TVF: į naftos sektorių per mažai investuojama, kad sumažėtų kainos

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) mano, jog Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir tarptautinės naftos kompanijos į naftos gavybą bei perdirbimą investuoja per mažai, kad per ateinančius penkerius metus ar vėliau sumažėtų rekordinės kainos, rašo „Financial Times”.

Pasaulio ekonomikos apžvalgos juodraštyje TVF pažymi: „Remiantis dabartiniais investicijų planais, gamybos pajėgumai vargu ar didės sparčiau nei ateities naftos produktų suvartojimas ir vargu ar pavyks sukurti pakankamą nepanaudotų pajėgumų rezervą”.

Pirmadienį 40 proc. pasaulio naftos tiekianti OPEC susitiks Vienoje apsvarstyti, ar reikia trečią kartą šiemet didinti naftos gavybą.

TVF ataskaitoje, kuri bus paskelbta trečiadienį, teigiama, kad OPEC galimybės sumažinti kainas yra ribotos, nes jos nepanaudotų gavybos pajėgumų rezervas sumenko dėl didelės žaliavos paklausos, ypač JAV ir Kinijoje.

Ataskaitoje prognozuojama, jog situacija vargu ar pasikeis per ateinančius penkerius metus, nors OPEC jau pradėjo didinti investicijas. Nepanaudoti OPEC gavybos pajėgumai, ypač Saudo Arabijos, sumažėjo iki 1,4 mln. barelių per dieną. Šią savaitę dar kartą padidinus gavybą, galbūt net 1 mln. barelių per dieną, nepanaudotų pajėgumų rezervas visiškai sumenktų.

TVF piktinasi tarptautinėmis naftos kompanijomis dėl per didelio konservatyvumo įvertinant investicijų į naujus projektus riziką.

Daugelis stambiausių naftos kompanijų vis dar teigia, kad investuotų tik į tuos projektus, kurie būtų pelningi kainoms nukritus iki 20-25 JAV dolerių už barelį. Tačiau daugelis analitikų prognozuoja, jog nafta iki 2010 metų kainuos daugiau nei 50 JAV dolerių už barelį.

Savo ataskaitoje TVF padidino šių ir ateinančių metų vidutinių naftos kainų prognozę nuo 45 iki 55 JAV dolerių už barelį.

TVF teigia: „Tarptautinės naftos kompanijos galėtų padėti, jeigu priimdamos savo investicijų sprendimus remtųsi labiau realistinėmis rizikos ir pelno kompromiso analizėmis”.

Naftą išgaunančios šalys taip pat neišvengia TVF kritikos. Atsargia diplomatine kalba ataskaitoje jos kaltinamos, kad lėtai plėtoja naujus telkinius, netikėtai ir dažnai keičia mokesčius.

Net kai kurios pirmaujančios šalys, pavyzdžiui, Didžioji Britanija ir Rusija, per pastaruosius trejus metus pakeitė naftos sektoriaus apmokestinimo sistemą, o Saudo Arabija ir Meksika į savo gamtos išteklių sektorių neįsileidžia tarptautinių kompanijų.

2005-09-19 09:24

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.