Kaimui nusibodo skandalisto įvaizdis

Apskrities valdžios pažadėtųjų kasmetinių 100 tūkstančių litų išmokų laukiančios Liūdynės gyvenime – netikėtas posūkis.

Susirinkę gyventojai nustūmė nuo bendruomenės vairo ilgą laiką aršiai prieš regiono sąvartyno įkūrimą Liūdynės pašonėje kovojusią ir išmokų kaimui ketinusią nepriimti bendruomenės valdybą.

Išrinkta nauja valdyba nesirengia protestuotojų prieš sąvartyną vesti blokuoti kelių ir jau svarsto, kaip naudingiau išleisti gausimus pinigus.

Aršius kovotojus atstatydino

Liūdynės kaimo bendruomenės valdyba bei jos pirmininkas Rimantas Maženis buvo šokiruoti, kai bendruomenės nariai jų darbą įvertino blogai ir nebeišrinko naujai kadencijai.

Prieš pat ataskaitinį susirinkimą net 40 liūdyniečių parašė prašymus ir buvo priimti į bendruomenę. Naujieji nariai ir nulėmė naujos bendruomenės valdybos sudėtį.

Bendruomenės pirmininku buvo išrinktas palyginti neilgai Liūdynėje gyvenantis buvęs panevėžietis Virginijus Tamošiūnas.

Jaučia nuoskaudą

„Man tai skaudoka tema, – „Panevėžio rytui” prisipažino kalbinama Liūdynės kaimo senbuvė Genutė Uščiauskienė. – Tačiau nepasakyčiau, kad tai, kas įvyko, man buvo netikėta. Tik netikėjau, kad naujojoje valdyboje neliks nė vieno iš mūsų, senosios valdybos narių”.

G.Uščiauskienė tvirtino laukusi bei tikėjusis, kad pinigai, nors jų dar nė negauta, supriešins kaimą.

Moteris save laiko Liūdynės patriote, bendruomenę – šeima, o jai skiriamus pinigus – primestais.

Anot G.Uščiauskienės, valdžia dėl pinigų sumos su kaimu nesitarusi ir ši esanti nepakankama, kad kompensuotų patirtus nuostolius esą dėl sąvartyno kaimynystės nuvertėjusio liūdyniečių nekilnojamojo turto.

„Dabar kalbama apie pinigų priėmimą. Aš – ne už pinigus, o už tai, kad mes gyventume kaip visi kaimai – be sąvartyno pašonėje”, – savo nekintančios nuostatos laikosi aktyvi buvusios bendruomenės valdybos narė.

Nors ir nusiteikusi prieš sąvartyną bei Liūdynei siūlomas kasmetines išmokas, G.Uščiauskienė turi savo nuomonę, kaip reikėtų panaudoti tas išmokas, bet viešai jos sakyti nenori.

Dar žada kovoti

Kad 100 tūkstančių litų kasmetinė išmoka yra „supermaža suma”, tebemano ir buvęs bendruomenės pirmininkas Rimantas Maženis, ir kita aktyvi buvusios valdybos narė Laima Ivanovienė.

„Mes su valdžia būtume toliau derėjęsi dėl didesnės sumos”, – sako jie ir yra įsitikinę, jog kovoms – dar ne galas.

Tačiau dėl to, kad liko nušalinti nuo bendruomenės valdymo, ir R.Maženis, ir L.Ivanovienė tikina esą patenkinti.

R.Maženio manymu, taip ir turėję būti kadencijai pasibaigus – esą reikia visiems padirbėti. L.Ivanovienė tvirtina dabar galėsianti atsipūsti nuo darbų bendruomenės labui.

„Žmonės išsirinko ką reikia. Tikimės, kad naujoji valdyba gerai dirbs”, – nebuvo linkęs viešai lieti nuoskaudų dėl to, kas įvyko, R.Maženis.

Nerimauja, kaip bus panaudoti pinigai

Kaip panaudoti gausimas išmokas, pasak R.Maženio, turės spręsti ne naujoji valdyba, ne pirmininkas, o bendruomenės susirinkimas.

L.Ivanovienė nuogąstauja, kad išmokos kaimui nebūtų panaudotos asmeniniams poreikiams. Moteris norėtų, jog pinigai duotų naudos visai bendruomenei.

