Ortodoksijos pergalės dieną mirė metropolitas Lauras, susitaikęs su Rusų Ortodoksų Bažnyčia

Jungtinėse Valstijose eidamas 81 metus mirė Rusų Ortodoksų Bažnyčios užsienyje (ROBU) vyriausiasis hierarchas metropolitas Lauras – didžiausios iš Rusų ortodoksų bažnyčių už Rusijos ribų, atkūrusios ryšius su Maskvos patriarchatu, vadovas.
Lauras mirė tą dieną, kai Bažnyčia švenčia Ortodoksijos pergalę.

Metropolitas Lauras (Vasilijus Michailovičius Škurla) mirė ortodoksų vienuolyne Džordanvilyje, Niujorko valstijoje. Kaip jau pranešta, pastaruoju metu jis daug sirgo.

2007 metų gegužės 17 dieną Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje Lauras pasirašė drauge su Maskvos ir visos Rusijos patriarchu Aleksijumi II Rusų Ortodoksų Bažnyčios užsienyje ir Rusų Ortodoksų Bažnyčios Maskvos patriarchato kanoninio bendravimo aktą.

Jungtinėse Valstijose ir už jos ribų tebeveikia kelios Rusų ortodoksų bažnyčios, manančios, kad Maskvos patriarchatas pernelyg glaudžiai susijęs su Rusijos valstybe, ir nepalaiko su ja santykių. Dauguma jų parapijiečių priskiria save prie ROBU.

Maskvos patriarchatas ir asmeniškai patriarchas Aleksijus II pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl metropolito Lauro mirties.

„Meldžiamės už metropolito Lauro sielos ramybę danguje”, – sakė Aleksijus, kreipdamasis į Archijerėjo Sinodą, dvasininkus ir RKOU parapijiečius, pranešė Rusijos informacijos agentūros.

Archijerėjo Sinodas išrinks metropolito Lauro įgaliojimų perėmėją ne anksčiau kaip po 40 dienų.

Daugelis rusakalbių ortodoksų nepasitiki ROBU nuo 1920 metų, kai jos metropolitas Sergijus nuėjo į kompromisą su pasaulietine komunistų valdžia. Metropolitas Lauras buvo tarp tų hierarchų, kurie manė, kad šis ginčas liko praeityje.

Pats jis gimė Ladomirove, tada buvusioje Čekoslovakijoje, o daba Slovakijoje.

Būdamas 11-os metų įstojo į veikusį mieste ortodoksų vienuolyną, o 1946 metais – atėjus SSRS kariuomenei – evakavosi drauge su vienuolynu į Džordanvilį, kur buvo įsteigtas naujas Švč.Trejybės vienuolynas.

Nuo 1967 metų Lauras įėjo į ROBU Archijerėjo Sinodą eidamas įvairias pareigas, iš pradžių kaip Manheteno vyskupas. Buvo išrinktas ROBU vyriausiuoju hierachu, Rytų Amerikos ir Niujorko katedros metropolitu 2001 metų spalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.