Sumaišties naktis po rinkimų

Ar rinkėjai nori permainų?

Ar Vokietijos rinkėjai nori permainų? Atsakymas į šį klausimą turėjo lemti, kas valdys šalį po vakar dienos parlamento rinkimų.

Tačiau atsakymo į šį klausimą rinkėjai nedavė. Tiksliau rinkimų rezultatai leido pagrindiniams varžovams šalies žmonių valią vertinti visiškai skirtingai.

Todėl vakar iki gilios nakties niekas ne tik nesiryžo prognozuoti, kas taps naujuoju kancleriu, bet ir nedrįso spėti, ar tai paaiškės jau šiandien.

Pasiryžimą suformuoti vyriausybę paskelbė tiek iki šiol opozicijoje buvusios Krikščionių demokratų sąjungos lyderė Angela Merkel, tiek dabartinis šalies kancleris Gerhardas Schroderis.

Mat, balsavusių rinkėjų apklausų duomenimis, krikščionys demokratai ir socialdemokratai netikėtai gavo kone vienodai balsų.

Krikščionų demokratų sąjungai, šių apklausų duomenimis, turėjo atitekti maždaug 35 proc. balsų, socialdemokratams – apie 34 proc., liberalams – apie 10 proc., žaliesiems – per 8 proc. ir neseniai susikūrusiai Kairiajai partijai – irgi per 8 proc.

Taigi daugumos su tradiciniais partneriais sudaryti negali nė viena politinė jėga.

Tačiau G.Schroderis pareiškė gavęs rinkėjų mandatą toliau valdyti šalį.

Intrigos buvo tikėtasi

Rinkimų rezultatų visos pagrindinės partijos vakar su nerimu ir viltimi laukė nuo pat ryto. Mat nuspėti, kas sudarys naująją vyriausybę, vakar nesiryžo net apžvalgininkai.

Dar prieš pusmetį atrodė, kad rinkėjai taip nori permainų, jog nedvejodami atiduos balsus Krikščionių demokratų sąjungai (KDS), tradiciškai sudarančiai koaliciją su Laisvąja demokratų partija (liberalais). Tačiau rinkimų išvakarėse rezultatas neatrodė toks vienareikšmis.

Paskutinę savaitę prieš rinkimus socialdemokratų reitingai vėl gerokai šoktelėjo.

Kai kuriems apžvalgininkams jau atrodė, jog dabar valdanti socialdemokratų ir žaliųjų koalicinė vyriausybė gali likti valdžioje, ypač jeigu sutars toleruoti naujai susikūrusią Kairiųjų partiją.

Bet, likus vienai dienai iki rinkimų, opozicija atgavo viltį.

Nuomonių apklausos institutui „Allensbach” vis daugiau rinkėjų pastarosiomis dienomis sakė balsuosią už liberalus ir krikščionis demokratus.

„Socialdemokratų kilimas sustabdytas, rinkėjai pridėjo KDS balsų – ši padėtis atrodo gana stabili”, – pranešė kito nuomonių apklausos instituto „Emnid” direktorius Klausas Peteris Schoppneris laikraščiui „Bild am Sonntag”.

Beje, kai kurios nuomonių apklausos rodė, kad rinkėjai pasisako už didžiąją KDS ir socialdemokratų koaliciją.

Tačiau ir kancleris G.Schroderis, ir KDS lyderė A.Merkel daugiau ar mažiau ryžtingai teigė neketiną po rinkimų dirbti kartu.

Apsisprendė paskutinę akimirką

Įnirtinga kova dėl valdžios iki paskutinės minutės vyko ne tik dėl rinkėjų nuomonės svyravimų, bet ir dėl persvaros trapumo.

Tiek KDS, tiek socialdemokratai šeštadienį vykusiuose susitikimuose su rinkėjais viliojo neapsisprendusiuosius, kurių šįkart Vokietijoje neįprastai daug – apie 12 milijonų.

„Beveik 20 proc. rinkėjų mums sakė, jog nežino, ką rinkti, dar 15 procentų pareiškė, kad gali paskutinę minutę pakeisti nuomonę”, – sakė žurnalistams nuomonių apklausos instituto „Infratest dimap” tyrėjas Reinhardas Schlinkertas.

Politikai elgėsi skirtingai

Nors ir nerimaudami laukė rinkimų rezultatų, pagrindinių partijų lyderiai prie urnų šio nerimo stengėsi nedemonstruoti.

Kancleris G.Schroderis su žmona Doris Schroder-Kopf vos per kelis šimtus metrų nuo jo namų esančioje Hanoverio Kaizerio Wilhelmo gimnazijoje, kur buvo įrengta rinkimų apylinkė, pasirodė lygiai 11 valandą.

Socialdemokratų lyderis atrodė atsipalaidavęs, keletą kartų apkabino žmoną ir kantriai pozavo būriui fotografų ir televizijos operatorių, tačiau likusiems žurnalistams teištarė „labas rytas”.

Papietavęs Hanoveryje, po pietų jis išskrido į Berlyną, nutolusį nuo Hanoverio per 280 kilometrų.

A.Merkel ir jos vyras Joachimas Saueris, balsavę Berlyno Vidurio rajone, turėjo prie balsadėžės prasibrauti pro minią, kurioje buvo ir daugybė žurnalistų.

Krikščionių socialinės sąjungos lyderis Edmundas Stoiberis ir rinkimų dieną nesusilaikė neagitavęs už savo partiją – esą Vokietijos labui valdžios pasikeitimas būtinas.

„Tikiuosi, kad Krikščionių demokratų sąjunga ir Krikščionių socialinė sąjunga, pastaroji ypač čia, Bavarijoje, surinks daug balsų”, – sakė E.Stoiberis balsuodamas Volfratshauzene prie Miuncheno.

Santūrumas ir optimizmas

Vokietijos užsienio reikalų ministras ir vicekancleris Joschka Fischeris, kurį prie balsavimo urnos Berlyno Vidurio rajone lydėjo draugė Minu Barati, savo balsavimo biuletenį įmetė dešimt minučių po vienuoliktos.

„Šiandien kalba rinkėjas, politika šiandien tyli”, – atšovė jis, užkalbintas žurnalistų.

Nors Frankfurte prie Maino, kur J.Fischeris kovoja dėl tiesioginio mandato, jis nelaikomas favoritu, žaliųjų lyderis neabejotinai pateks į parlamentą. Ministras jau prieš trejus metus užsitikrino lyderio vietą Heseno žemės žaliųjų sąraše.

„Einu balsuoti nusiteikęs labai optimistiškai – miegojau puikiai, o tai dažniausiai yra labai geras ženklas”, – juokavo Laisvosios demokratų partijos vadovas Guido Westerwelle, balsavęs Bonoje.

„Esu įsitikinęs, jog pateksime į parlamentą”, – spinduliavo optimizmą ir jungtinės Kairiųjų partijos kandidatas Gregoras Gysi, atidavęs savo balsą Berlyne.

Jolita Venckutė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.