Indijos egzotika – jau pasiekiamesnė

Indija – lyg mozaika iš skurdo ir prabangos, primityvios buities ir naujausių technologijų. Tai kaip magnetas traukia turistus. Nuo šiol į Indiją bus galima nukeliauti daug pigiau.

Per metus Indiją aplanko apie 4 mln. turistų iš viso pasaulio, o lietuvių tarp jų – vos tūkstantis. Anot kelionių organizatorių, grupinės kelionės į Indiją Lietuvoje nėra populiarios. Į ją keliaujama individualiai, daugiausia verslo reikalais, arba susidomėjus budizmu ir Rytų filosofija, kuri padeda perkainoti vertybes, kitaip pažvelgti į save ir pasaulį. Tačiau daugumai lietuvių Indija tebėra nežinoma ir tolima šalis.

Šį rudenį Indijos turizmo informacijos centro Europos regionui direktorius Girirajas Singhas Kushwaha, reziduojantis Vokietijoje, Frankfurte prie Maino, ir Indijos ambasadorius Lietuvai ir Lenkijai Anilas Wadhwa Lietuvos kelionių organizatorius supažindino su Indijos turizmo paslaugų rinkos naujovėmis. Svečiai tikėjosi, kad Lietuvos turistai jų šalį atras ir pamėgs, kaip atrado ir pamėgo kitų šalių žmonės. „Vieni į Indiją skrenda po kelis kartus, kiti apie ją nė girdėti nenori. Ir visai be reikalo. Indijoje visi gali rasti ką nors įdomaus – ir kuklių kelionių mėgėjai, ir prabangių. Vieni gali gyventi vienuolynuose, kiti – maharadžų rūmuose mėgautis prabanga ir tarnų paslaugumu”, – pasakojo kelionių agentūros „Švitė” vadovė Aušra Vėbrienė. Ji Indijoje turi verslo partnerių, kuriais pasitiki ir vertina už rūpestingumą, dėmesį turistams.

Ekonominio proveržio šalis

Indija – kontrastų šalis. Tačiau žymiausi ekonomistai prognozuoja, kad iki 2030 metų Indija taps viena iš trijų stipriausių valstybių, pralenks Kiniją ir net Japoniją, nes Indijos ekonomika pastaraisiais metais – viena sparčiausiai augančių pasaulyje. Lygindami dvi didžiausias Pietryčių Azijos valstybes pramonininkai pabrėžia, jog Kinija patraukli, kai reikia pigiai pagaminti didelius kiekius produkcijos, o nedidelį kiekį patogiau gaminti Indijoje. Čia sparčiau negu Kinijoje diegiamos inovacijos, informacinės technologijos, plėtojama lėktuvų, automobilių ir vaistų gamyba. Kinijos visuomenė sensta iš dalies dėl vieno vaiko šeimoje politikos, o Indijos darbo rinkoje vyrauja jaunimas.

Unikalūs regionai

Stiprėjant ekonomikai daug dėmesio skiriama turizmo plėtrai. Kadangi jos teritorija prilygsta žemynui – yra tokio pat dydžio kaip 24 Europos Sąjungos valstybės, turistams siūloma įvairiausios pramogos: kelionės ant kupranugarių ir visureigiais, pažintis su architektūros ir gamtos paminklais, aktyvus ir pasyvus poilsis prie vandens ir žygiai į kalnus. Kiekviena valstija, kiekvienas regionas pasižymi savita gamta, kultūra bei tradicijomis ir tuo patrauklus turistams. Čia atstatomi ir turizmo poreikiams pritaikomi senoviniai architektūros ansambliai. Pavyzdžiui, Radžastano valstijoje, esančioje į pietvakarius nuo Delio, maharadžos rūmuose įkurtame viešbutyje, nakvynė kainuoja nuo 315 iki 535 JAV dolerių. Turistai čia atvyksta ne tik susipažinti su architektūros paminklais, dalyvauti margaspalviuose festivaliuose (jų tvarkaraščiai sudaromi ir turistiniuose leidiniuose skelbiami iš karto trejiems metams), bet ir apsipirkti.

Radžastanas vakaruose ir Andra Pradešas rytuose bei daugelis kitų Indijos regionų nuo seno garsėja nagingais dailiųjų amatų meistrais, juvelyrais. Turistams čia rengiami apsipirkimo turai, kur būna didelis pasirinkimas sidabro, perlų, pusiau brangiųjų akmenų, tekstilės dirbinių, natūralaus šilko ir vilnos audinių. O nukeliavę į Indijos pietus keliautojai randa ne tik kelerių šimtų metų architektūros paminklų, bet ir laukinę gamtą.

Goa valstijoje, kuri yra šalies vakaruose, turistų laukia smėlio paplūdimiai. Nukeliavus į rytinį Indijos pakraštį galima rinktis poilsį kurioje nors iš daugybės salų vandenyne. Čia mažai civilizacijos, švarutėliai smėlio paplūdimiai, palmių giraitės ir žydras dangus.

Galimybė keliauti pigiau

Keliauti į Indiją galima bet kuriuo metų metu, atsižvelgiant į pasirinktą maršrutą. Kelionė iš Vilniaus kainuoja apie 4,2 tūkst. litų 10-12 dienų, o pasirinkus 18 dienų kelionę (Indija-Nepalas-Tibetas) – apie 11 tūkst. litų. Kai kurios Lietuvos ir Lenkijos turizmo agentūros organizuoja bendras turistų grupes pažintiniais maršrutais po Indiją. „Tokios kelionės užsakomaisiais reisais iš Varšuvos turistams kainuoja pigiau negu skrendant reguliariais reisais”, – sakė „Vilnius Travel Service” pardavimų vadybininkas Rimas Dulaitis. Norintiesiems keliauti individualiai kelionių organizatoriai užsako Indijos vizą (7 dienoms kainuoja apie 310 litų), viešbutį, padeda pasirinkti maršrutą. Pasak Vėbrienės, pirmą kartą individualiai skrendant į Indiją ypač svarbu, kad turistą kas nors pasitiktų, paglobotų, nes šalis be galo didelė, savita ir kontrastinga.

Beje, spalio mėnesį iš Helsinkio į Delį prasidėjo reguliarūs skrydžiai tris kartus per savaitę. Skrydis trunka 6 valandas. Kelionė ten ir atgal kainuoja apie 2 tūkst. litų. Galbūt gerėjant susisiekimui išsipildys pono Kushwahos palinkėjimas, kad per metus į Indiją keliautų iki 10 tūkst. Lietuvos turistų. Juo labiau kad lietuvius su indais jungia bendros indoeuropietiškos šaknys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.