Pagalba negatyvių emocijų aukoms

Daugumą žmonių domina, kaip padėti žmogui, kuris užstrigo savo neigiamose emocijose arba kurį kamuoja depresija. Štai keli patarimai, kaip tai padaryti.

Vienas pagrindinių principų, ką reikia įsiminti, kai bandai padėti užstrigusiam savo neigiamose emocijose žmogui, – pačiam neįkliūti į šį liūną, netapti negatyviam. Neigiamų emocijų kamuojami žmonės „užsiciklina” ties tuo, ko nenori, niurzgia ir skundžiasi gyvenimu. Visiškai neigia savo atsakomybę už susidariusią padėtį. Baimė blokuoja vidinę energiją, todėl tokie žmonės dažnai siurbia energiją iš kitų. Pabuvus kelias valandas jų draugijoje paprastai jaučiama tuštuma, nuovargis, jaudulys arba įtampa.

Neužsisklendę žmonės energiją skleidžia į išorę. Taigi ne atima, o atiduoda ją. Leisdami laiką „teigiamų” žmonių kompanijoje paprastai pajuntame energijos antplūdį, pakilimą ir įkvėpimą.

Kaip išvengti negatyvių emocijų?

Tokie žmonės kelia grėsmę ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Taigi stengiantis padėti jiems svarbu išsaugoti vidinę pusiausvyrą. Nepadėsite skęstančiajam, jeigu šoksite į vandenį, mosikuosite rankomis ir šauksite su juo. Vis dėlto siekdami padėti draugams išbristi iš depresijos liūno kai kurie žmonės pasirenka šią visai neefektyvią strategiją. Jeigu ir jūs prisijungsite prie negatyvių emocijų apsėsto žmogaus, tik paaštrinsite problemą.

Be to, pakenksite sau, nors „skęstančiajam” vien nuo minties, kad jis „skęsta” ne vienas, gali laikinai palengvėti. Neigiamų emocijų apsėsti žmonės gali įkyriai jus kviesti į graudžius vakarėlius. Jeigu gausite tokį kvietimą, neatsisakykite, o pakvieskite pažįstamą, kurį užvaldė neigiamos emocijos, į linksmą vakarėlį.

Draugiškas dėmesys padeda

Pakvieskite jį kartu pavakarieniauti, prisiminkite kokius nors gerus dalykus, kurie jums yra nutikę. Jeigu pašnekovas bandys jus kreipti prie savo neigiamų minčių, nesileiskite. Palaikykite teigiamą diskusiją ir pamažu įtraukite jį į linksmybes. Kartais geras žodis ir šiek tiek draugiško dėmesio – viskas, ko reikia, kad normalizuotum situaciją.

Jeigu žmogus negirdi būtent jūsų, paprašykite bendro draugo arba šeimos nario pagalbos. Nusiųskite žmogui knygą arba kompaktinę plokštelę, kuri, jūsų manymu, padės šiam prasiblaškyti. Parašykite laišką arba atviruką, kuris primins, kad rūpinatės juo. Laišką ar atviruką galite nusiųsti net jei gyvenate kartu – toks būdas dažnai suveikia tada, kai kalbėjimas nepadeda.

Jeigu ir tai neveikia, galite pabandyti „šantažą”: „Viskas! Arba tu nustoji zysti, arba aš kertu galus!” Kartais ultimatumas – vienintelis būdas atkreipti žmogaus dėmesį, bet nenaudokite jo, kol neišbandysite visų kitų būdų.

Netapti dar viena auka

Taip pat galite surinkti grupę teigiamomis emocijomis spinduliuojančių žmonių ir eiti aplankyti negatyvių minčių kamuojamo draugo, bendromis pastangomis pabandyti jį išjudinti. Pasikalbėkite apie tai, ką jis iš tikrųjų jaučia, ir pasiūlykite visokeriopą pagalbą.

Jeigu pradėsite gailėti tokio žmogaus, patys perimsite jo neigiamas emocijas. Todėl niekada nepamirškite savo saugumo, būkite budrūs.

Būna atvejų, kai artimas žmogus atsisako priimti pagalbą ir vis labiau grimzta į neigiamas emocijas. Tada svarbu nesusitelkti ties konkrečia baigtimi ir peržiūrėti visas įmanomas galimybes. Jeigu pernelyg sieksite konkretaus rezultato, sumažinsite savo galimybes, išeikvosite energiją ir sumažinsite gebėjimą padėti.

Atsiminkite: neįmanoma padėti aukai pačiam tapus auka. Kartais geriausia, ką jūs galite padaryti, – tiesiog su meile paleisti žmogų ir tikėti, kad jam viskas bus gerai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.