Prancūzijos socialistai sudavė skaudų smūgį Sarkozy partijai per vietos rinkimus

Prancūzijos opozicinė Socialistų partija sekmadienį per vietos valdžios rinkimus smarkiai pagerino savo pozicijas ir sudavė skaudų smūgį Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) vos 10 mėnesių po jo triumfo prezidento rinkimuose.
Socialistai išsaugojo sostinės Paryžiaus kontrolę ir paveržė iš N.Sarkozy centro dešiniųjų Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) virtinę miestų ir miestelių, tarp jų – tokius svarbius miestus kaip Tulūza ir Strasbūras.

Tačiau jiems nepavyko pasiekti didžiausios simbolinės sekmadienio pergalės ir laimėti trečiajame pagal dydį Prancūzijos mieste Marselyje, kur dešiniesiems šiaip ne taip pavyko išsigelbėti nuo visiško pažeminimo.

Šie rinkimai buvo pirmasis svarbus N.Sarkozy populiarumo patikrinimas nuo to laiko, kai jis gegužę laimėjo prezidento rinkimus, žadėdamas dideles ekonomines ir socialines reformas.

N.Sarkozy populiarumas labai sumažėjo dėl nepalankios ekonomikos būklės ir daugelio rinkėjų nepasitenkinimo asmeniniu šalies vadovo gyvenimu.

Socialistai, siekdami sėkmės, kuri padėtų įveikti vidaus nesutarimus, persekiojusius nuo pat jų kandidatės Segolene Royal (Segolen Ruajal) pralaimėjimo prezidento rinkimuose, iš dešiniųjų paveržė daugiau kaip 15 svarbių miestų.

Vyriausybės lyderiai ir toliau tvirtino, kad rinkėjai sprendė vietos klausimus ir kad šių rinkimų rezultatai nepaveiks nacionalinės politikos, tačiau kai kas vertina ne taip optimistiškai.

„Tai pralaimėjimo vakaras”, – sakė UMP frakcijos parlamente lyderis Jeanas-Francois Cope (Žanas Fransua Kopė).

Socialistų lyderiai nedelsdami paragino vyriausybę klausyti rinkėjų ir atsisakyti „neteisingų” reformų, bet premjeras Francois Fillonas (Fransua Fijonas) sakė, kad kryptis nebus keičiama.

N.Sarkozy gegužę į valdžią atėjo žadėdamas užbaigti buvusios vyriausybės dešimtmečius vykdytą nesėkmingą politiką ir pradėti geresnius laikus tiems, aks pasiryžęs sunkiai dirbti.

Tačiau didėjantis susirūpinimas dėl smarkiai pabrangusio pragyvenimo ir mažėjančios perkamosios galios, taip pat – susierzinimas dėl prezidento gyvenimo stiliaus ir stačiokiškumo jo įvaizdis pablogėjo, o populiarumas – sumažėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.