Lietuvos iniciatyvą rengti rezoliuciją dėl cheminio ginklo grėsmių Baltijos jūros ekosistemai palaiko Europos Tarybos Asamblėjos parlamentarai

Šiandien Lucke (Ukraina) Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) Lietuvai atstovaujančio parlamentaro Gedimino Jakavonio pasiūlymą rengti specialią rezoliuciją „Galimos grėsmės Baltijos jūros ekosistemai dėl II -ojo pasaulinio karo metu palaidoto cheminio ginklo jos dugne” savo parašais jau parėmė 6 valstybių parlamentarai ir ET PA Aplinkosaugos, žemės ūkio, vietos ir regionų komiteto vadovas Valteris Šmedas (Walter Schimed).

Lietuvos iniciatyvoje, kurią pateikė Seimo narys Gediminas Jakavonis, akcentuojama, jog II-ojo Pasaulinio karo metu Baltijos jūros dugne palaidotas cheminis ginklas tampa vis aktualesne tarptautinės bendruomenės problema, intensyvėjant šios jūros dugno naudojimui valstybių ekonominiais tikslais.

„Nesant užakcentuoto tarptautinės bendruomenės apsisprendimo dėl o II-ojo Pasaulinio karo metu palaidoto cheminio ginklo Baltijos jūros dugne ateities, didėja grėsmė šios jūros ekosistemos išlikimui ir jau dabar kelia vis didesnį nerimą piliečiams”, – rašoma G.Jakavonio pasiūlyme ET PA rengti specialiąją rezoliuciją, kurį jau palaikė Jungtinės Karalystės, Italijos, Olandijos, Šveicarijos, Kroatijos valstybių delegacijų atstovai.

G.Jakavonis informavo, kad Lietuvos iniciatyva dėl cheminio ginklo problemos Baltijos jūroje bus oficialiai įregistruota po dviejų savaičių vyksiančioje ET PA sesijoje Strasbūre. Šiuo metu Lucke vykstančiame ET PA Aplinkos, žemės ūkio ir regioninių reikalų komiteto vietinės ir regioninės demokratijos pakomitečio posėdyje dalyvauja ne visų ET PA valstybių narių atstovai. Lietuvai atstovaujantis parlamentaras G.Jakavonis įsitikinęs, jog ši Lietuvos iniciatyva dėl cheminio ginklo sulauks ir kitų valstybių palaikymo, kuris pagreitintų cheminio ginklo Baltijos jūroje problemos sprendimą.

„Vokietijos ir Rusijos susitarimas tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu neišvengiamai turėtų skatinti tarptautines organizacijas imtis konkrečių veiksmų, kad būtų išvengta ekologinės katastrofos Baltijos jūroje. Galbūt, netolimoje ateityje priimti veiksmų planą kaip atsikratyti uždelsto veikimo ekologinės bombos – II-jo Pasaulinio karo metu palaidoto cheminio ginklo Baltijos jūroje”,- įsitikinęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys, socialliberalas Gediminas Jakavonis.

Jo nuomone, tai, kad II- Pasaulinio karo metu tuometinė hitlerinė Vokietija ir buvusi TSRS Baltijos jūroje palaidojo apie 292 tūkst. tonų cheminio ginklo, šiandien yra visos tarptautinės bendruomenės problema.

„Rusija ir Vokietija konkrečiais veiksmais – iki galo įvykdydamos tarptautinių Baltijos jūros apsaugos konvencijų reikalavimus ir aktyviai įsijungusios į cheminio ginklo problemos sprendimą Baltijos jūroje – dar kartą pademonstruotų Europai ir Pasauliui, jog 21 amžiaus demokratijos vertybės joms yra tiek pat svarbios kaip ir jų ekonominiai interesai. „,- sakė Seimo narys G.Jakavonis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.