie sakiniai leido jums pasijusti geriau?

·Palaikykite savo vaiką visuomet, kai jis yra išgąsdintas. Raskite padrąsinamų žodžių. Prisiminkite, jog kai kurios baimės yra geras ženklas. Vaikai juk turi turėti atsargumo jausmą. Juk nepažįstami šunys ir žmonės kartais iš tiesų gali būti pavojingi. Kai vaikai paauga, jie pradeda geriau suvokti įvykio priežastis ir pasekmes, skirti realybę ir fantazijas.

·Parodykite vaikui, kaip galima suvaldyti baimę. Pavyzdžiui, pabandykite vaiką išmokyti, kaip vaizduotėje baugią pabaisą galima paversti į juokingą personažą. Galite pabandyti perskaityti vaikui istorijas su baugiomis situacijomis, pavyzdžiui tokias, kaip ėjimas tamsoje miegoti arba ligoninėje atliekama operacija. Tačiau nepersistenkite tai darydami nuolatos, nes vaikui galite sukelti tik dar daugiau baimės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.