Oro policija leido Lietuvoje sudužti Rusijos naikintuvui

Vakar po pietų Lietuvos teritorijoje sudužo Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų naikintuvas Su-27.

Pirminiais duomenimis, lėktuvas nebuvo numuštas, jo pilotas spėjo katapultuotis ir liko gyvas. Baltijos šalių oro erdvę saugantis Vokietijos karinių oro pajėgų junginys praėjus kelioms valandoms po incidento su rusų naikintuvu įvykio nekomentavo.

Su-27 sudužo Šakių rajono Plokščių seniūnijoje esančiame Jotyškių kaime ketvirtadienį 15.04 val. Šakių rajono policijos pareigūnų teigimu, pranešimas apie įvykį gautas 15.15 val. Įtartinai skrendantį lėktuvą pastebėjo atsitiktinai lauke buvęs Jurbarko rajono policijos Prevencijos tarnybos inspektorius.

Žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų ant žemės nėra, nes naikintuvas nukrito šalia kaimo, nuošaliau gyvenamųjų namų. Vietiniai gyventojai pasakojo, kad pilotas krentantį naikintuvą nukreipė į plyną lauką šalia gyvenvietės ir tik tada katapultavosi.
Praėjus maždaug dviem valandoms po įvykio Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, kad orlaivis nukrito dėl neaiškių priežasčių nukrypęs nuo kurso Sankt Peterburgas – Kaliningradas, ėjusio virš neutralių vandenų Baltijos jūroje, kuriuo skrido Rusijos karinių orlaivių grupė.

Rusai tikina pasiklydę

Sudužusio Su-27 pilotas parašiutu nusileido Jurbarko rajone prie kelio ties Veliuona. 37 metų majoras Valerijus Trojanovas, pasak Lietuvos pareigūnų, buvo nekalbus. Šoko ištiktas lakūnas vakar nedaug papasakojo apie nelaimę, tik patikino, kad Lietuvos oro erdvėje atsidūrė pasiklydęs.

Lakūnas išvežtas į Jurbarko miesto policijos komisariatą apklausti. Jo savijauta, šaltinių Rusijoje teigimu, patenkinama. Po apklausos pilotas turėjo būti išvežtas į Kauną. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį vykdys Karo policija bei kitos institucijos.

Įvykio vietoje vakar dirbo KAM Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo darbų sraigtasparnis, virš avarijos zonos patruliavo du oro policijos Baltijos šalyse vokiečių naikintuvai „Phantom F4”. Naikintuvo duženas, išsibarsčiusias ražienų lauke, saugojo Šakių rajono policija.

Suklaidino Baltijos jūrą

Anot Rusijos gynybos ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių skyriaus paskelbto oficialaus pranešimo, grupė lėktuvų, priklausančių šalies karinių oro pajėgų 6-ajai armijai, iš tiesų skrido iš Rusijos šiaurinės sostinės į vieną aerodromų Kaliningrado srityje. Skrydis buvo planinis.

„Minėtas skrydis buvo mokomasis-kovinis (…). Pagal skrydžio planą lėktuvų grupė turėjo virš Baltijos jūros nuskristi į Kaliningrado sritį iš vieno karinių aerodromų, esančių Šiaurės Vakarų federalinėje apskrityje”, – pareiškė vakar Rusijos Baltijos laivyno viršininkas viceadmirolas Vladimiras Visockis.

Naikintuvų grupė, kuriai priklausė sudužęs orlaivis, sėkmingai nusileido viename Baltijos laivynui priklausančių oro uostų.

„Skrydžio metu iš naikintuvo Su-27 piloto buvo gautas pranešimas apie orientacijos praradimą – spėjama, dėl navigacijos įrangos gedimo. Pasibaigus degalams lakūnas katapultavosi. Pilotas gyvas, jis nusileido Lietuvos teritorijoje už 55 kilometrų į šiaurę nuo Kauno”, – sakė ministerijos atstovas Aleksandras Drabyševskis. Anot jo, gebėjimą orientuotis pilotas veikiausiai prarado kaip tik virš Baltijos jūros, kur, sugedus navigacijos sistemai, nebuvo jokių vizualių objektų, pagal kuriuos lakūnas būtų galėjęs orientuotis.

Rusijos žiniasklaidos teigimu, pilotas specialiai suko ratus virš kaimo, kol išeikvojo visus degalus, ir tik tuomet katapultavosi.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas įpareigojo karinių oro pajėgų 6-osios armijos vadą generolą majorą Vladimirą Sviridovą susisiekti su Vilniumi ir atlikti išsamų nelaimės aplinkybių tyrimą. Vakar vakare buvo deramasi dėl galimybės V.Sviridovui atvykti į katastrofos vietą.

Rusijos ambasados atstovas vakar prieš 19 val. atvyko į Užsienio reikalų ministeriją bei atnešė notą, kuria oficialiai informavo apie Lietuvoje sudužusį Rusijos naikintuvą. Ambasados atstovas žurnalistams atsisakė komentuoti situaciją.

