Karves melžia ne tik ūkininkai

Per tris dienas bus išaiškinti geriausi Lietuvos karvių melžėjai

Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) bazėje vakar, šiandien ir rytoj vyksta penktosios melžėjų varžytuvės. Iš 23 rajonų suvažiavo apie 40 dalyvių, kurie savo krašte buvo išrinkti geriausi.

Tradicija atgimsta

LVA Melžimo mokymo centro vadovas, varžytuvių vertinimo komisijos pirmininkas Josifas Tacas „Kauno dienai” sakė, kad prieš 40 metų lietuviai patys pirmieji buvusioje Tarybų Sąjungoje surengė labai svarbios kaimo profesijos – melžėjų – konkursą, kuris vėliau tapo masišku ir tradiciniu renginiu. Prieš respublikinį turą rajonuose varžydavosi kiekvieno ūkio melžėjos. Vėliau nugalėtojos dalyvaudavo sąjunginėse varžybose.

„Melžėjų meistriškumas tada buvo geresnis. Gal todėl, kad būdavo daugiau kaip 100 tūkstančių dalyvių? O gal kad melžėjomis beveik išskirtinai dirbo tik moterys? 1989 metais šis tradicinis profesinis renginys buvo nutrauktas. Gražu, kad vėl atgimsta, nes ne viskas bloga, kas buvo daroma iki 1990 metų, todėl LVA darbuotojai prieš penkerius metus melžėjų varžytuves atgaivino”, – kalbėjo J.Tacas.

Atidarymo iškilmėse kalbėjęs Žemės ūkio rūmų tarybos pirmininkas Bronius Markauskas sakė tikįs, kad Lietuvos kaime vėl deramai bus pagerbiami kombainininkai, karvių melžėjai ir kitų pagrindinių profesijų žmonės.

Simpatijas pelnė devynmetė

Šventės atidarymas vakar įvyko LVA Praktinio mokymo ir bandymų centro Muniškių fermoje. Dalyvavo gausus būrys Žemės ūkio ministerijos, mokslininkų, ūkininkų, studentų, moksleivių atstovų. Tai buvo, kaip sakoma, linksmoji varžytuvių pusė. Tačiau vakar, kaip ir šiandien bei rytoj, varžybos prasideda jau 6 val., kada vyksta įprastas rytinis melžimas. Dalyviai turi ne tik taisyklingai, greitai ir gražiai pamelžti po dvi karves, bet ir pademonstruoti teorines žinias – atsakyti į 20 klausimų. O dieną vėl tikrinamos melžėjų teorinės žinios, įvertinamas sanitarinis pasirengimas. Rytoj Žemės ūkio ministerijos atstovai ir LVA mokslininkai varžytuvių dalyviams skaitys pranešimus apie pieno kvotas, karvių sveikatos įtaką pieno kiekiui, sudėčiai ir kokybei.

Muniškių fermoje vakar buvo linksma nuotaika ne tik todėl, kad šmaikščiais kupletais ir maršais linksmino vietos saviveiklininkai. Buvo ir kiek neįprastų varžybų bei jų dalyvių. Pavyzdžiui, sviesto mušimo varžytuvėse prie muštuvų sėdo ir Seimo narys, ir Žemės ūkio bendrovių asociacijos direktorius, ir žemės ūkio profsąjungų veikėjas.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas į susirinkusiuosius kreipėsi „brangūs kolegos”, nes daugybę metų ir jis, buvęs Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas, savo ūkyje kasdien melžė karves. Beje, Bronius Markauskas tikrai įrodė, kad moka melžti ne tik aparatu, bet ir rankomis. Jis pirmasis baigė melžimą. Atsiliko net Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkė Genovaitė Staliūnienė. Prieš tai organizatoriai skelbė, kad varžyboms parinktos pačios ramiausios karvės, nes, pasikeitus melžėjui, gana dažnai keičiasi ir gyvulio elgesys.

Tačiau daugiausiai žiūrovų simpatijų pelnė Ievutė Stalevičiūtė iš Alytaus rajono. Šiai melžėjai – vos 11 metų. Mergaitė įgudusiais judesiais pamasažavo juodmargės tešmenį, gražiai uždėjo melžimo aparatą, o po to meistriškai nuėmė, sutvarkė darbo vietą.

„Kauno dienai” Ievutė prisipažino, kad karves melžti išmoko jau nuo 9 metų, sakė, kad tėvų ūkyje Alytaus rajone laikoma 70 karvių. „Ar norėtų dirbti melžėja?” „Ne, nenorėčiau”, – ilgas kasas papurtė mergaitė.

Laukia gražūs jubiliejai

LVA rektorius, varžytuvių organizacinio komiteto primininko pavaduotojas H.Žilinskas susirinkusiesiems priminė, kad kitąmet akademija švęs 70 metų jubiliejų. Tikimasi konkurse sulaukti daugiau dalyvių, gal net iš užsienio. Beje, šiemet pasirodė pirmosios kregždės – moksleivių delegacija iš Estijos.

Rektorius užsiminė, kad gal varžytuvės kitąmet vyks jau naujose Praktinio mokymo ir bandymų patalpose. Tokiai minčiai karštai pritarė ir Kauno rajono meras. Kitąmet jau būtų ir jubiliejinis – 40-asis – Lietuvos melžėjų konkursas.

Trejus metus iš eilės pirmąsias vietas užimdavo LVA studentai, todėl šiemet nutarta, kad jie ir moksleiviai varžysis atskirose klasėse. Dar išskiriamos trys grupės – ūkininkų, žemės ūkio bendrovių darbuotojų ir jaunųjų ūkininkų. J.Tacas „Kauno dienai” taip pat sakė, kad LVA Gyvulininkystės katedroje veikia Melžimo mokymo centras, kuriame studentų netrūksta. Vadinasi, ši profesija vėl darosi paklausi, o parengimo kokybę atspindi varžybose skinami laurai.

Kalbinti varžytuvių organizatoriai prisipažino, kad yra ir skeptiškai žiūrinčių į tokias priemones, atseit atgaivinamos tarybinės tradicijos. Ar ne dėl to iš Seimo Kaimo reikalų komiteto ir iš kitų organizacijų neatvyko daug kviestinių svečių? Vargu ar su tuo būtų galima sutikti, nes, pavyzdžiui, kodėl vertinami padavėjų, vairuotojų konkursai, artojų varžybos? Anądien mūsų atstovai išvyko į pasaulines, o už poros metų tokios artojų varžybos vyks Lietuvoje. Jų rengimui Vyriausybė neseniai skyrė du milijonus litų.

Specialistai teigia, kad, išmokus taisyklingai melžti karves, galima net 15-20 procentų gauti daugiau ir geresnės kokybės pieno. Be to, tokiose varžytuvėse ne tik įgyjama papildomų žinių, bet vilioja ir rėmėjų neblogi prizai: melžtuvas, šaldytuvas, televizorius, virtuvinis komplektas, dulkių siurbliai, muzikinis centras ir kiti dalykai.

Julius Lenčiauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.