Protestuotojai laidojo demokratiją

Dėl paminto viešojo intereso prie prezidentūros surengta „sukruvintų” marškinių akcija.

Balti marškiniai, praėjusį penktadienį plevėsavę S.Daukanto aikštėje prie prezidentūros, vakar nusidažė kraujo spalva. Taip savo požiūrį į prezidento Valdo Adamkaus sprendimą pasirašyti Atominės elektrinės įstatymo pataisas išreiškė negausi protestuotojų grupelė.

Vakar prieš vidurdienį protesto dalyviai rinkosi į akciją prie Katedros varpinės. „Kruvinais” marškiniais nešinas jų būrelis, kuriame buvo ir ryšių su visuomene specialistė Rūta Vanagaitė bei žurnalistas Artūras Račas, netrukus pajudėjo prezidentūros link. S.Daukanto aikštės pakraštyje juos pasitiko 4 neparlamentinės tautinės partijos „Lietuvos kelias” nariai, taip pat norėję išreikšti nepritarimą prezidento sprendimui. Prie prezidentūros protestuotojai ant aikštės grindinio paskleidė apie keturias dešimtis marškinių ir netarę nė žodžio pasišalino.

Kiek vėliau įsidrąsino „Lietuvos kelio” suburti žmonės – pakėlę gedulo vainikus bei plakatus jie kirto užtvarus ir atsistojo šalia paliktų baltinių. Tautinės partijos „Lietuvos kelias” pirmininkė Lilijana Astra teigė, kad gedulo vainikai simbolizuoja pavojų demokratijai. Ant vainikų juostų buvo užrašyta: „Amen Lietuvos atominei energijai” ir „Amen Lietuvos demokratijai”. Rankose moteris laikė laiško, kurį prezidentas rašė premjerui Gediminui Kirkilui, kopiją. „Neregėtas dalykas, kad prezidentas laišku tvarkytų valstybės reikalus. Ar laiškas – teisinis dokumentas? – klausė L.Astra. „Lietuvos kelio” bendražygius gąsdina tai, kad po 18 nepriklausomybės Lietuvoje metų politiniai sprendimai esą grindžiami tik asmeniniais prašymais.

Netrukus S.Daukanto aikštėje pasirodė viešosios policijos ekipažas, kurį iškvietė prezidentūros apsaugininkai. Paklausę žmonių, kas prišiukšlino aikštę, patruliai nusivijo protestą baigusius „Lietuvos kelio” narius. Partijos pirmininkė L.Astra buvo sustabdyta ir paprašyta pateikti asmens dokumentą. „Gyvename grėsmingomis sąlygomis, – stovėdama šalia policijos automobilio pareiškė moteris. – Vidury dienos kaip sovietiniais laikais reikalauja paso. Mes neprivalome jo nešiotis, nes gyvename laisvoje demokratinėje šalyje.”

Priminsime, kad penktadienį į „Baltų marškinių” akciją prie prezidentūros susirinko keli tūkstančiai mitinguotojų. Tačiau V.Adamkus neįsiklausė į visuomenės prašymą ir pirmadienį palaimino prieštaringai vertinamas įstatymo pataisas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.