Anot jos, jeigu daugiabučių namų gyventojai sugalvotų panaudoti išmokas savo namų stogams suremontuoti, būtų taip pat blogai, kaip ir už tuos pinigus įrengti vandentiekio įvadus privatiems namams.

Nuo pagrindinės vandentiekio trasos į privačias valdas nusitiesti vamzdžius vienam Liūdynės kaimo gyventojui reikia 60 metrų, o kitam – tik 10.

Senoji bendruomenės valdyba, pasak L.Ivanovienės, siūlė visiems privačių namų savininkams sumesti po 1700 litų į bendrą kasą, o bendruomenės valdyba būtų pasirūpinusi jiems įrengti vandentiekio įvadus.

Kaimui atsibodo diktatas

„Kaip ir kas būtų tuo pasirūpinę? Tokios lygiavos kaimo žmonės nenorėjo. Aš irgi norėjau pats nusitiesti tinklus savo sklype. O valdyba laikėsi savo”, – buvusią valdybą užsispyrimu ir kaimynų nuomonės nepaisymu kaltino naujasis bendruomenės pirmininkas Virginijus Tamošiūnas.

Anot jo, senoji valdyba daug nuveikė, kad būtų panaikintos „Semos” atliekų duobės, kad būtų modernizuotas regiono sąvartyno projektas, tačiau vėliau ji tapo diktatoriška kitų kaimo gyventojų atžvilgiu.

Aplinkiniams esą buvo susidariusi nuomonė, jog visa Liūdynė – tai trys asmenys.

„Kai reikėjo balsuoti prieš sąvartyną, visų kaimo žmonių balsai buvo geri ir registruojami. O kai atėjo laikas spręsti, kaip panaudoti išmokas, mums buvo pasakyta, jog nesame bendruomenės nariai ir negalime balsuoti”, – „Panevėžio rytui” sakė V.Tamošiūnas.

Pastaroji aplinkybė ir paskatino iki tol oficialiai bendruomenei nepriklausiusius liūdyniečius įstoti į jos narių gretas ir patiems spręsti savo kaimo likimą.

Nebemato reikalo rėkauti

V.Tamošiūnas ir jam pritariantys liūdyniečiai nesupranta, kaip būtų galima neimti apskrities savivaldybių siūlomų išmokų.

„Reikia naudotis tais pinigais – gražinti kaimą, gerinti ekologinę būklę. Juk dabar perpildytų išviečių turinys nubėga į Nevėžį”.

Ir toliau prieštarauti dėl regiono sąvartyno, „rėkauti ir eiti ant vieškelio mašinų stabdyti” naujasis bendruomenės vadovas nemato reikalo. Jis tiki, kad sąvartynas atitiks Europos Sąjungos normatyvus.

„Žinoma, mes kontroliuosime valdžią, kad ji laikytųsi pažadų”, – tikino pirmininkas.

Atstatydintos valdybos narių noras reikalauti dar didesnių kasmetinių išmokų, už jas kaime statyti laidojimo rūmus, savivaldybei priklausančioje bibliotekoje įrengti interneto ryšį – V.Tamošiūnui neatrodo, kad tai dabar būtų protingiausi sprendimai.

Sąvartyno kaimynystės nejaučia

Be to, naujasis Liūdynės bendruomenės pirmininkas visiems siūlo įsiminti, kad regiono sąvartynas bus ne Liūdynėje, o už dviejų su puse kilometrų nuo jos – Pakalnių kaime.

V.Tamošiūnas nebejaučia jokios blogos sąvartyno kaimynystės įtakos po to, kai jame neliko „Semos” duobių.

Prieš dvejus su puse metų pardavęs butą Panevėžyje, V.Tamošiūnas nepabijojo persikelti gyventi į Liūdynę.

„Nusipirkau namą labai gražioje vietoje – šalia parkas, tvenkinukas. O kai bus sutvarkytos kaimelio gatvės, išvis bus puiku čia gyventi”, – įsitikinęs nesenas liūdynietis, bandantis griauti mitą apie nuvertėjusį šio kaimo nekilnojamąjį turtą.

Dabar V.Tamošiūnui kelia nerimą tik tai, kaip jam pavyks suburti bendruomenę – privačių ir daugiabučių namų gyventojus. Atstatydintoji valdyba jam esą pažadėjusi – „karas bus”.

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.