Miegas nėštumo metu

Daugelis besilaukiančių moterų ko gero žino, kaip sunku yra gerai išsimiegoti besilaukiant. Pirmąjį nėštumo trimestrą jūs galite jaustis ypatingai pavargus ir miegoti daugiau nei įprasta, tačiau vėlesniais nėštumo etapais daugelis moterų pradeda skųstis miego sutrikimais.

Kodėl miegas nėštumo metu kartais būna varginantis?

Pirmoji ir viena pagrindinių priežasčių yra nuolat didėjanti gimda. Dėl to miegant darosi vis sunkiau surasti patogią poziciją. Jeigu jūs visuomet miegodavote ant nugaros ar ant pilvo, gali būti sunku priprasti miegoti ant šono, kaip rekomenduoja gydytojai. Taip pat svoriui didėjant, darosi vis sunkiau persiversti.

Taip pat jūsų ramiam miegui gali kliudyti tokios priežastys kaip:

·Dažnas poreikis šlapintis. Jūsų inkstai dirba sunkiau dėl padidėjusio kraujo tūrio (nuo 30% iki 50% daugiau kraujo nei turėjote prieš nėštumą) jūsų kūne ir jo sudėtingesnis filtravimo procesas sukelia šį dažną poreikį šlapintis. Taip pat, kai jūsų vaikelis vystosi ir gimda tampa vis didesnė padidėja pūslės spaudimas. Naktiniai pasivaikščiojimai iki vonios gali būti dar dažnesni, jeigu jūsų kūdikis yra aktyvus nakties metu.

·Padažnėjęs širdies plakimas. Padažnėjusio širdies plakimo priežastis yra didesnio kraujo kiekio pumpavimas. Ir kadangi dalis kraujo teka į gimdą, jūsų širdis dirba sunkiau, kad aprūpintų likusią kūno dalį pakankamu kraujo kiekiu.

·Kvėpavimo sunkumai. Ši problema atsiranda dėl to, kad didėjanti gimda užima vis daugiau vietos, tad spaudžiama diafragma (raumuo truputėlį žemiau jūsų plaučių).Todėl tuo metu jūs kvėpuojate greičiau ir daug giliau, nes jums reikia daugiau deguonies.

·Mėšlungis ir nugaros skausmai. Kojų bei nugaros skausmus sukelia papildomas svoris, kurį jūs nešiojate.

·Rėmuo ir vidurių užkietėjimas. Nėštumo metu visos virškinimo sistemos darbas sulėtėja. Dėl to maistas skrandyje ir žarnyne užsilieka ilgiau, kas ir sukelia rėmens graužimą ir vidurių užkietėjimą.

Žinoma, gali būti ir daug kitų miego sutrikimų priežasčių. Pavyzdžiui nemažai besilaukiančių moterų teigia, kad jos savo sapnus mato daug aiškiau ir ryškiau nei paprastai, o kai kurios netgi sapnuoja košmarus.

Kaip rasti gerą miego poziciją?

Jau nuo pirmųjų nėštumo savaičių pratinkitės miegoti ant šono. Gulint ant šono sulenkus kelius, ko gero yra patogiausia pozicija vėlesnio nėštumo metu. Tokia pozicija taip pat palengvina širdies darbą, kadangi taip kūdikio svoris neprispaudžia didžiosios venos, vadinamos apatine tuščiąja vena, kuria teka kraujas atgal į širdį nuo pėdų ir kojų.

Bet pernelyg nesijaudinkite, jog bemiegodama galite apsiversti ant nugaros. Pozicijų keitimas yra natūralus dalykas miegant, kuris negali būti kontroliuojamas.Tikėtina, kad bet kuriuo atveju trečiajame trimestre jūs pati nesiversite ant nugaros, nes tai bus nepatogu.

Bandykite eksperimentuoti su pagalvėmis ieškodama patogios miego pozicijos. Kai kurios moterys teigia, jog joms labai patogu yra po pilvu ar tarp kojų pasidėti pagalvę.

Ką daryti, kai negalite užmigti?

Žinoma, kai kada yra toks metas, kai jūs paprasčiausiai negalite užmigti. Tuomet jūs blaškotės, vartotės nuo vieno šono ant kito, nerimaujate, kad nemiegate ir „stumiate” laiką iki tol, kol suskambės jūsų žadintuvas. Tačiau tokiu atveju geriau atsikelkite ir ką nors nuveikite: skaitykite knygą, klausykitės muzikos, žiūrėkite televizorių ar įsijunkite į kokią kitą veiklą, kuri jums teikia malonumą. Galiausiai jūs pasijusite pavargusi ir norėsite eiti miegoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.