Lietuviai kontroliavo situaciją

Kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus vakar patikino, kad dėl į Lietuvos teritoriją įskridusio Rusijos Federacijos naikintuvo jis aktyvavo Valstybės suvereniteto pažeidimo planą. „Pagal jį mes aktyvavome vadavietę, atlikome kitus veiksmus. Į orą pakilo visi sraigtasparniai”, – sakė V.Tutkus.

Anot jo, vakar lietuviai dar nebuvo gavę informacijos apie tikslų lėktuvo kilimo ir nusileidimo tašką. „Buvo žinoma, kad grupė orlaivių skris neutraliu kanalu. Mes tą grupę stebėjome ir matėme, kaip vienas orlaivis atsiskiria nuo jos, nukrypsta nuo kurso ir dingsta iš radarų stebėjimo zonos. Po kiek laiko mūsų radarai jį pastebėjo jau prie Lietuvos. Susisiekę su Baltarusija, mes gavome informaciją, kad naikintuvo pilotas savo bazę informavo apie gedimą”, – pasakojo Lietuvos kariuomenės vadas. Vakarykščiais duomenimis, lietuviai paklydusį Su-27 pradėjo stebėti dar 20 minučių iki avarijos.

V.Tutkaus pasakojimu, maždaug 17 valandą apžiūrėjus kai kurias naikintuvo nuolaužas buvo nustatyta, kad orlaivis buvo vienvietis, todėl pirminė informacija, jog juo galėjo skristi du pilotai, nepasitvirtino.

„Pilotas davė pirminius parodymus, bus atlikta jo medicininė apžiūra. Sudužusio orlaivio dalis saugo pareigūnai. Vėliau Rusijos specialiosios tarnybos greičiausiai prašys leidimo dalis pasiimti”, – sakė V.Tutkus. Kariuomenės vadas teigė kol kas nežinantis, kokios modifikacijos Su-27 sudužo Lietuvoje. Jis teigė, be to, kad lėktuvas buvo vienvietis, dar neišsiaiškinta, kokia buvo jo komplektuotė, ar jis gabeno kokios nors ginkluotės.

V.Tutkaus teigimu, skrisdami iš vienos vietos į kitą tokie lėktuvai skrenda maždaug 700-900 kilometrų per valandą greičiu. Maksimalus viršgarsinio reaktyvinio orlaivio Su-27 greitis gali siekti iki 2500 kilometrų per valandą.

Leidimo neturėjo, bet pavojaus nekėlė

Pasak krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo, naikintuvas Lietuvos oro erdvėje buvo trumpai. Leidimo įskristi į jis neturėjo, tačiau jokios grėsmės nekėlė. Be to, neteisėtai Lietuvos oro erdvę kirtusį naikintuvą stebėjo mūsų šalies oro kontrolieriai. „Jis (naikintuvas) buvo nepavojingas, negabeno jokios ginkluotės”, – sakė ministras, matyt, išsamiau informuotas nei Lietuvos kariuomenės vadas.
Pasak G.Kirkilo, Rusija jau paprašė Lietuvos perduoti naikintuvo pilotą ir lėktuvo juodąją dėžę. Tačiau ministras pabrėžė, kad pilotas Lietuvoje bus laikomas tiek, kiek reikės, norint ištirti incidento aplinkybes.

„Dėl neteisėto sienos kirtimo ikiteisminį tyrimą pradėjo ir Lietuvos prokuratūra. Mano požiūriu, šis incidentas tik patvirtina, kad Lietuvoje reikalinga karo policija”, – sakė G.Kirkilas.

Šiuo metu Baltijos šalių oro erdvę saugo Zokniuose dislokuotas Vokietijos karinių oro pajėgų junginys su keturiais reaktyviniais naikintuvais „Phantom”. Tačiau vakar Vokietijos oro policija ne NATO valstybės naikintuvo katastrofos NATO valstybės teritorijoje neskubėjo komentuoti. Tiesa, Lietuvos sąjungininkės oro pajėgų naikintuvai reagavo į pranešimą apie šalies oro erdvę kirtusį Rusijos naikintuvą. Maždaug 15.20 val. į orą pakilo du Vokietijos naikintuvai. Tačiau tuo metu, kai jie nuskrido iki įvykio vietos, Su-27 jau buvo nukritęs.

Vakarykštė katastrofa tapo šeštąja vieno geriausių naikintuvų pasaulyje Su-27 avarija per pastarąjį dešimtmetį. Pirminiais duomenimis, jos priežastimi veikiausiai tapo orlaivio metalo nusidėvėjimas, o ne vadinamasis žmogiškasis veiksnys. Tikimasi, kad Rusija laikinai nutrauks visus tokio tipo naikintuvų skrydžius, kol bus nustatytos tikslios katastrofos Lietuvoje priežastys.

Jurgita Butkaitytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.