Sveikatos nepasitikrinę vaikai nevejami iš mokyklos

Vakar buvo paskutinė diena, kai mokyklinio amžiaus vaikai privalėjo profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

Nepaisant, jog uostamiesčio ugdymo įstaigoms dokumentus apie savo sveikatą šiandien yra pateikę tik per 70 procentų auklėtinių, slaugytojos ir pedagogai nevaiko vaikų pas gydytojus. Todėl dėl to ramiau jaučiasi ir tėveliai, galintys savo atžalas į gydymo įstaigą nuvesti jiems patogiu laiku.

Šį birželį įsigaliojusi nauja higienos norma įpareigojo ne tik pirmokėlius, bet ir visus moksleivius visapusiškai pasitikrinti sveikatą iki nurodytos dienos – rugsėjo 15-osios. Anksčiau vaikai profilaktiškai sveikatą galėdavo tikrintis bet kuriuo laiku, tačiau bent kartą metuose.

Pagal įstatymą vakar buvo paskutinis terminas, kai vaikai turėjo pateikti medicinines pažymas mokyklai.

Tačiau moksleiviai, nespėję profilaktiškai pasitikrinti sveikatos, sėdėjo pamokose, o ne prie pediatrų kabinetų.

Vakar iki pietų Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) esančioje vaikų poliklinikoje nebuvo nė vieno moksleivio. Medikai jų sakė laukiantys po pamokų.

Tačiau, anot medikų, didžioji pacientų spūstis buvo rugpjūčio mėnesį ir pirmosiomis rugsėjo dienomis. Dabar, sakė jie, dirbama jau normaliu ritmu.

Pretenzijų tėvams, nespėjusiems savo vaiko nuvesti pas gydytojus, nekelia ir ugdymo įstaigų vadovai.

Klaipėdos Martyno Mažvydo pagrindinę mokyklą lanko 860 vaikų. Iš jų, pasak direktoriaus Vytauto Dumčiaus, medicinines pažymas yra pateikę apie 70 proc.

„Nedarome tragedijos, nors dėl to ir kyla sunkumų tvarkant duomenų bazę, – aiškino vadovas. – Keblumų kyla dėl kūno kultūros pamokų, nes silpnesnės sveikatos vaikams reikia duoti kitus fizinius krūvius. Tačiau visos šios problemos išsispręs dar šį mėnesį.”

Klaipėdos Simono Dacho pagrindinėje mokykloje dirbančios bendruomenės slaugytojos Dianos Butkienės žinioje – 1 300 moksleivių.

„Šiandien per 80 procentų vaikų yra pateikę medicininę pažymą, – vakar situaciją komentavo medikė. – Mokykloje dirbu ne pirmus ir ne antrus metus, tad gerai žinau, kokių sveikatos problemų turi konkretus vaikas”.

„Nurodytas terminas – formalumas, nes moksleivių sveikata profilaktiškai ir taip būdavo tikrinama kasmet”, teigė ji.

Jūratė Mazajeva

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.