Įstatymai negali užtikrinti, kad kainos euro įvedimo metu nekils, teigia politikai ir Finansų ministerija

Įstatyminių įpareigojimų verslininkams įvedant eurą nekelti kainų praktikoje įgyvendinti neįmanoma, nes neįmanoma nustatyti, kokia yra konkretaus pabrangimo priežastis. Tačiau kainos Lietuvoje ir taip nekils, nes to neleis prekybininkų tarpusavio konkurencija.

Taip penktadienį žurnalistams Seime vardijo Finansų ministerijos atstovai bei politikai po uždaro posėdžio, kuriame nacionalinio euro įvedimo plano projektas buvo pristatytas Biudžeto ir finansų bei Europos reikalų komitetams.

Plane yra specialus priedas, kuriame išvardintos priemonės, kaip išvengti kainų padidėjimo įvedus eurą. Tačiau ir Finansų ministerijos atstovai, ir politikai žurnalistams penktadienį sakė abejoją, ar tai padės pasiekti konkrečių rezultatų.

„Kai kuriose valstybėse buvo priimti įstatymai, kad kažkurį laikotarpį neleidžiama prekybininkams didinti kainų. Bet administravimas to įstatymo praktiškai neįmanomas, nes niekaip negali paaiškinti, kodėl ta kaina pakilo. Neįsivaizduoju, kaip tai galima sutvarkyti”, – kalbėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pavaduotojas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Jis apibūdino, kad panašios taisyklės eurą įsivedusiose ES šalyse atsirado vien tam, kad žmones ramintų pats jų buvimas.

Finansų ministerijos sekretoriaus Romando Kriščiūno nuomone, prekybininkus geriausiai gali paveikti „moralinės” priemonės – galimybė savanoriškai raštu pasižadėti nekelti kainų dėl euro – pavyzdžiui, pasirašyti garbės kodeksą. Tokį pasižadėjimą prekybininkai galėtų naudoti savireklamai.

„Konkurencija turėtų užtikrinti, kad tuo nebus piktnaudžiaujama. Tai, kad kelti kainų neleidžiantis įstatymas yra tik psichologinio poveikio, pripažįsta visi Europos šalių ekspertai, su kuriais mums teko kalbėtis”, – kalbėjo R. Kriščiūnas. Anot statistikos, įvedus eurą kainos euro zonoje vidutiniškai padidėjo tik 0,2-0,4 procento.

Jo žiniomis, toks įstatymas buvo priimtas Austrijoje.

Nacionalinio euro įvedimo plano projekte yra įrašyta, kad įvedus eurą 15 dienų truks pereinamas laikotarpis, kai bus galima atsiskaityti abiem valiutomis. Tokiam trumpam laikotarpiui prekybininkai pritaria, kai kurie Seimo nariai siūlo jį pratęsti.

Nacionalinio euro įvedimo plano projektą Vyriausybė turi parengti ir Seimui pateikti iki spalio 1 dienos.

Lietuva, Estija ir Slovėnija siekia įsivesti eurą pirmosios iš ES naujokių – 2007-aisiais. Ekonomistai teigia, kad euro įvedimas garantuotų didesnį rinkos stabilumą ir užsienio investuotojų pasitikėjimą.
2005-09-16 16:33

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.