Teismas spręs dėl žemaičių tautybės nurodymo dokumentuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį priėmė Telšių rajono apylinkės teismo prašymą ištirti, ar teisingumo ministro įsakymas ,,Dėl asmens vardo, pavardės tautybės pakeitimo taisyklių patvirtinimo” neprieštarauja Vyriausybės nutarimo nuostatoms.
Trys pareiškėjai kreipėsi į Telšių rajono apylinkės teismą prašydami įpareigoti vietos savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių jų gimimo aktų įrašus papildyti nauju įrašu – „vaiko tautybė – žemaitis”. Lietuvių tautybę turintys pareiškėjai prašė pakeisti ją į tautybę „žemaitis”.

Žemaičiais save laikantys pareiškėjai teismui nurodė, jog teisingumo ministro įsakymo nuostata, jog „pakeisti savo tautybę turi teisę asmuo, kuris pasirenka kitą, tačiau vieno iš tėvų ar senolių tautybę” – yra neteisėtas ir turi būti panaikintas. Anot pareiškėjų, „niekas negali būti verčiamas įrodinėti savo tautybės”.

Vyriausiasis administracinis teismas nutarė priimti Telšių rajono apylinkės teismo prašymą ir atsakovu byloje laikyti norminį administracinį aktą priėmusią Teisingumo ministeriją.

Pasak teismo pranešimo, byloje bus tiriama, ar institucija, patvirtindama tautybės keitimo taisykles, neviršijo savo kompetencijos.

Žiniasklaida skelbė, kad aktyvistai kuria ir atskirą žemaičių tautos registrą, kuriame bus vedama žemaičių tautybę deklaruojančių žmonių apskaita. Registro tikslas – surinkti duomenis, kiek visame pasaulyje yra žmonių, laikančių save žemaičiais.

Šiuo metu save, kaip žemaičių tautybės atstovus, deklaravo jau per 1,5 tūkst. Lietuvos piliečių.

Žemaičiai, siekiantys, kad jų anketiniuose duomenyse būtų įrašyta žemaičio tautybė, yra susivieniję į iniciatyvinę grupę ,,Žemaičiai – buvo, yra ir bus”. Jos atstovai sako, kad žemaičių kaip atskiros tautos gyvavimą rodo ne tik savita kalba, bet ir istoriniai įvykiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.