Iš padangių – aukštielninkas

Šimtas litų, penkiolikos minučių pamoka, kvapą gniaužiantis skrydis ore ir ilgos dienos, praleistos gulint lovoje sugipsuota koja.

Tokią kainą už išsvajotą šuolį parašiutu sumokėjo 25 metų panevėžietis Nerijus Imbrasas. Neseniai darbovietę pakeitęs jaunas vyras baiminasi, kad dėl patirtos traumos neteks naujo darbo.

Nuo praėjusio savaitgalio jaunas vyras gydomas Panevėžio ligoninės traumų skyriuje.

Į ligoninę jis pateko po to, kai per Panevėžio aeroklubo 75-mečio šventę pasiryžo komerciniam šuoliui parašiutu.

N.Imbrasas dėl savo nelaimės kaltina instruktažą atlikusį parašiutininką Laimoną Tamošaitį. Paaiškėjo, kad šis sportininkas neturi instruktoriaus licencijos.

Darbingumą praradęs panevėžietis rengiasi kreiptis į teismą, kad galėtų iš klubo prisiteisti piniginę kompensaciją.

Instruktažui – 15 minučių

Šuolius šventės dalyviams organizavo Šiaulių parašiutininkų klubas.

Tąsyk dešimt žmonių, tarp kurių buvo ir trys merginos, pasiryžo šokti parašiutu iš 800 metrų aukščio. Išvakarėse užsirašęs atlikti šuolį Nerijus šeštadienį apie 16 valandą sulaukė telefono skambučio. Jis buvo pakviestas atvykti išklausyti instruktažo.

„Kur tai matyta, kad instruktažas tęsiasi 15 minučių. Mus pamokė, kaip laikyti kojas leidžiantis, kaip elgtis patekus į vandenį arba krūmus. Tačiau visiškai nieko nepasakė, kaip reikia apsukti parašiutą”, – stebėjosi Nerijus.

Panevėžietis gavo lapą, kuriame atsakė į klausimus apie savo sveikatą ir pasirašė išklausęs instruktažą.

Ant žemės nusileido šonu

Prieš pat šuolį lipdamas į lėktuvą pradedantis parašiutininkas, tarsi nujausdamas nelaimę, susiprato kito instruktoriaus – Stepono Tamašausko paklausti, kaip apsukti parašiutą.

Dabar jaunas vyras džiaugiasi, kad jam skrydžio metu šiek tiek pavyko pasukti parašiutą.

Tokiu būdu jis mano išvengęs dar didesnės nelaimės.

„Visą laiką kritau žemyn atbulas. Galiu tik įsivaizduoti, kas galėjo nutikti, jeigu į žemę būčiau atsitrenkęs nugara. Dabar nusileidau šonu. Taigi pasiekti žemę suglaustomis ir įtemptomis kojomis, kaip buvau mokomas, neturėjau jokių galimybių”, – sakė N.Imbrasas.

Pagalbos laukė daržuose

Maždaug kilometras nuo aerodromo daržų ir sodų teritorijoje nesėkmingai nusileidęs Nerijus turėjo ilgokai palaukti pagalbos. Jis ne iškart suprato, kad patyrė rimtą traumą.

Iš pradžių panevėžietis manė, kad išniro sąnarys. Tačiau pabandęs atsistoti ir eiti, pamatė, kad į žemę vietoj pėdos remiasi čiurna.

Pamatęs netoliese žvyrkeliu važiuojantį automobilį, N.Imbrasas ėmė mojuoti rankomis, bandydamas atkreipti į save dėmesį. Prisišaukęs pagalbos parašiutininkas pasiskolintu mobiliuoju telefonu paskambino aerodrome laukiančiai savo žmonai. Netrukus ji kartu su draugais atvažiavo į įvykio vietą.

Įkandin atvyko ir komercinių šuolių organizatoriai, greitosios pagalbos automobilis.

Šios pagalbos sužeistasis laukė maždaug pusvalandį.

Tiesiai iš šventės N.Imbrasas buvo nugabentas į ligoninę. Ten jam diagnozuotas sudėtingas čiurnos kaulų lūžis.

Visiškai pasveiks tik po metų

Užvakar nukentėjusiajam buvo atlikta kojos operacija. Jis kelias savaites turės praleisti ligoninėje, po to ne vieną mėnesį gydytis namuose.

Operaciją atlikęs chirurgas sakė, jog priminti koją vyras galės tik po pusantro mėnesio. Visiškai išgyti prireiks metų.

Per 5 dienas, kurias N.Imbrasas praleido ligoninėje, jam kelis kartus skambino Šiaulių parašiutininkų klubo atstovai. Jie žadėjo aplankyti nukentėjusį šuolininką ir viską aptarti.

Darbingumą praradęs N.Imbrasas tikisi, kad jam bus pasiūlyta tam tikra pinigų suma, kuri padėtų jaunai šeimai išgyventi.

Palygino su rusiška rulete

Šiaulių parašiutininkų klubo instruktorius S.Tamašauskas nelinkęs sutikti su klubui primetama kalte dėl nelaimingo šuolio. Jis tvirtino, kad L.Tamošaitis yra patyręs parašiutininkas, atlikęs 500 šuolių ir už tai įvertintas D kategorija.

S.Tamašauskas pripažino, kad instruktoriaus licencijos šis sportininkas tikrai neturi.

„Šis sportas – rizikingas, tarsi rusiška ruletė. Tą dieną šoko dešimt žmonių, ir tik vienas nusileido nelaimingai. Taip būna.

Gal jis buvo fiziškai silpnesnis, ne toks treniruotas kaip kiti.

Mano patirtis rodo, kad maždaug iš 400 šokančiųjų parašiutu dešimt susilaužo kojas”, – tvirtino 35 metų šio darbo patirtį turintis instruktorius.

Jis sakė daugiau kaip 70 tūkstančių žmonių parengęs šuoliams parašiutu.

Paprašytas pakomentuoti, ar užtenka 15 minučių instruktažo prieš pirmąjį šuolį, S.Tamašauskas atsakė, kad tiktai sovietmečiu reikėjo išklausyti 56 valandas instruktažo, kaip leistis parašiutu: „Ir ką galima tiek laiko aiškinti? Nebent įvadą į mokslinį komunizmą. Kuo daugiau papasakosi, tuo daugiau kils klausimų ir daugiau turėsi problemų.

Užtenka pusvalandžio. Jei žmogui nekyla klausimų, gali šokti”.
Virginija Petrauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.