Pietauti mieste daug kam tampa prabanga.
Kai kuriose populiaresnėse kavinėse kainos jau padidėjo, kitur – netrukus pakils. Vis daugiau klaipėdiečių, dirbančių miesto centre, žvalgosi pigesnių pietų. Nebesidrovima per pietų pertrauką eiti į mokyklų, įmonių valgyklas arba užkandžių atsinešti į darbą iš namų. Pakilus degalų kainoms, ne viena šeima suka galvą, kaip sumažinti kasdienes išlaidas. Daugelis žvalgosi pigesnių kavinių ir valgyklų, kuriose galima papietauti už šešis ar net tris litus.
Kainos kyla ir kils
Daugelio kavinių bei barų šeimininkai dienraščiui vakar tvirtino, jog patiekalų kainos neišvengiamai didės. Pastaruoju metu brango elektra bei benzinas, todėl beveik visi tiekėjai produktų kainas jau padidino.
Kavinės „Jola” savininkė Virginija Marcinkėnienė „Klaipėdai” pasakojo, kad girdėjo gandus, jog visuose „Švyturio” daryklos automobiliuose šiuo metu yra keičiamos kuro sistemos. Į mašinas montuojama dujų įranga.
„Jeigu didžiosios įmonės ieško būdų sumažinti išlaidas, ką apie mus kalbėti? Produktų kainos kils, pietūs bus brangesni”, – sakė V.Marcinkėnienė.
Kavinės M.Mažvydo alėjoje ir Klaipėdos savivaldybės pastate nuomojamos kavinukės savininkė sakė, kad kaip tik peržiūrinėja kainas ir keičia kainoraštį. Kol kas tik kai kurie patiekalai „Joloje” pabrango 10-30 centų, tačiau kainos dar didės.
Savivaldybės kavinukėje iki šiol buvo galima nusipirkti bene pigiausios kavos mieste – už litą. Tačiau dabar kava greičiausiai brangs. Valdininkai ir iš miesto atėję pigesnių pietų ieškantys klaipėdiečiai mokės ir už duonos riekę, galbūt brangs karšti pietų patiekalai.
„Už bulves šiemet mokame po litą, o pernai jos kainavo 20-40 centų. Brangesni jau ir pieno bei mėsos produktai, o sąskaitos už pabrangusią elektrą dar niekada nebuvo tokios didelės”, – guodėsi V.Marcinkėnienė.
Didėja ir algos
„Jolos” vadovė tikino, kad pastaruoju metu turėjo padidinti ir atlyginimus darbuotojams. Be to, liepą padidėjęs minimalus darbo užmokestis taip pat padidino bendrovės išlaidas.
Pasak jos, didžiausi pasikeitimai kainoraštyje įvyks rudenį. Tuomet pabrangs ir daržovės, keisis patiekalų asortimentas, didės jų savikaina ir kils kaina.
„O gal iš daug debesų bus mažai lietaus? Nors visi šneka, kad tuoj tuoj viską pabrangins, dar ne visi ryžosi tai padaryti. Tiesa, ir aukščiausi šalies pareigūnai kalba apie brangimą. Gal taip ir bus?” – svarstė verslininkė.
Iš mokyklų nevaikys
Nemažai klaipėdiečių jau anksčiau buvo atradę būdą, kaip sutaupyti pietums skiriamus pinigus. Jie pietauja mokyklų valgyklose. Kai kurios mokymo įstaigų valgyklos garsėja tokiais skaniais patiekalais, kad į jas klaipėdiečiai važiuoja ir keletą kilometrų.
Kaip „Klaipėdai” sakė Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba, pietauti į mokyklą iš miesto kasdien ateina keliasdešimt žmonių. Iš valgyklos jų niekas nevaiko. Pietauti ateinantys klaipėdiečiai padeda išsilaikyti valgykloms.
Pasak S.Ruibos, per pietų pertrauką valgykloje stovi dvi eilės. Viena mokinių, kita – žmonių „iš gatvės”. Vytauto Didžiojo gimnazijoje dažnai pietauja aplinkinių įstaigų darbuotojai ir studentai.
Direktorius patikino, kad, kol savivaldybė neišleis įsakymo, draudžiančio mokyklų valgyklose aptarnauti pašalinius žmones, tol čia nebrangiai pietauti galės visi norintys.
Klaipėdos švietimo skyriaus vedėja Laima Numgaudienė dienraščiui sakė, kad aptarnauti pašalinius žmones mokyklų valgyklų darbuotojams bus uždrausta nebent tuomet, kai savivaldybė ar valstybė apmokės moksleivių maitinimosi išlaidas.
Kol kas mokyklose veikiančios valgyklos sugeba užsidirbti darbuotojų atlyginimams, maisto produktams, elektrai ir vandeniui, todėl paramos iš valstybės neprašo.
Atvažiuoja „savi”
M.Mažvydo pagrindinės mokyklos valgyklos vedėja Rūta Mickuvienė dienraščiui sakė, kad kasdien pamaitina 800 vaikų ir apie 200 suaugusiųjų. Toli nuo miesto centro esančiai valgyklai populiarumo netrūksta. Gandas apie šviežius ir nebrangius patiekalus sklinda iš lūpų į lūpas. Mokykloje pietauja aplinkinių įmonių darbuotojai, atvažiuoja nuolatiniai klientai ir iš tolimesnių įmonių.
Vakar mokykloje agurkų sriuba kainavo 0,6 Lt, šaltibarščiai – 1,2 Lt, kepsnys – 3,5 Lt, kotletas – 3,4 Lt, troškinta kalakutiena – 3,2 Lt, kepti varškėčiai – 2,2 Lt.
„Tikrai stengiamės. Net sausainius ir bandeles pačios kepame. Pasibaigus darbo dienai, puoduose ir sandėlyje nelieka jokių produktų, visi žino, kad kasdien gaminame iš šviežių”, – valgyklos populiarumo priežastis mėgino įvardinti R.Mickuvienė.
Valgyklos vedėja tikino, kad šiemet patiekalai valgiaraštyje gerokai brangesni. Grįžus iš darbą po vasaros atostogų, teko iš naujo skaičiuoti patiekalų savikainą, nes daugelis produktų buvo pabrangę.
Gelbsti įmonė
Didelėse Klaipėdos įmonėse darbuotojų pietus iš dalies apmoka darbdaviai, todėl darbuotojai kainų augimo taip skaudžiai nepajus.
Bendrovės „Yazaki Wiring Technologies Lietuva” valgykloje kasdien pavalgo apie 1 700 žmonių iš trijų darbo pamainų. Valgyklos vadybininkė Danutė Pakalnytė vakar dienraščiui sakė, kad įmonės darbininkai labiausiai mėgsta bulvinius blynus, cepelinus, troškintą vištieną, guliašą, barščius, rūgštynių sriubą ir agurkienę.
Pasak D.Pakalnytės, kylant kainoms, valgykla ketina mažinti antkainį produktams.
Vakar už rudenines salotas, agurkų sriubą, kiaulienos maltinį, įdarytą kiaušiniu ir svogūnais, apelsinų kisielių bei duoną įmonėje dirbantis darbuotojas mokėjo 2 litus. Kasdien už tokią kainą jiems yra pasiūlomi keturi skirtingi patiekalų rinkiniai.
Kaip dienraščiui sakė bendrovės personalo vadovė Regina Bručkutė, darbuotojams tokie pietūs kainuotų 5 litus, tačiau 3 litus sumoka įmonė. Už papildomus patiekalus žmonės moka patys.
Reda Baltinaitė