Chameleonų „Exem” komercinė muzika nedomina

Žinomi, bet mažai girdimi. Tokie pirmos Lietuvoje elektroninės muzikos grupės „Exem” nariai, šiuo metu visas jėgas atiduodantys naujo albumo leidybai.

Grojo vienas

Keista, originalu, skambu – tai grupė „Exem”. Jau penkiolika metų jos nariai ištikimi sau – muzikai, kurią supranta ir myli nedaugelis, tačiau, kaip sako atlikėjai, ją kurti – vadinasi, realizuoti save.

Ištikimiausias jos narys – Kryžius. Kai vienas po kito grupę paliko keletas narių, trejus metus muzikavo vienas. Tačiau tyliai, viešumai stigo laiko. Per trejetą metų sako sukūręs tiek dainų, kad vargu ar tilptų į du albumus. Šias dainas grupės gerbėjai galės įvertinti atnaujinus „Exem” tinklalapį (www.exem.lt).

„Exem” stengsis nebedaryti didelių pertraukų tarp albumų išleidimo, bet nuo to muzikos kokybė nenukentės”, – žadėjo vyrai ir pridūrė, – „mes ne verslininkai, o muzikantai, todėl nepadarysime pigiai, daug ir greitai”.

Dirba žiniasklaidoje

Paskutinis „Exem” albumas buvo išleistas daugiau nei prieš metus. Šiuo metu vyrai darbuojasi prie naujo albumo – „Chameleonai”. Permainingą pavadinimą parinko ne šiaip sau – taip atvaizdavo kintančius balsus, muzikos charakterį ir naują dainų spalvinę gamą. Radijo stočių eteryje jau sukosi būsimo albumo dainos – „Vieniša balta žiema” ir „Aš turiu Tave”.

„Tai bus elektros ir šokių muzikos stilių albumas. Apskritai „Exem” turi tradiciją, jog vienas albumas į kitą visai nepanašus”, – apie „Chameleonus” pasakojo Skirmantas Jutkonis. Jame bus galima išgirsti ir naujausią kartu su „G&G Sindikato” nariu Svaru įrašytą dainą. Grupės nariai planuoja albumą išleisti dar šiais metais.

„Chameleonų” rengimas „suvalgo” daug laiko. O jo nėra tiek daug, nes tiek Kryžius, tiek Skirmantas turi pagrindinį pragyvenimo šaltinį – darbą žiniasklaidoje. Kūryba – tai laisvalaikis, hobis. Grupės gerbėjai kiekvieną darbo dieną girdi „Exem” nario Skirmanto Jutkonio balsą uostamiesčio radijo stoties „Laluna” laidoje. Kitas narys – Mindaugas Kazakevičius, arba populiariai Kryžius, pasislėpęs už televizijos ekrano. „Balticum” televizijoje jis montuoja laidas.

Beveik nekoncertuoja

„Exem” gana reti koncertų svečiai. Skirmantas juokauja, kad uostamiestyje renginiai gali apsieiti ir be jų, bet be kitų skambių grupių – niekaip. Be to, lietuvius labiau žavi dainos apie „boružėles” ir „debesėlius”, tampančios kone Lietuvos himnais, o ne originali muzika. Kartais atrodo, kad Lietuvoje gyvena tik vaikai. Anot Kryžiaus, tai lemia tautos mentalitetas ir žema kultūra. „Kai dar buvau pirmokas, buvo toks ansamblis „Armonika”, grojęs užstalės dainas. Per daugiau nei dvidešimt metų niekas nepasikeitė – šiandien groja tą patį. Išliko ta pati muzikos formulė – baruose ir toliau skamba „pakelkim bokalą”, nes tokių dainų kūrimas pelningas”, – apie tautos skonį kalbėjo Kryžius.

Pasak muzikantų, „Exem” dainos peržengia laikmetį, todėl ne visiems priimtinos, tačiau komercinė muzika jų niekada nedomino. Grupės nariai vis pabrėžia, jog jie muzikantai o ne verslininkai, muzika jiems – meno rūšis, o ne prekė. Yra kam parsidavinėti ir be mūsų, – juokavo „eksemai”. „Mūsų klausytojai – išsilavinę žmonės. Su jais būtų apie ką pašnekėti ir padiskutuoti”, – teigia „Exem” nariai.

Vyrai sako jaučiantys elektroninės muzikos populiarėjimą ir priduria, jog niekada neturėjo tikslo užkariauti Lietuvą grandioziniais albumų pardavimo tiražais. „Kai nesi žvaigždė, tai nėra kur nukristi. Jei nebesukurtume naujų dainų, turbūt mažai kas ir pasigestų”, – svarstė Kryžius.

„Exem” dainas dažniau girdi sostinės gerbėjai. Čia aktyvesnis klubų gyvenimas, didesnis judesys, stilistinis pasirinkimas ir daugiau vietos tokiems novatoriams kaip „Exem”.

Paslaptingi balsai

Grupės „Exem” dainose – puikiai pažįstami arba niekam nežinomi moteriški balsai. Pasak muzikantų, toks grupės charakteris – dainas įdainuoja tarsi šešėlinis žmogus. „Exem” visada buvo prodiuserių duetas. Visi kiti dalyviai – kviestiniai balsai, kurių per šiuos keletą metų buvo išties nemažai. Mes niekada neprisirišame prie vieno balso. Mes visąlaik kitokie. Tai ir atspindi chameleonišką grupės veidą”, – tvirtino Skirmantas.

Naujausiame albume pagrindiniu balsu tapo atlikėja Mia, kurios vadybininkas, taip pat kaip ir „Exem”, yra Martynas Tyla.

„Vis dar tyliu, bet ilgai nebeištversiu ir uždainuosiu”, – žadėjo Skirmantas, iki šiol, kaip pats sako, tik įskaitęs, o ne įdainavęs vieną dainą paskutiniame grupės albume „Origami”. Kol kas dar trūksta kruopelės pasitikėjimo savimi, nors patirties muzikoje tikrai pakanka. Kadaise Skirmantas Lietuvą drebino kaip grupės „Šara” lyderis. Skandalingų tekstų dainas „Džipas nutrenkė bobutę” ir „Neikit, vaikai, į mokyklą” žinojo visa Lietuva. Įrašų studijose darbuojasi jau nuo aštuoniolikos. Apie muzikos išmanymą byloja baigti mokslai muzikos mokykloje, Šimkaus konservatorijoje ir Lietuvos muzikos akademijoje – visa tai telpa net į penkiolika metų.

Dabar vyrai kuria savose studijose. Jų turi net dvi. Kiekvienas kuria po gabalėlį ir tai tampa daina. Skirmantas sako, jog būna, kad Kryžius baiginėja vieną dainą, o jis jau kuria kitą. Duodamas kūriniui pradžią, nežinai, kaip jį pabaigs kitas grupės narys. Tai labai įdomu. Rezultatai retai kada nuvilia.

Jurgita Andriejauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.