Dujų vartotojams aidi grėsmingi signalai

Nuo liepos gamtinių dujų vartotojų laukia nemaloni staigmena – gerokai nuo sausio pabrangusio kuro kaina gali pakilti dar kartą.

Tai reiškia, kad, prasidėjus kitam šildymo sezonui, dar skaudesnis smūgis laukia šilumos vartotojų, nes jos tiekėjai jau šią žiemą norėjo didinti savo paslaugų kainas. Dujos yra pagrindinis kuras šilumai gaminti.

Kainas vartotojams nustatančios Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovas Vidmantas Jankauskas pranešė, kad Rusijos dujų monopolininko „Gazprom” tiekiamų dujų kaina didės maždaug ketvirtadaliu. Komisija neabejoja, kad dėl to turės didėti ir dujų kainos vartotojams.

„Pagal „Lietuvos dujų” ir „Gazprom” sutartyje šiems metams numatytą kainos formulę tikrai aišku, kad dujų kaina pasienyje nuo liepos 1-osios turėtų didėti 26 proc.

Taigi turėsime koreguoti viršutines kainų ribas, vadinasi, vartotojams kainos padidės – vieniems daugiau, kitiems mažiau”, – BNS sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovas.

Dujininkai gūžčioja pečiais

Iš Rusijos dujas perkančios ir gyventojams bei pramonės vartotojams jas tiekiančios bendrovės „Lietuvos dujos” atstovas Saulius Bilys gūžčiojo pečiais: „Joks „Gazprom” jokių dujų kainų nedidina”.

Pasak jo, pagal metodiką įmonei kas pusmetį priklauso komisijai pateikti duomenis. Tą ji neseniai ir padarė.

„Tai tėra kainų korekcija dėl nuo įmonės nepriklausančių veiksnių, tokių kaip infliacija ir panašiai”, – kalbėjo dujininkas.

Kodėl komisijos vadovas V.Jankauskas prabilo apie kainų didinimą, S.Bilys nežino.

Kaip žinoma, „Lietuvos dujos” bylinėjasi su komisija teisme, nes mano, kad pernai neteisingai buvo nustatytos dujų kainų viršutinės ribos. Iš dujų pardavimo reguliuojamiesiems vartotojams „Lietuvos dujos” patiria nuostolių.

Todėl manoma, jog komisija dabar bando švelninti padėtį, didindama tarifus vartotojams. Šitaip bandoma raminti dujininkus, kad šie iš teismo atsiimtų ieškinius.

Iš „Gazprom” dujas perkančios įmonės „Dujotekana” atstovai sakė, jog turi sutartį su Rusijos koncernu visiems metams ir jokių kainodaros pakeitimų šiemet nebus.

Kainos tampa europinės

„Gazprom” dujų kaina nuo šių metų pakilo 40-50 proc., o dujų kainos vartotojams – vidutiniškai 29 proc. Iki tol dujos Lietuvoje buvo vienos pigiausių, palyginti su Baltijos ir Vidurio Europos šalimis. 1000 kubinių metrų rusiškų dujų „Lietuvos dujoms” kainavo vos 84 JAV dolerius (235 litus), šiemet – 123 dolerius (344 litus).

Dujos maistui gaminti gyventojams kainuoja 1,24 lito už kubinį metrą. Būstui šildyti naudojamos dujos kainuoja 0,90 lito už kubinį metrą (suvartojantiems iki 800 kubinių metrų per metus) ir 0,66 lito (suvartojantiems iki 20 tūkst. kubinių metrų). Šiai kategorijai yra abonentinis mėnesio mokestis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.