Biudžetas nenuvertė sostinės valdžios

Išbandymu Vilniaus valdančiajai koalicijai tapęs balsavimas dėl šių metų biudžeto staigmenų nepateikė – sostinės taryba patvirtino daug aistrų kėlusį finansinį dokumentą.

Opozicijai nepavyko sutrukdyti patvirtinti šių metų Vilniaus biudžeto ir išardyti valdančiosios koalicijos. Perversmui sukliudė neįtikėtinas politikų aktyvumas – į posėdį vakar susirinko visi tarybos nariai 51. Daugumos jų balsais sostinė gyvens iš deficitinio maždaug 1,5 mlrd. litų dydžio iždo.

Atviras balsavimas.
Trapią daugumą taryboje turintys valdantieji ir opozicija pasistengė į posėdį sukviesti visus miesto politikus. Pastarąjį kartą tokio neįtikėtino aktyvumo būta prieš metus, kai Vilniaus meru buvo išrinktas Juozas Imbrasas.

Vakarykštis tarybos posėdis taip pat prasidėjo nesklandumais. Meras J.Imbrasas įspėjo, kad balsuoti dėl biudžeto ir kitų svarstomų reikalų teks keliant rankas, nes sugedo balsavimo įranga. „Nepavyko jos sutvarkyti taip, kad ji veiktų be trukdžių, todėl remsimės reglamentu ir balsuosime atvirai”, – pareiškė jis.

Toks siūlymas sukėlė opozicionierių nepasitenkinimą. Liberalų ir centro frakcija apkaltino valdančiuosius mėginimu paveikti balsavimo rezultatus ir pasiūlė atidėti sprendimų priėmimą. „Iš to, kaip jūs norite balsavimo rankomis, matyti, kad visas posėdis bus tendencingas ir kad balsai jau suskaičiuoti”, – piktinosi liberalcentristė Rūta Vainienė.

Milijardinis iždas

Antrą staigmeną pateikė savivaldybės tarybos narys Gintaras Kazakas. Jis paliko „Tvarkos ir teisingumo” frakciją ir pasitraukė į opoziciją, kur drauge su Rusų sąjungos atstovais Larisa Dmitrijeva ir Sergejumi Dmitrijevu įkūrė Nepriklausomą frakciją.

Tačiau G.Kazako pasitraukimas valdantiesiems nebuvo nuostolingas, nes jis balsavo už biudžetą. Šį finansinį dokumentą palaikė valdantieji liberaldemokratai, socialdemokratai ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Prie koalicijos prisidėjo ir paramą jiems nutraukusios Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Vidmantas Martikonis.

Patikslintas Vilniaus savivaldybės 2008 metų biudžetas perkopė milijardo ribą. Kartu su investicinių programų ir Europos Sąjungos lėšomis jis sudarys apie 1,5 mlrd. litų. Dokumentas buvo koreguojamas iki pat jo priėmimo. Išvakarėse pinigų dar buvo rasta visuomeninėms reikmėms. Papildomi 14 mln. litų skirti mokykloms, 6 mln. litų – daugiabučių renovacijai, 5 mln. litų – kiemams ir gatvėms tvarkyti, apie 2 mln. litų atiteks sporto aikštelėms atnaujinti. Taip pat už 1,5 mln. litų sostinės valdžia ketina mieste įsteigti municipalinės policijos padalinį.

Vilionės nesibaigė

Valdančiųjų siūlytas biudžeto projektas galėjo patirti fiasko ir sužlugdyti koaliciją. Prieš kelias dienas sostinės savivaldybės Tėvynės sąjungos (TS) frakcija išplatino pranešimą, kuriuo ragino kitas frakcijas neparemti projekto. Konservatoriams užkliuvo, kad suplanuotame ižde pagrindinėms miesto reikmėms skiriama nepakankamai lėšų. Sostinės TS frakcijos seniūnas Kęstutis Masiulis piktinosi, kad per mažai pinigų numatyta automatizuotai transporto srauto reguliavimo sistemai įdiegti, mokyklų renovacijai, ligoninių ir poliklinikų reikmėms, jaunimo sportui ir laisvalaikiui. „Nebiudžetinių pajamų paskirstymas yra nestrategiškas, remiasi „antklodės tąsymo” metodika. Finansų strateginio planavimo pėdsakų biudžete apskritai neįmanoma įžvelgti”, – projekto trūkumus vardijo jis.

Nors vakar nepavyko blokuoti biudžeto priėmimo, opozicija vis dar svajoja perimti valdžią Vilniuje. Konservatoriai, liberalcentristai ir toliau savo pusėn vilioja Liberalų sąjūdžio atstovus ir socialdemokratus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.