Šiaurės Korėja sutiko atsisakyti branduolinės programos

Šiaurės Korėja pirmadienį sutiko atsisakyti visų savo branduolinių ginklų ir programos bei kartu su kitomis šešiašalių derybų šalimis po dvejus metus trukusių derybų pasirašė susitarimą.

Mainais į branduolinės veiklos nutraukimą kitos derybų dalyvės – JAV, Pietų Korėja, Kinija, Japonija ir Rusija, Pchenjanui tieks naftos, elektros energijos ir sieks normalizuoti santykius su nuskurdusia ir diplomatiškai atsiskyrusia Šiaurės Korėja.

„Bendras susitarimas yra svarbiausias dokumentas, pasirašytas per dvejus metus trukusias derybas”, – teigė vyriausiasis Kinijos derybininkas Davėjus Vu (Wu Dawei).

Pagal susitarimo sąlygas, Šiaurės Korėjai bus leista vykdyti civilinę branduolinę programą, jei šalis sugebės įgyti tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą.

JAV, kurias rėmė Japonija, teigė, kad Šiaurės Korėjai negalima vykdyti net civilinės branduolinės programos. Tačiau Kinija, Pietų Korėja ir Rusija manė, jog jei Pchenjanas nutrauktų dabartinę branduolinę veiklą ir sutiktų įsileisti stebėtojus, kurie tikrintų, ar šalis nevykdo slaptų planų, Šiaurės Korėja civilinės atominės programos galėtų imtis ateityje.

Jei būtų nepavykę įtikinti Šiaurės Korėjos nutraukti branduolinę veiklą mainais į pagalbą ir saugumo garantijas, Vašingtonas greičiausiai būtų spaudęs, kad Pchenjano branduolinės programos svarstymas būtų perduotas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, kuri galėtų šaliai skirti sankcijas. Šiaurės Korėja yra sakiusi, kad sankcijos prilygsta karo paskelbimui.

Šiaurės Korėja pageidavo, kad pagalba bei saugumo garantijos būtų suteiktos prieš nutraukiant branduolinę veiklą, tačiau Vašingtonas ir Tokijas reikalauja, kad pirma būtų nutraukta programa.

Po pirmadienio susitarimo JAV patvirtino neturinčios branduolinių ginklų Korėjos pusiasalyje ir užtikrino, kad neturi ir jokių ketinimų užpulti ar pavergti Šiaurės Korėją branduoliniais ar paprastais ginklais, pranešė Kinijos naujienų agentūra Xinhua. Pranešime taip pat teigiama, kad Tokijas ir Vašingtonas imsis priemonių pagerinti jų šalių ir Šiaurės Korėjos santykius.

Per ankstesnius tris derybų turus nepavyko išspręsti ginčo, kilusio 2002 metais, kai JAV apkaltino komunistinę Šiaurės Korėją turint masinio naikinimo ginklų ir pažeidus branduolinio ginklo neplatinimo sutartį. Pchenjanas neigė kaltinimus, tačiau netrukus pasitraukė iš šios sutarties.

Vasarį Šiaurės Korėja, kurią JAV yra pavadinusios „blogio ašimi”, tvirtino iš tikrųjų turinti branduolinį ginklą.

2005-09-19 08:37

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.