Brangstantis cukrus nesaldėja

Nors cukraus gamintojai sako pagaminantys daugiau cukraus, o žemdirbiai džiaugiasi gausėjančiu cukrinių runkelių derliumi, šiemet parduotuvėse cukrus pabrango.

Dar pernai gruodį šalies parduotuvėse baltojo smulkaus cukraus kilogramas plastikiniame maišelyje kainavo 3,19 lito, tačiau nuo šių metų pradžios cukraus kaina šalyje pradėjo rekordiškai didėti ir dabar jo kilogramas kainuoja 3,35 lito. Lygiai prieš metus tokio paties cukraus buvo galima nusipirkti ir už 3 litus.

Pabrango pigiausias.
„Iki” prekybos tinklą valdančios UAB „Palink” komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila LŽ sakė, kad sausio mėnesį tinklo parduotuvėse cukraus kainos šoktelėjo 16 centų, nes jas padidino Lietuvos cukraus gamintojas „Danisco Sugar”. Didėjančias cukraus kainas galima buvo išvysti ir kitų prekybos tinklų parduotuvėse. „Ne visos cukraus rūšys pabrango, brangesnio cukraus kainos nepakito. Tiekėjas, padidinęs kainas, mums aiškino, kad šie pokyčiai susiję su darbo jėgos ir pakuotės pabrangimu. Nors cukrus iš Lenkijos yra pigesnis už dabar pabrangusį Lietuvoje pagamintą cukrų, nepasakyčiau, kad jis yra populiarus”, – sakė T.Vaišvila. Anot jo, nors Lietuvos cukraus gamintojai gali užtikrinti reikiamą prekės kiekį lentynose ištisus metus, tačiau jeigu bus matomas didesnis pirkėjų susidomėjimas pigesniu lenkišku cukrumi, tikėtina, kad jo bus atsivežama daugiau. „Jeigu matysime, kad cukraus kainos yra nepagrįstai aukštos arba gerokai aukštesnės nei iš kitų šalių atsivežamo cukraus, aišku, kad vešimės pigesnį”, – teigė pašnekovas. T.Vaišvila linkęs manyti, kad cukrus ir ateityje galėtų brangti dėl tų pačių priežasčių – darbo jėgos ir pakuotės brangimo. Tačiau pasilikti mažesnes kainas gali lemti prekybos tinklo sprendimas pigesnį cukrų atsivežti iš kitų ES šalių.

UAB „Rimi Lietuva” atstovės ryšiams su visuomene Rasos Juodkienės teigimu, gavus pranešimą iš tiekėjų, prekybos tinkle buvo pabrangintas cukrus „Panevėžio plius”. „Minėto cukraus, palyginti su kitomis rūšimis, parduota daugiau”, – sakė ji.

Pašnekovė pastebi, kad lietuvių cukraus pirkimo įpročiai nesikeičia – pirkėjai yra pripratę rinktis birų cukrų maišeliuose. „Kol kas nepopuliarus rudasis cukrus, kitas įvairus cukrus. Jo lietuviai dar neatrado”, – sakė R.Juodkienė.

Kainos ne paskutinės

UAB „Arvi cukrus” komercijos direktorius Eimutis Bagdonas LŽ aiškino, kad Europoje jaučiant cukraus perteklių Europos Komisija kasmet priima sprendimą, pagal kurį cukraus gamintojus įpareigoja mažinti cukraus gamybą. 2006 metais cukraus gamyba Lietuvoje buvo sumažinta 10 proc, o 2007 metais – 13,5 proc., ir iš viso buvo leista realizuoti 103 tūkst. tonų pagaminto cukraus. Marijampolėje esantis cukraus fabrikas pernai pagal jam suteiktą kvotą pagamino kiek daugiau nei 18 tūkst. tonų cukraus. Anot pašnekovo, cukraus rinka turėtų susibalansuoti iki 2010 metų ir tada bus matoma reali situacija, lemianti tolesnes cukraus kainų tendencijas.

Bendrovės „Danisco Sugar” žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris LŽ sakė, kad cukraus kainos bus tikslinamos atsižvelgiant į būsimą situaciją rinkoje, gamybos sąnaudų kitimą ir kitus įtakos veiksnius.

Kalčiausia energetika

S.Mozeris teigė, kad cukraus galima pagaminti ir daugiau, nei leidžiama pagal kvotą. „Pagal mums suteiktą kvotą pernai galėjome pagaminti apie 71 tūkst. tonų cukraus, tačiau pagaminome beveik 100 tūkst. tonų. Dalis jo buvo pramoninis cukrus, kuris gali būti parduodamas ne maisto produktų poreikiams”, – teigė S.Mozeris. Pasak direktoriaus, nors bendrovė uždarė cukraus fabriką Panevėžyje, tačiau gamybos, palyginti su 2007 metais, mažinti neketina. Šiuo metu didelę pinigų sumą ji investuoja į Kėdainių cukraus fabriką, kurio našumas, tikimasi, padidės beveik dvigubai. Per parą bus perdirbama iki 6 tūkst. tonų cukrinių runkelių ir tikimasi perdirbti visą Žemės ūkio ministerijos paskirtą kvotą. Anot S.Mozerio, cukraus kainų kilimas susijęs su padidėjusiomis gamybos sąnaudomis dėl pabrangusių energijos išteklių.

Faktai

Lietuvoje pernai buvo supirkta 616,6 tūkst. tonų cukrinių runkelių, o iš jų pagaminta 97,69 tūkst. tonų baltojo cukraus. Tai atitinkamai 9 ir 26,3 proc. daugiau nei 2006 metais, kai supirkta 565,8 tūkst. tonų runkelių ir pagaminta 77,2 tūkst. tonų cukraus, pranešė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, remdamasis bendrovės „Danisco Sugar” duomenimis. Cukrinių runkelių plotai Lietuvoje palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 8 proc., iki 13,2 tūkst. hektarų. Kaip teigia patys žemdirbiai, per pastaruosius metus iš vieno hektaro jie gauna 30-40 proc. didesnį derlių, tam įtakos esą turi pagerėjusios klimato sąlygos ir pažangesnės technologijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Brangstantis cukrus nesaldėja"

  1. VVV

    mazdaug pora metu,kaip nebeperku cukraus,saldainiu,saldumynu,taip kad problemos nematau,tegu brangsta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.